Teraz jest niedziela, 14 września 2025, 12:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Robił / testował ktoś ten wykrywacz?
PostNapisane: wtorek, 4 marca 2008, 17:45 
Szeregowy
Szeregowy

http://www.nikomp.com.pl/zestawyK/K-4150.htm

Jeśli tak to proszę o info.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 21:39 
Generał Broni
Generał Broni

Tak na szybko, to w stosunku do jabla nie podejrzewam jakichś drastycznej poprawy zasięgów czy dużo bardziej stabilnej pracy, bo spora cześć obwodów jest zrobiona tak samo bądź bardzo podobnie, choć szczerze nie mam czasu bardzo dokładnie wczytywać się w tekst czy schemat, może Sylur coś na ten temat napisze. W sumie jeszcze pytanie o program w procesorze, ale nie spodziewał bym się tam czegoś szczególnie odkrywczego. Co do zmiany czasów prze łączniczkami to fajny bajer, tyle ze ja bym pokusił się o jakiś drobny cyfrowy układ zmieniający je jakoś sekwencyjnie, ciekawe rezultaty można by uzyskać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 marca 2008, 21:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jutro postaram sie go odpalić, o ile nie bedzie jakiejs pilniejszej roboty. Jest to nic innego jak kolejne wcielenie SANDBANKS z modyfikacją sterowania multiwibratorem akustycznym poprzez transoptor (w oryginale tranzystor polowy KP103Ż). Procesorek spełnia rolę trzech generatorów taktujących(zastepuje oryginalne NE555 sterujące kluczem tranzystorowym podającym napiecie na cewkę, CD4011 i układ generatora przetwornicy). Stawiam na solidną pracę tak jak oryginalnego SANDBANKSA, złożymy zobaczymy.
Pozdrawiam

19.03. Juz drugi dzień walcze z tym sprztem , mój optymizm jaki miałem dla projektu uleciał i coraz blizszy jestem rozwalenia go o scianę. Zaczeło się pieknie od polutowania w całosc, optycznie wygląda bardzo ładnie. Pierwsze podłaczenie do zasilacza, zamiast sondy rezystor , pomiar napieć napawidłowy, sygnały z procką sa czestotliwosc się zgadza, niestety nie mogę odczytac poszczególnych czasów, sprzet zbyt stary, pierwsza regulacja: na wyjsciu wzm. 0,8V ustawione, głosniczek ciagle wyje. Podłączenie prowizorycznej sondy wykonanej z załączonego drutu i pierwszy zonk , zadziałało zabezpieczenie przeciwzwarciowe w zasilaczu :(. Krótka analiza , pomiar sondy: opór 0,7oma, podpinam sondę od działającego PI której opór to 2,4oma, zabezpieczenie juz nie włacza się, ale niestety czułosc wykrywacza mizerna w porównaniu z tym PI od którego wziąłem sonde to jak dzień do nocy. Duza puszka po spray 15cm a drugi tak na oko 70 (żeby nie przegiąć, ale pewnie było wiecej)
Słowem, nie jest to konstrukcja dla przecietnego amatora, trzeba bedzie nad nia sporo popracowac aby cos wydusić i bez dobrego sprzetu pomiarowego raczej sie nie uda, tak sobie mysle ,że gorzej to uruchomić niż jakiegoś VLF.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]