Wprawdzie nie robiłem cewki do J-267, ale robiłem to do innego PI, któremu aluminiowy ekran wcale nie przeszkadzał - może dlatego, że nie był on zamkniety lecz naprzeciwko trójnika miał 2-3 mm przerwę. Jak to robiłem opisałem jakiś czas temu w jednym z poprzednich tematów, ale powtórzę gdyż niewielu z nowych użytkowników zaczyna udział od zapoznania się z poprzednimi tematami. Nie jest to takie trudne ale.... trzeba na to poświęcić trochę czasu.
Może w dwóch słowach opiszę jak się to robi. Podczas wyszukiwania interesującego nas tematu wystarczy wpisać słowa kluczowe w wyszukiwarce ukrytej pod ikoną "SZUKAJ" i po chwili jak na tacy mamy podane to co nas interesuje.
Ale wróćmy do tematu.
Podczas budowy cewki do wykrywacza PI użyłem białej trójwarstwowej rurki od centralnego ogrzewania, którą zakupiłem w supermarkecie budowlanym ( 3 zł za metr ). Zewnętrzny biały plastikowy płaszcz miał 16 mm średnicy, w środku był płaszcz aluminiowy (ekran) a wewnątrz półprzezroczysty płaszcz z plastiku o średnicy 13 mm. Rurkę kawałek po kawałku wygiąłem w ręku w okrąg o promieniu 27 cm. Kupiłem również trójnik o wewnętrznej średnicy 16 mm, który rozwierciłem przelotowo wiertłem 17 mm, co pozwoliło mi bez problemu nasunąć go na wykonany uprzednio okrąg. Naprzeciwko styku końców okręgu, odizolowałem kawałek zewnętrznego pancerza o szerokości 5-7 mm tak, że wystawał na zewnątrz ekran aluminiowy, przez który we wcześniej ustalonym miejscu przewierciłem wiertłem 3 mm otwór do wnętrza okręgu. Na odizolowany pierścień aluminiowy nawinąłem kilka zwoi srebrzanki a dłuższy koniec srebrzanki ( 10 -15 cm) schowałem do wywierconego otworu. Nawiniętą srebrzankę przykleiłem klejem przewodzącym (do naprawy szyb ogrzewanych w samochodach) do odsłoniętego aluminium warstwą tak grubą, aby nie wystawała ponad zewnętrzny płaszcz pancerza. Po związaniu kleju posmarowałem okolice pierścienia, w której powinien zostać umieszczony trójnik cyjanopanem i nasunąłem na właściwe miejsce trójnik, zwracając uwagę na właściwy kąt ustawienia trzeciej odnogi trójnika i na to, aby znalazła się ona nad przewierconym otworem. Wydłubałem z otworu i z trójnika koniec srebrzanki stanowiący połączenie z ekranem okręgu.
Kupiłem również prosty łącznik do tych rurek o długości 4 cm i średnicy wewnętrznej 16 mm i rozwierciłem go na 17 mm po czym nasunąłem go na jeden z końców okręgu.
Ciekaw jestem czy ktoś zgadnie jak nawinąłem uzwojenie?
Po prostu, do środka okręgu wprowadziłem drut z grubszej srebrzanki i zlutowałem go tworząc zamkniętą pętlę. Ponieważ uzwojenie nawijałem z licy w teflonie, to odizolowałem jej początek wprowadziłem przez otwór w trójniku i przylutowałem go do pętelki ze srebrzanki. Obracając pętelkę ze srebrzanki i popychając licę wprowadziłem w ten sposób w ciągu 30 min 35 zwoi, które stanowiły cewkę. Na koniec rozlutowałem pętlę ze srebrzanki, a drugi koniec uzwojenia cewki również wyprowadziłem przez otwór w trójniku. Metodą naciągania poszczególnych zwoi doprowadziłem do maksymalnego zbliżenia się krawędzi okręgu pamiętając o tym, że powinna tam pozostać niewielka szczelina. ( przerwa w ekranie). Następnie posmarowałem cyjanopanem końce okręgu i przesunełęm łącznik zamykając pętlę.
W celu usztywnienia cewki wlałem do niej przez trójnik lakier nitro. Otrzymałem w ten sposób ekranowaną, hermetyczną i sztywną cewkę do wykrywacza PI. Jako sztycę do tej pętli wykorzystałem zakupiony za 24 zł, również w tym samym sklepie 3 częściowy drążek teleskopowy do wałka malarskiego o płynnie regulowanej długości ( w stanie złożonym 60 cm w stanie rozłożonym 145 cm)
Ostatnio edytowano sobota, 17 stycznia 2004, 22:24 przez zybinek, łącznie edytowano 2 razy
|