Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 12:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 19:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Paweł ale to demagogia. Prosiłem o info dotyczace tej jednej konkretnej puszki a nie przegladu tematu pgaz w WP :)

Czy podanie paru tytułów, indexów dot. tej konkretnej puchy sprawia Ci trudnosc? Jesli podajesz jakas konkretna teze warto ja poprzec mocnymi argumentami.
A teksty typu "idz sobie do biblioteki" chyba nie na miejscu (Bolek to Ciebie tez dotyczy;) ). NIe chce tu prawic nikomu pouczeń to nie miejsce na to ale lepiej by było dla nas wszytskich zobacz cos wiecej niz kolorowe foto i "suchy" tekst. Ciekawe ze podejscie kolekcjonerów niemczyzny i pochodnych stoi na innym poziomie. Mogłbym tu przytoczyc wiele zachodnich for gdzie krytyka odbywa sie na bardzo wysokim poziomie.Mam wrażenie ze polskie środowisko kolekcjonerów "polszczyzny" to "skonspirowani materialisci", byle kupic byle schowac do wora i nikomu sie nie chwalic...smutne ale prawdziwe. Może wątki zakładane tu na tym forum zmienia choc troche nastawienie młodych kolekcjonerów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 20:37 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano wtorek, 29 stycznia 2008, 23:35 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 21:12 
Pułkownik
Pułkownik

Pawcio dzięki za foto naramiennika, jednak już po 1938 ... ;) Ale i tak ślicznie się prezentuje.

Marku nie zamierzam się tu zbytnio rozpisywać, ale jest pewna różnica w dostępie do źródeł i to z niej wynika ten cały bajzel. Na zachodzie sprawa sprowadza się do tego co napisałeś "idź to biblioteki" + weź i przeczytaj i już. Baaa często jeszcze pracownicy stają na głowie, żebyś wyszedł zadowolony. ... a CAW to troszkę inna bajka. Pewnie jak spróbujesz kiedyś, zobaczysz różnicę. To przepaść. To nie jest zwykłe archwium, czy biblioteka. Samo dostanie się na 1 z 15 stanowisk badawczych, graniczy już niemalże z trafieniem ładownicy trójki do wz.28 w cenie do 500 zł ;) A co dopiero szukanie, współpraca z pracownikami, dostęp do materiału, czy w ogóle odnalezienie się w nim. Cennik CAW-u to inna bajka, równie wesoła ... za skan pewno byś kupił ze 3-4 zdjecia nowe i lepsze. Wykonanie fotki w CAW-ie przy sztucznym złym świetle to 20zł za 1 zdęcie. 50 zł płacisz jak chcesz zrobić 1 zdjęcie i sobie dodatkowo oświetlić to co fotografujesz. Z resztą co ja mówie ... żeby w ogóle znaleźć coś do kserowania/skanowania to dopiero jest wyzwanie. To nie jest google, ani forum gdzie robisz klik i już. Tak samo wygląda sprawa merytorycznego opracowania tematu - o WH jest wszystko, wystarczy przeczytać a o WP jest niewiele albo nic. Ludzie widzą tornister i wybałuszają ze zdumienia oczy ... jak to ? Co to ? Czemu to się różni ... ? Sprawa zapewne wyglądała by inaczej, gdyby dostęp był tak banalny jak na zachodzie. Ale nie jest ... ;)

Ja swoją wiedzą chętnie się dziele w odp. proporcji, co widać choćby tutaj. Ale doskonale rozumiem ludzi, którzy mają opory przed klepaniem tego w sieć na pożarcie i stracenie lat pracy, tylko po to żeby odpowiedzieć komuś komu przykładowo nawet nie chcę się tego docenić. Źródła podaje się w pracy naukowej, jeżeli liczy się na uznanie. Forum zaś to tylko gawożenie po godzinach, inny kaliber dyskusji, czysto towarzyski. Jak ktoś nie ma ochoty, to trzeba to op prostu uszanować ... zawsze można poszukać samemu i dzieląc się tym w postaci opublikowanego artykułu sprowokować drugą stronę do komentarzy. I z tego może się coś urodzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 21:30 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

marek123 napisał(a):
Paweł ale to demagogia. Prosiłem o info dotyczace tej jednej konkretnej puszki a nie przegladu tematu pgaz w WP :)

