Witam ponownie!
pawelec40pp napisał(a):
Kolego trafiłeś w sens słowami aby zbierać ten temat trzeba mieć pewien sentyment i szacunek do tych przedmiotów a większość to szacuje na kasę ma przedmiot i liczy tylko ile to jest warte i to jest smutne,. Na mnie jak ktoś ma problem może polegać w miarę mojej wiedzy w tym temacie, nie jest ona wielka względem wielkości tematu, to tylko jakiś tam ułamek procenta. Nie zawsze pewne informacje można poprzeć dokumentami czy regulaminami dlatego takie fora jak te powinny być źródłem wiedzy i wymiany informacji za czym ja jestem i z taka myślą do niego przystąpiłem ale widzę że jest tu niewielka liczba takich osób jak ja które w miarę swojej wiedzy i zbiorów dzielą się informacją i wiedzą i chcą ją miedzy sobą wymieniać. Jest tu sporo osób które żeruje na takich ludziach łapiąc wiedze do celów handlowych i tylko handlowych. Tu się dowie i na Aukcje wystawia z opisem a przecież ta wiedza nie powinna pomagać tym co nie maja szacunku do tych przedmiotów tylko tym co podjęli się kawałek swojego życia poświęcić tematu tematowi wyrzekając się pewnych przyjemności bo przedmioty te kosztują jakieś tam pieniądze mała lub większe ale kosztują.
Święte słowa. Kolekcjonerstwo to pewne, często bardzo duże poświęcenie skierowane ku danej dziedzinie, przedmiotom. Uważam, że szczególnie zbieranie TEGO tematu wśród nas, Polaków powinno objawiać się naprawdę dużym zaangażowaniem, zainteresowaniem, a nie chęcią zrobienia pieniążków, czy "lansu" w środowiskach zbieraczy... Na pewno łatwiej jest napisać 2, 3 zdania na forum, zapytać o jakiś przedmiot, historię powstania, użyteczność. Jednak czy to ma naprawdę sens? W moich oczach to jest bezduszne. Samo poszukiwanie informacji, czy to w CAWie, czy w dostępnych regulaminach, książkach etc. myślę, że przyniesie o wiele więcej satysfakcji i dodatkowej wiedzy aniżeli czytanie for dyskusyjnych. Tak jak napisał Bolas, forum to zabawa na wieczór, siadasz, oglądasz fotki, czasem jakaś ciekawostka wpadnie, jakiś niuansik wiedzy. Będąc PRAWDZIWYMI kolekcjonerami powinniśmy swoją uwagę skupić nie tylko na zdobywaniu nowych przedmiotów, a także na indywidualnym badaniu tematu.