Teraz jest niedziela, 28 września 2025, 17:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ustawienie czułości jabelka
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 14:24 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wczoraj byłem pierwszy raz z moim jabelkiem w lasku i zauważyłem że jak ustawiam na potenjcometrze 6 to już piszczy i musiałem chodzić z nim na ustawionym na 5 ,nagle w innym miejscu w lesie patrze a jabel piszczy asz na 8 i mogłem chodzić na 7 ale zaraz znowu musiałem przestawić na 5 bo zaczął piszczeć ,oco tu chodzi ? Jak wy chodzicie to jak macie ustawiony jabel ? A może on na 8 wykrywa elektronike już albo to co mam w kieszeni ,czemu nie można ustawić na 10 może są w lesie jakieś metale głęboko pod ziemią ? :que . Musze powiedzieć że bardzo dobrze można określić długość i położenie przedmiotu wykopałem wczoraj jakiś tylko złom ale warto było wykopać 0,5 dziure duża jest przy tym radocha . :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 15:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam

Miałem ten sam problem, ale Polak mi doradził wykonanie precyzyjnego strojenia. Wystarczy zrobić tak:
Cytuj:
Potencjometr do precyzyjnej rególacji :
musisz odłączyć nózkę potencjometru P1 10kohm idoncą do rezystora R 17, następnie podłączasz ją do skrajnego wyprowadzenia nowego potencjometru 1kohm, a ze środkowego wyprowadzenia prowadzisz kabelek do R17

To bardzo przydatna sprawa gdyż pozwala na dokładne ustawienie naszej piszczały.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 kwietnia 2005, 15:42 
Podporucznik
Podporucznik

MOze podczas strojenia.. miales metal gdies blisko cewki ( dlatego bylo 5 ). A tak po zatym to nie patrz na skale tylko na sluch, to jest tak prosty wykrywacz ze prostszych nie ma. Wlaczasz, ustawiasz do granicy dziwku i jqazda przed sibie :D /pozdr zul^

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 10:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Nie rozumiem tego to do tego potencjometru podstawowego mam dołożyć drugi ? i w czasie poszukiwań jak mam ustawiać 1 a jak 2 żeby najlepiej wykrywało ? Wczoraj chodziłem z wykrywaczem i jak dam na 5 to zawsze piszczy co jest czemu nie mogę ustawić wyższej czułości i zauważyłem że słabo wykrywa mi monety 1 grosz w ogóle nie chce wykrywać chyba że jest przy samej cewce w powietrzu , nawet jak jest lekko zakopane to nic nie piszczy czemu tak jest bo inne przedmioty super wykrywa ? Cewkę mam o średnicy 25 -27 cm z drutu 0,7mm tak jak pisało w instrukcji . :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 14:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Nie rozumiem tego to do tego potencjometru podstawowego mam dołożyć drugi ? i w czasie poszukiwań jak mam ustawiać 1 a jak 2 żeby najlepiej wykrywało ?

Doświadczalnie. Ustawiasz dodany potencjometr (precyzer) na środek. Podstawowym potencjometrem stroisz najlepiej jak potrafisz. Poprawiasz ostatecznie precyzerem.
Cytuj:
Wczoraj chodziłem z wykrywaczem i jak dam na 5 to zawsze piszczy co jest czemu nie mogę ustawić wyższej czułości i zauważyłem że słabo wykrywa mi monety 1 grosz w ogóle nie chce wykrywać chyba że jest przy samej cewce w powietrzu , nawet jak jest lekko zakopane to nic nie piszczy czemu tak jest bo inne przedmioty super wykrywa ? Cewkę mam o średnicy 25 -27 cm z drutu 0,7mm tak jak pisało w instrukcji .

Elektronika nie jest poprawnie zestrojona z cewką. Bez oscyloskopu nie wiem jak Ci wytłumaczyć strojenie. Najprościej to spróbuj szczęścia z inną cewką.

Te niestabilności sugerują, że tam w ogóle z elektroniką jest coś nie najlepiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 16:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

czyli jeśli zachodzi podejrzenie że z elektroniką jest coś nie w porządku to:
-posprawdzaj czy masz właściwe elementy we właściwych miejscach
-sprzwdz czy nie ma zwarć
-spradza czy nie ma zimnych lótów (wszystkie te połączenia które nie wyglądaja najlepjej a cyna na nich nie ma połysku) bo są to potencjalnie miejsca w których morze niebyć przewodenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 17:49 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dokładnie! DWA potencjometry. Polak dokładnie to opisał. Ustawiasz potencjometr, który był oryginalnie w zestawie na maksymalny próg, przy którym nie piszczy, a tym potencjometrem, który dodasz dostrajasz sobie tak, aby wykrywka była na progu ryczenia.
Po drugie nie wiem co jest nie tak z Twoim jablem bo mój 1 gr łapie w powietrzu z prawie 30 cm (k woli ścisłości z 27) mam cewkę owalną o wymiarach 30cm na 20cm albo jakoś tak. Bardzo łatwo taką cewę zrobić ale to już nie na temat. Czy aby "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! ustawiałeś czułość PR-ką wlutowaną w płytkę. Ja miałem podobny problem i ustawienie dokładnie 0V znacznie ale to znacznie poprawiło osiągi. Powodzenia w naprawie (strojeniu). Kolejną możliwą przyczyną może być nieprawidłowa budowa cewki. Niby parametry cewy nie są krytyczne ale jak nawinąłem na 25cm wiadrze 35 zwojów to prawie nic mi nie chciało łapać. dlatego lepiej nawinąć cewę o takiej ilości zwoi o jakiej jest mowa w instrukcji 25cm średnicy 20 zwojów. Powodzenia raz jeszcze. :1 :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 17:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