Czy podanie paru tytułów, indexów dot. tej konkretnej puchy sprawia Ci trudnosc? Jesli podajesz jakas konkretna teze warto ja poprzec mocnymi argumentami.
A teksty typu "idz sobie do biblioteki" chyba nie na miejscu (Bolek to Ciebie tez dotyczy;) ). NIe chce tu prawic nikomu pouczeń to nie miejsce na to ale lepiej by było dla nas wszytskich zobacz cos wiecej niz kolorowe foto i "suchy" tekst. Ciekawe ze podejscie kolekcjonerów niemczyzny i pochodnych stoi na innym poziomie. Mogłbym tu przytoczyc wiele zachodnich for gdzie krytyka odbywa sie na bardzo wysokim poziomie.Mam wrażenie ze polskie środowisko kolekcjonerów "polszczyzny" to "skonspirowani materialisci", byle kupic byle schowac do wora i nikomu sie nie chwalic...smutne ale prawdziwe. Może wątki zakładane tu na tym forum zmienia choc troche nastawienie młodych kolekcjonerów.

Podanie tytułów czy paragrafów nic nie da: bo w archiwach są numery tek a nie tytuły i dopiero w tych teczkach trzeba sobie szukać tego co interesuje w wybranym temacie a jest to szukanie igły czasami w stogu siana, każdy dokument nie ma tytułu tak jak książka i nie znajdziesz tego tak w księgarni czy u kolegi tylko jest w archiwach i nie wszędzie a w każdym archiwum taki dokument ma inny numer i co podam tobie a ty napiszesz że dałem ci jakieś bzdury dlatego napisałem że mogę pokazać tobie gdzie szukać ale jak nie chcesz ruszyć się z miejsca i czekasz na gotowe to trudno ja na to nic nie poradzę na tacy nie podam tobie moja pomoc polega na pokazaniu gdzie szukać tak jak to robi nauczyciel w szkole pokazuje czego i jak i gdzie szukać to co ja tobie zaproponowałem a to jest spora pomoc, jak będziesz kiedyś w centralnych archiwach wojskowych i zobaczysz jak to wygląda wtedy zobaczysz czy mówiłem tobie prawdę to jest dżungla dokumentów i gwarantuje że za kilka lat będziesz na moim miejscu jak ktoś ciebie zapyta o tytuł a ty to samo napiszesz gwarantuje, ja tak samo kiedyś mówiłem i pisałem co ty i z czasem przekonałem się że ci co mi tak mówili jak ja teraz, mieli racje.
W takich teczkach w dokumencie nie jest napisany tytuł dokumentu tylko numer i konkretny opis taki jak ja napisałem. Co do szczelności informacji to ja sporo osobom pomagałem zawsze w zbieraniu i identyfikacji przedmiotów przez kilka lat do pewnego momentu gdy przekonałem się jak komuś komu pomagałem i myślałem że jest kolega postąpił w taki sposób że do konica życia wyeliminowało jego ze znajomości i dało mi do myślenia czy warto pomagać innym.
I tak na koniec Marek sa kluby i fora gdzie naprawdę są poważne dyskusje w temacie polskim na wysokim poziome gdzie można się dowiedzieć sporo a nie takie przycinki jakie z twojej strony trafiła pod kierunkiem do mnie stawia to ciebie jako trochę nie zdarnego.Ile razy na GG do mnie się zwracałeś i co z kwitem odchodziłeś nie, to co tu za brednie piszesz o innych pomocach z mojej strony nie będę wyliczał. No Kolego miły "s.cz" do ciebie ja podejścia nie zmieniłem i chyba nie zmienię a dlaczego dobrze tobie jest to znane - temat bez dalszej dyskusji. Oglądaj sobie fotki, ale czy ty ze swojej strony kiedykolwiek podzieliłeś się wiedza nie pamiętam to więc nie krytykuj daj sam i dziel się nią a nie bierz i nic nie dawaj.Panowie ja kończę watek bo on nic nie wnosi do tematu WP II RP. Jeśli pozostali będą dalej jego tłuc ja nie będę na to zwracał uwagi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 21:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziekuje za udzielona informacje nie zrobilem swojego homework. Ale po to jest forum zeby sobie pomagac. Dodam ze arogancji na tym forum nie brakuje. Czuje sie jak w szkole za czasow PRL-u ale moze za duzo osob na tym forum tym systemem przesiaklo. :( To prawda ze w tym hobby wsrod Polakow ciezko błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" wsparcie i pomoc od innych. Szkoda gadac. Moze na prawde wiekszosci kolekcjonerow brakuje respektu i honoru jaki obowiazywal w IIRP. Nie wystarczy zbierac i lapczywie gromadzic ale zyc duchem Polskiego dwudziestolecia, czego na tym forum brakuje. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 22:15 
Pułkownik
Pułkownik

