Teraz jest poniedziałek, 6 października 2025, 11:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2003, 14:46 
Szeregowy
Szeregowy

Właśnie skończyłem montaż Jabla.Wszystko chodzi ok. lecz kusi mnie żeby zrobić sobie dwie cewki o średnicy 20cm i 30 cm. Czy ktoś może mi podać wzór na przeliczenie zwojów do cewek o tych średnicach .Może ktoś już takie wykonał; chętnie usłyszłbym jego opinie.Czy ktoś z forumowiczów w cewkach do Jabla zastosował ekran? . <BR> <BR>Za wszelkie fachowe dziękuję. <BR> <BR>Wiesiek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2003, 16:52 
Porucznik
Porucznik

Robiłem cewkę do J-267 z wykorzystaniem rurki PCV wraz z aluminiowym płaszczem, który miał słuztyć za ekran. Jednak wykrywacz "widział" to aluminium jako przedmiot i wył non stop. Więc chyba jednak ekranowanie w Jablu to nie jest dobry pomysł. <BR>Pozdrawiam, <BR>Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 lipca 2003, 22:00 
Zybinek laleczny

Wprawdzie nie robiłem cewki do J-267, ale robiłem to do innego PI, któremu aluminiowy ekran wcale nie przeszkadzał - może dlatego, że nie był on zamkniety lecz naprzeciwko trójnika miał 2-3 mm przerwę. Jak to robiłem opisałem jakiś czas temu w jednym z poprzednich tematów, ale powtórzę gdyż niewielu z nowych użytkowników zaczyna udział od zapoznania się z poprzednimi tematami. Nie jest to takie trudne ale.... trzeba na to poświęcić trochę czasu.

Może w dwóch słowach opiszę jak się to robi. Podczas wyszukiwania interesującego nas tematu wystarczy wpisać słowa kluczowe w wyszukiwarce ukrytej pod ikoną "SZUKAJ" i po chwili jak na tacy mamy podane to co nas interesuje.

Ale wróćmy do tematu.

Podczas budowy cewki do wykrywacza PI użyłem białej trójwarstwowej rurki od centralnego ogrzewania, którą zakupiłem w supermarkecie budowlanym ( 3 zł za metr ). Zewnętrzny biały plastikowy płaszcz miał 16 mm średnicy, w środku był płaszcz aluminiowy (ekran) a wewnątrz półprzezroczysty płaszcz z plastiku o średnicy 13 mm. Rurkę kawałek po kawałku wygiąłem w ręku w okrąg o promieniu 27 cm. Kupiłem również trójnik o wewnętrznej średnicy 16 mm, który rozwierciłem przelotowo wiertłem 17 mm, co pozwoliło mi bez problemu nasunąć go na wykonany uprzednio okrąg. Naprzeciwko styku końców okręgu, odizolowałem kawałek zewnętrznego pancerza o szerokości 5-7 mm tak, że wystawał na zewnątrz ekran aluminiowy, przez który we wcześniej ustalonym miejscu przewierciłem wiertłem 3 mm otwór do wnętrza okręgu. Na odizolowany pierścień aluminiowy nawinąłem kilka zwoi srebrzanki a dłuższy koniec srebrzanki ( 10 -15 cm) schowałem do wywierconego otworu. Nawiniętą srebrzankę przykleiłem klejem przewodzącym (do naprawy szyb ogrzewanych w samochodach) do odsłoniętego aluminium warstwą tak grubą, aby nie wystawała ponad zewnętrzny płaszcz pancerza. Po związaniu kleju posmarowałem okolice pierścienia, w której powinien zostać umieszczony trójnik cyjanopanem i nasunąłem na właściwe miejsce trójnik, zwracając uwagę na właściwy kąt ustawienia trzeciej odnogi trójnika i na to, aby znalazła się ona nad przewierconym otworem. Wydłubałem z otworu i z trójnika koniec srebrzanki stanowiący połączenie z ekranem okręgu.

Kupiłem również prosty łącznik do tych rurek o długości 4 cm i średnicy wewnętrznej 16 mm i rozwierciłem go na 17 mm po czym nasunąłem go na jeden z końców okręgu.

Ciekaw jestem czy ktoś zgadnie jak nawinąłem uzwojenie?

Po prostu, do środka okręgu wprowadziłem drut z grubszej srebrzanki i zlutowałem go tworząc zamkniętą pętlę. Ponieważ uzwojenie nawijałem z licy w teflonie, to odizolowałem jej początek wprowadziłem przez otwór w trójniku i przylutowałem go do pętelki ze srebrzanki. Obracając pętelkę ze srebrzanki i popychając licę wprowadziłem w ten sposób w ciągu 30 min 35 zwoi, które stanowiły cewkę. Na koniec rozlutowałem pętlę ze srebrzanki, a drugi koniec uzwojenia cewki również wyprowadziłem przez otwór w trójniku. Metodą naciągania poszczególnych zwoi doprowadziłem do maksymalnego zbliżenia się krawędzi okręgu pamiętając o tym, że powinna tam pozostać niewielka szczelina. ( przerwa w ekranie). Następnie posmarowałem cyjanopanem końce okręgu i przesunełęm łącznik zamykając pętlę.
W celu usztywnienia cewki wlałem do niej przez trójnik lakier nitro. Otrzymałem w ten sposób ekranowaną, hermetyczną i sztywną cewkę do wykrywacza PI. Jako sztycę do tej pętli wykorzystałem zakupiony za 24 zł, również w tym samym sklepie 3 częściowy drążek teleskopowy do wałka malarskiego o płynnie regulowanej długości ( w stanie złożonym 60 cm w stanie rozłożonym 145 cm)