PS u mnie też do około 6 7 dochodzi prka także nie tylko u Ciebie takie rzeczy się dzieją

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 19:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

To co mam zrobić lepiej zostawić tak jak jest czy lepiej dorzucić ten drugi potencjometr i spróbować np. zrobić mniejszą cewkę żeby monety lepiej wykrywało ? Moim zdaniem elektronika jest w porządku dioda miga gdy jest metal to piszczy ,byłem parę razy w lesie i znalazłem trochę złomu więc wszystko jest chyba dobrze z elektroniką tylko ma coś kłopoty z monetami małe metale wykrywa ,dziwne to jest . Dajcie jakąś rade bo jestem w kropce ! :que :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 17 kwietnia 2005, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

Na wstępie po raz kolejny powtarzam, bo chyba nie wszyscy to rozumieją!!

Potencjometr w Jablu nie służy do ustalania czułości jako takiej wykrywacza- jest to PRÓG CZUŁOŚĆI DŹWIĘKOWEJ!
Należy go ustawić tak żeby wykrywacz jeszcze nie piszczał, a najlepiej żeby dawał co 1-3 sekundy pojedyncze pyknięcie! I nie ważne czy to pojedyncze pyknięcie będzie przy potencjometrze ustawionym na 1 czy na 9- wykrywacz i tak będzie miał wtedy największą mozliwą czułość! Zarowno jak ustawi sie więcej lub mniej czułość wykrywacza będzie spadać

Bardzo podobny problem ma z jablem kolega gacek9. Ja też stawiał bym na elektronikę, bo cewka jest tak prosta konstrukcją, że nie może mieć takiego wpływu na zasięg, no chyba że emalia z drutu poodpadała i w cewce między zwojami tworzą się zwarcia. Tak samo dostrojenie do cewki- jeżeli na wyjściu 1-go wzmacniacza jest w przybliżeniu 0V to wiele lepiej zrobić się tego nie da, nawet oscyloskopem. Należy pamiętać żeby podczas ustawiania 0V w pobliżu cewki nie było żadnuch przedmiotów metalowych ani tymbardziej pół elektromagnetycznych! Ja strojąc wieszałem cewkę na sznurku półtora metra nad ziemią, ale jak ktoś mieszka w bloku, lub innym domu z zelbetowymi scianami/stropami to operacje strojenia proponuję przeprowadzić na dworzu- cewke powiesic naprzykład na gałęzi drzewa.
Potencjometr do regulacji precyzyjnej bardzo ułatwia posługiwanie się jabelkiem, ale on nie rozwiąże Twojego problemu. Posprawdzaj jeszcze raz dokładnie napięcia, pobór prądu i elementy- czasem wystarczy pomylić 2 rezystory lub wlutować odwrotnie kondensator.- jak wszystko jest ok, to męcz serwis jabla. To że miga dioda, to świadczy tylko o tym że procesor działa i tyle. Możesz spróbować zrobić mniejszą sondę, ale myślę że niewiele to zmieni. W tabelce poniżej są przykładowe zasięgi mojego jabelka przy 3 różnych cewkach- orientacyjnie możesz je porównać i zobaczyć jak u Ciebie jest.

PS. O_Z_I nie obraź się, ale normalnie nie chce mi się wierzyć w te 27cm dla 1-groszówki! Mi jakieś 3-4cm zasięgu na monety zabierały "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! kiepskie aku, dające mały prąd, ale nie tyle! Przyznaj się co za tuning jablowi zrobiłeś... :ups:

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 20:54 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

hyhy drogi Polaku wiem, że to brzmi troszkę (czytaj baaardo) niewiarygodnie ale monetę 1 gr. łapie mi jabel w powietrzu z odległości 27 cm. Owiele gorzej lapie złotówkę nie wiem czemu. Żadnego tuningu nie robiłem, dostawiłem tylko prke wieloobrotową jak to tam zwą precyzer, przełącznik trybów pracy i gniazdo słuchawkowe z regulacją głośności. Hmmm aha wnętrze obudowy mam oklejone taśmą aluminiową podpiętą do masy i duuużo czasu (około godziny) stroiłem cewę do uzyskania dokładnie 0V. Naprawdę wiem, że ta odległość zakrawa na szarlatanię ale daję sobie rękę uciąć że to prawda. w środek cewy wstawiam linijkę plastikową, ustawiam jabola na max próg czułości dźwiękowej :) i schodząc groszówką w dół pierwsze tyknięcia są słyszane z odległości 27 cm.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:57 
Generał Broni
Generał Broni

A, pierwsze tyknięcia!! Teraz chyba już wiem skąd sie to wzięlo!! Ja zasięg mierzyłem dopiero po przejściu tykań w jednostajny ciągły pisk. A już normalnie zonka złapalem. Jednak mimo wszystko odejmując te parę centymetrów to i tak wyszedł Ci bardzo dobry zasięg- gratulacje!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]