Myślę Pawcio, że prawda jest gdzieś w połowie. Pomoc jest znaleźć bardzo łatwo, tylko trzeba dotrzeć do odpowiednich ludzi i zdobyć ich zaufanie i przychylność. Wtedy bardzo łatwo się wszystkiego dowiedzieć, poznać źródła czy wymienić opinie. Generalnie nie ma co ukrywać, spotyka się zarówno prawdziwych pasjonatów i co tu dużo mówić pozostałych. I ze względu na róże działania, czy pewne "mroczne standardy środowiska" tak ciężko się przebić do ludzi życzliwych, których wbrew pozorom są całe masy. Nie ma co tu dużo ukrywać - historia i osiągnięcia Polski, wysiłek jej Obrońców, szczytne wzorce przeszłości rozpalają wyobraźnie i umysły całych mas ludzi. Smutną codziennością jest niestety "przyjazna nieżyczliwość" w tym światku. Nic się z tym nie zrobi. Pozostaje jednak możliwość poszukania ludzi, dzięki którym pasja może stać się prawdziwą przyjemnością, a nie udręką i mordęgą. A to jest jak najbardziej wykonalne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 22:34 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Kolego trafiłeś w sens słowami aby zbierać ten temat trzeba mieć pewien sentyment i szacunek do tych przedmiotów a większość to szacuje na kasę ma przedmiot i liczy tylko ile to jest warte i to jest smutne,. Na mnie jak ktoś ma problem może polegać w miarę mojej wiedzy w tym temacie, nie jest ona wielka względem wielkości tematu, to tylko jakiś tam ułamek procenta. Nie zawsze pewne informacje można poprzeć dokumentami czy regulaminami dlatego takie fora jak te powinny być źródłem wiedzy i wymiany informacji za czym ja jestem i z taka myślą do niego przystąpiłem ale widzę że jest tu niewielka liczba takich osób jak ja które w miarę swojej wiedzy i zbiorów dzielą się informacją i wiedzą i chcą ją miedzy sobą wymieniać. Jest tu sporo osób które żeruje na takich ludziach łapiąc wiedze do celów handlowych i tylko handlowych. Tu się dowie i na Aukcje wystawia z opisem a przecież ta wiedza nie powinna pomagać tym co nie maja szacunku do tych przedmiotów tylko tym co podjęli się kawałek swojego życia poświęcić tematu tematowi wyrzekając się pewnych przyjemności bo przedmioty te kosztują jakieś tam pieniądze mała lub większe ale kosztują.
Ja mam takie podejście jeśli czegoś chcesz to daj w zamian coś od siebie podchodzi do wypowiedzi i argumentów z dystansem, zadawaj pytania bo pytania w pewnym sensie są odpowiedziami i dają do myślenia a nie czegoś zarzucaj bo to do niczego nie prowadzi. Aby czegoś dowiedzieć się trzeba zadawać sprecyzowane pytanie nie z podtekstem, na konkretne pytanie są konkretne odpowiedzi.
Mam nadzieje że ci co korzystają z tego forum i są prawdziwymi kolekcjonerami i zależy im na wymianie informacji zrozumieją dlaczego ten temat w pewnym sensie jest tabu nie dlatego że ktoś nie chce powiedzieć czegoś, tylko dlatego aby ta wiedza była dla tych i im pomagała w zgłębieniu tematu co naprawdę są kolekcjonerami i sensem ich życia jest ten temat. A nie liczenie ile za to weźmie kasy i wyścig w polowaniu na fanty.
Mam nadzieje że kiedyś powstanie naprawdę profesjonalne forum tematyczne związane tylko okresem II RP i kultura w tym temacie. Gdzie można będzie na wysokim poziome podyskutować wymienić informacje, poglądy sugestie i swoje wnioski, uwagi dla kolekcjonerów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 22:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

a ja tam popiera Pawała w 100% za niektórą wiedzą trzeba sie naczytac i naszykac w wielu ksiazkach i stronach interetowych. Ja sam jestem kolekcjonerem i zarazem handlarzem ale nie musze sie pytac aby fachowo opisac przedmiot na sprzedaz a tym bardziej jak cos kupuje do kolekcji to wiem co biore . Jak to sie mówi "wiedza kosztuje" lub zacytuje jednego z Gdańskich kolekcjionerow "czytaj wiecej ksiązek lub skocz po piwo" :))

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 23:49 
Pułkownik
Pułkownik

Witam ponownie!

