lion napisał(a):
- wszystkie wzory, ktore znalazlem, (gdy czlek zastanowi sie nad sprawa dokladniej) dotycza cewek okraglych, ale o ksztalcie cylindra (czyli maja stala grubosc, przekroj jest prostokatem/kwadratem), nam raczej potrzeba wzorow na cewki w ksztalcie torrusa (cos jak nadmuchana detka - nie maja stalej grubosci, prekroj jest kolowy), czy orientuje sie ktos jak sprawdzaja sie te wzory (do cewek cylindrycznych) do naszych celow (tzn. do cewek torroidalnych)? Moze programik, o ktorym wspominacie liczy takie cewki?
Zastanów się nad takim problemem: Przyjąłem średnicę cewki 20cm i ilość zwojów 20. Przyjąłem, że uzwojenie nawinięte drutem 0,8mm ułożone w kwadratowy przekrój będzie miało długość około 0,4cm i mniej więcej taką sama grubość. Skorzystałem z drugiego wzoru. Dla takiej cewki dostałem wynik: 189,35mH. Zwiększenie zwojów o jeden zmieniło indukcyjność na 208,76mH (prawie 10%) a zmiana średnicy cewki na 21cm zmieniła indukcyjność na 199,89mH (ponad 5%).
"Zdroworozsądkowo" wydaje mi się, że różnica toroid / cylinder będzie mieściła się w tym błędzie i że można z powodzeniem pierwsze przybliżenie cewki policzyć z tych samych wzorów. Przecież jak Ci wyjdzie z rachunków 22,218 zwoja to i tak nawiniesz 22 zwoje, a jak Ci wyjdzie 23,768 to nawiniesz 24 i nie będziesz kombinował ze średnicą cewki z dokładnością do jednego milimetra. Zwłaszcza w przypaku Jabla, który chodzi prawie na wszystkim (co nie znaczy że na wszystkim chodzi dobrze :D )