Ostatnio edytowano sobota, 17 stycznia 2004, 22:24 przez zybinek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 lipca 2003, 17:19 
Porucznik
Porucznik

Rurka z płaszczem Al - z której robiłem obudowę do sondy do Jabla - na przeciw wyprowadzeń cewki oczywiście była rozcięta, z tym, że przerwa w ekranie wynosiła jakieś 1-2 cm. <BR>Co ciekawe jak zrobiłem obudowę ze standardowej rurki z PCV (uniwersalnej do CW, ZW i CO) to wszystko jest o.k.<BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Kolekcjoner dnia 2003-07-13 17:21 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2003, 08:00 
Szeregowy
Szeregowy

Pytanko do Zbinka jak zachowuje sie cewka ekranowana , bo ja nie mam ekranu i lapie szeroko czy ekran spowoduje ograniczenie sygnalu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 lipca 2003, 09:09 
Major
Major

No ciekawe jak ekran wpywa na łapanie. Ja mam pi bez ekranu i najlepiej i najgłębiej łapie srodkiem cewki. Stosowanie cewki z ekranem to pewnie kwestia zestrojenia elektroniki do dodatkowego metalu. <BR>Zybinek, czy sprawdzałeś jak działa twój wykrywacz z cewką bez ekranu? <BR>pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 września 2003, 13:37 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Najprosciej cewke zrobic z pleksy. Robimy rowek, w niego nawijamy drut, zwoje sie pieknie same ukladaja. Pozniej zalepiamy rowek i podlaczamy kabelek i dziala:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 stycznia 2004, 21:00 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Ja robiąc cewkę do Jabla zrobiłem ekranowaną. Wykrywacz ciągle wył. Dopiero po zrobieniu cewki bez ekranu pracuje bez zarzutu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2004, 12:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Co do ekranu to, ekran nie moze byc obwodem zamknietym, mam jabla ale nie robilem cewki z ekranem, co prawda rozmawialem telefonicznie z "elektronikiem" od jabla, (dzwonilem 2 razy i elektronik odpowiadal mile na moje pytania, i on twierdzil,ze ekran nie jest taki zly w PI, ale jesli chodzi o jabla to mysle,ze przy sprzecie tej jakosci nie trzeba kombinowac, tylko zwinac starannie drucik ustabilizowac i uruchomic.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2004, 22:57 
Zybinek laleczny

Tak...
temat wykrywacza JABEL wielokrotnie wracał na forum, najczęściej poruszany był chyba temat cewki.

Pragnąc „wsadzić kij w mrowisko” załączam dwa obrazki ciekawego rozwiązania cewki bazującego na elementach instalacji hydraulicznych i mającej kształt eliptyczny.

Sugerowane wymiary wewnętrzne cewki to 22 cm x 48 cm. Uzyskujemy dzięki takiemu kształtowi cewki bardzo duży obszar przeszukiwania, przy stosunkowo lekkiej i zwartej konstrukcji.

Jako sztycę do tej pętli można wykorzystać zakupiony w supermarkecie 3 częściowy drążek teleskopowy do wałka malarskiego o płynnie regulowanej długości ( w stanie złożonym 60 cm w stanie rozłożonym 145 cm).

Oczywiście JABEL w tym rozwiązaniu noszony jest w kieszeni poszukiwacza lub na taśmie zawieszonej na szyi.

Jeżeli ktoś z kolegów wykona i przetestuje taką cewkę to proszę podzielić się spostrzeżeniami na forum.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 maja 2004, 16:19 
Generał Broni
Generał Broni

Niedługo będę musiał się zabrać za zrobienie cewki do jabla. Przejrzałem dokładnie wszystkie tematy na forum i muszę się przyznać że mam trochę mętlik w głowie. Można tu spotkać wiele całkowicie odrębnych a często wykluczających się koncepcji co do sposobu nawijania cewki(jedni mówią że po prostu na rancie wiadra a inni że zwój przy zwoju itp), grubości drutu(spotkałem się z opiniami że jego średnica znaczenia nie ma w granicach +/- 0,3mm), a także czy ekranować cewkę. Nawet co do połączenia cewki są odrębne koncepcje(z jednej strony ekranowany kabel BNC, z drogiej zwykły przewód do lampki w igielicie) W internecie jest sporo opisu cewek, ale większość dotyczy VLF, a nie PI.
Ja zakładając że cewka ma być zrobiona porządnie(o ile to sie w ogóle opłaca) mam 3 zasadnicze koncepcje("rysunki" przedstawiają przekrój widziany z boku z boku, ):
1. cewka wykonana w postaci pionowego "komina" zwój na zwoju, trzy warstwy(3x7

:::| |:::

2. cewka wykonana w postaci plaskiego dysku również zwój przy zwoju(20x1):

___________ ___________
...................... ......................

3. Cewka w kształcie w miare zbliżonym do prostokąta o wymiarach7x3 bądz koła

.......| |.......
.......| |.......
.......| |.......

Legenda:

. - zwoje
| - korpus
odległości pomiędzy skrajami cewek są oczywiście większe, ale PHP na tym forum chyba usuwa powtażające się spacje.

Pytanie, która z konstrukcji była by najbardziej odpowiednia do jabla, i czy w ten sposób można wpływać w pewnym stopniu na głębokość penetracji i/lub szerokość zasięgu cewki?

PS. Zastanawiam się również czy do jabla nie pasowały by gotowe sondy śr 25cm wykonywane przez p. Mirakla specjalnie do PI? ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi sondami, ew. zna ich parametry

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]