Na wstępie po raz kolejny powtarzam, bo chyba nie wszyscy to rozumieją!!
Potencjometr w Jablu nie służy do ustalania czułości jako takiej wykrywacza- jest to PRÓG CZUŁOŚĆI DŹWIĘKOWEJ! Należy go ustawić tak żeby wykrywacz jeszcze nie piszczał, a najlepiej żeby dawał co 1-3 sekundy pojedyncze pyknięcie! I nie ważne czy to pojedyncze pyknięcie będzie przy potencjometrze ustawionym na 1 czy na 9- wykrywacz i tak będzie miał wtedy największą mozliwą czułość! Zarowno jak ustawi sie więcej lub mniej czułość wykrywacza będzie spadać
Bardzo podobny problem ma z jablem kolega gacek9. Ja też stawiał bym na elektronikę, bo cewka jest tak prosta konstrukcją, że nie może mieć takiego wpływu na zasięg, no chyba że emalia z drutu poodpadała i w cewce między zwojami tworzą się zwarcia. Tak samo dostrojenie do cewki- jeżeli na wyjściu 1-go wzmacniacza jest w przybliżeniu 0V to wiele lepiej zrobić się tego nie da, nawet oscyloskopem. Należy pamiętać żeby podczas ustawiania 0V w pobliżu cewki nie było żadnuch przedmiotów metalowych ani tymbardziej pół elektromagnetycznych! Ja strojąc wieszałem cewkę na sznurku półtora metra nad ziemią, ale jak ktoś mieszka w bloku, lub innym domu z zelbetowymi scianami/stropami to operacje strojenia proponuję przeprowadzić na dworzu- cewke powiesic naprzykład na gałęzi drzewa.
Potencjometr do regulacji precyzyjnej bardzo ułatwia posługiwanie się jabelkiem, ale on nie rozwiąże Twojego problemu. Posprawdzaj jeszcze raz dokładnie napięcia, pobór prądu i elementy- czasem wystarczy pomylić 2 rezystory lub wlutować odwrotnie kondensator.- jak wszystko jest ok, to męcz serwis jabla. To że miga dioda, to świadczy tylko o tym że procesor działa i tyle. Możesz spróbować zrobić mniejszą sondę, ale myślę że niewiele to zmieni. W tabelce poniżej są przykładowe zasięgi mojego jabelka przy 3 różnych cewkach- orientacyjnie możesz je porównać i zobaczyć jak u Ciebie jest.
PS. O_Z_I nie obraź się, ale normalnie nie chce mi się wierzyć w te 27cm dla 1-groszówki! Mi jakieś 3-4cm zasięgu na monety zabierały
"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! kiepskie aku, dające mały prąd, ale nie tyle! Przyznaj się co za tuning jablowi zrobiłeś... :ups:
[ img ]