pawelec40pp napisał(a):
Kolego trafiłeś w sens słowami aby zbierać ten temat trzeba mieć pewien sentyment i szacunek do tych przedmiotów a większość to szacuje na kasę ma przedmiot i liczy tylko ile to jest warte i to jest smutne,. Na mnie jak ktoś ma problem może polegać w miarę mojej wiedzy w tym temacie, nie jest ona wielka względem wielkości tematu, to tylko jakiś tam ułamek procenta. Nie zawsze pewne informacje można poprzeć dokumentami czy regulaminami dlatego takie fora jak te powinny być źródłem wiedzy i wymiany informacji za czym ja jestem i z taka myślą do niego przystąpiłem ale widzę że jest tu niewielka liczba takich osób jak ja które w miarę swojej wiedzy i zbiorów dzielą się informacją i wiedzą i chcą ją miedzy sobą wymieniać. Jest tu sporo osób które żeruje na takich ludziach łapiąc wiedze do celów handlowych i tylko handlowych. Tu się dowie i na Aukcje wystawia z opisem a przecież ta wiedza nie powinna pomagać tym co nie maja szacunku do tych przedmiotów tylko tym co podjęli się kawałek swojego życia poświęcić tematu tematowi wyrzekając się pewnych przyjemności bo przedmioty te kosztują jakieś tam pieniądze mała lub większe ale kosztują.

Święte słowa. Kolekcjonerstwo to pewne, często bardzo duże poświęcenie skierowane ku danej dziedzinie, przedmiotom. Uważam, że szczególnie zbieranie TEGO tematu wśród nas, Polaków powinno objawiać się naprawdę dużym zaangażowaniem, zainteresowaniem, a nie chęcią zrobienia pieniążków, czy "lansu" w środowiskach zbieraczy... Na pewno łatwiej jest napisać 2, 3 zdania na forum, zapytać o jakiś przedmiot, historię powstania, użyteczność. Jednak czy to ma naprawdę sens? W moich oczach to jest bezduszne. Samo poszukiwanie informacji, czy to w CAWie, czy w dostępnych regulaminach, książkach etc. myślę, że przyniesie o wiele więcej satysfakcji i dodatkowej wiedzy aniżeli czytanie for dyskusyjnych. Tak jak napisał Bolas, forum to zabawa na wieczór, siadasz, oglądasz fotki, czasem jakaś ciekawostka wpadnie, jakiś niuansik wiedzy. Będąc PRAWDZIWYMI kolekcjonerami powinniśmy swoją uwagę skupić nie tylko na zdobywaniu nowych przedmiotów, a także na indywidualnym badaniu tematu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2008, 23:45 
Pułkownik
Pułkownik

Wracając do tematu wątku, bo trochę nam ostatnio uciekł ... ;)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 lutego 2008, 21:53 przez bolas, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 00:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

ufff a juz myslalem ze sie poobrazaliscie i nie bedzie czego oglądać i czytac - bo jestem wierny odwiedzającym ten wątek hehhe
Ładownica 1 klasa :)
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 00:33 
Pułkownik
Pułkownik

Nie wiem jak koledzy, ale ja się nie mialem o co obrażać póki co ;)
Obrażam się tylko jak mnie ktoś przebije w licytacji ... :o :mad: ... hehehe ... ale na szczęscie i to po godzinie mija ... ;)

A propos ładowniczek do kb/kbk ... spotkałem się ostatnio z bardzo fajną koncepcją kolegi, że ponoć WP w 1939 opracowało i wprowadziło nowy wzór ładownic trójkomorowych do mausera - ponoć niczym się nie różnią poza tym, że komory na patrony są szyte z jednej warstwy skóry, a nie jak wcześniejsze (w tym ta moja powyżej) z dwóch. Przyznam, że dla mnie taki pomysł to zupełna nowość ... no ale może ktoś z Was coś słyszał na ten temat ? Lub np. przypadkiem posiada takową ... ;) ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 08:24 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:08 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 09:25 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:09 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2008, 12:04 
Pułkownik
Pułkownik

również jestem ciekawy jak to było - czy obie odmiany były produkowane równolegle czy też jak było tak jak napisał Bolek: ta komorą z jednego kawałka skóry miała zastąpić tą zszywaną z dwóch.

Pierwsza to wykop, niestety pozostały tylko fotki , sygnatura tak sobie czytelna, na dodatek inicjały włąściciela nie poprawiły jej czytelności, na pewno były tam słowa "Warszawa, Barykada" oraz druga ładownica - fotka z netu sygnowana Aug. Botzek Królewska Huta ( czyżby jeszcze pierwszowojenna czy już produkcja II RP?)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]