Przepraszam że ostatnio zakładam coraz to nowe wątki o Jablu, ale obiecuje że więcej nie będę was zanudzać ;)
Otóż ostatnio zrobiłem dla swojego jabla mały "tuning". Zbudowałem nową obudowę na elektronikę z płytek plastikowych o wygladzie podobnym jak w wykrywaczu GeoScana
http://www.geoscan.com.pl/explorer.html Zrobiłem tak,że wszystko co służy do kręcenia i wyłączania (potencjometry, i wyłącznik) umieściłem na przedniej ściance. Trzeba więc było przenieść główny potencjometr a więc oddzielić od płytki. Odlutowałem druciki które łączą go z płytką i wstawiłem kabelki. No i wszystko działa. Ale mam takie pytanie: czy nie spowoduje to w przyszłości jakichś komplikacji ze sprzętem?
i drugie pytanie: tydzień temu kupiłem na allegro 8 akumulatorków 1,2v 2500maH NiMH, ale bez żadnej ładowarki. Tak się złożyło że przedwczoraj dostałem w prezencie ładowarkę, lecz pisze na niej "Ładowarka akumulatorów niklowo-kadmowych typu R6 (AA)" jest na niej jeszcze przełącznik czasu ładowania: 5h prądem 150mA lub 15h prądem 50mA. Jakbym spróbował w niej naładować akumulatory NiMH to nie uszkodziłbym akumulatorków lub ładowarki?