Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2006, 23:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Lipek to jest bardzo logiczne do wyjasnienia........Niemcy toczyli wojne pare latek przy czym naprodukowali tego badziewia :] Stworzyli jedna z najwiekszych armii na swiecie.Sumy mowia same za siebie.Co do polskich fantów ..... hmmm dobre pytanie.Kiedys spotkalem sie z taka hipoteza: "naszych fantów jest mało bo wszytsko sie rozeszło po gospodarstwach rolnych :D nasz fanty niszczyli niemcy jak i sytem komunsityczny " Troche to smieszne no ale moze jest w tym troszeczke prawdy.Sam kupilem kurtke wz19 i to po wielu przejsciach.........pewien zolnierz po kampani wrzesniowej trafil z nia do Oflagu,po wojnie oczywiscie wrocil z nia do domu..........nastepnie uzywał jej w gospodarstwie rolnym,jak sie zniszczyla trafila do szopy .......i tak przelezała do konca lat 90-tych.Ot taka historyjka.
do bytc cyknij fote tej manierki
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 stycznia 2006, 23:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Lipek napisał(a):
Kolega btyc lubi widze przyspiewki o Rudolfie Hessie ;)

A mnie tylko zastanawia fakt, ze w Polsce łatwiej i taniej jest dostać graty szkopskie niz poslka militarkę... :n
Pozdrawiam!

Tu bym sie spierał czy graty niemieckie jest taniej i łatwiej dostać przykladowo szukam pokrowca do niemieckiej saperki juz dwa lata ostatnio na allegro poszła jedna ramka za ponad 800 zł wiec nie wiem czy jest to tanio jak piszesz, zobaczcie ile koszują maski p-gaz w bdb stanie polskie a ile niemieckie, różnica jest kolosalna nie mówię juz o rzeczach po Waffen SS bo ceny są kosmiczne na całym świecie !Osobiśce uważam iz polskie fanty są znacznie tańsze !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 00:20 
Generał Broni
Generał Broni

Witam!
Ariks ja nie jestem "zawodowym" kolekcjonerem jak Ty więc nie będę sie spierał, bo sie na tym po prostu tak dobrze nie znam :1 Swoją opinię opieram choćby na serwisie allegro. W dziale z polskimi militariami są zazwyczaj 3 str., a niemieckich po 10. Niemieckiego towaru jest tam o wiele wiecej, nawet w dziale z medalami i odznaczeniami. Na różnych giełdach jest chyba podobnie, na Jarmarku Dominikańskim coś polskiego trudno trafić.
Z tymi cenami to chyba też różnie bywa. Np. polska Salamandra w dobrym stanie kosztuje wiecej niz niemieckie garnki i występuje takze o wiele rzadziej.
Czasami jak patrzę, ile kasy kolekcjonerzy wydaja na zakup eksponatów, to mi szczena opada. Kiedyś chciałem zostać kolekcjonerem i cos tam sobie zbierać, ale stać mnie tylko na wykopkowy hełm albo widelec z gapą :1 :jump Także szacunek Panowie :za Ciekawe co na to Wasze "lepsze" połówki :que :luv
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 01:53 
Moderator
Moderator

Panowie pax miedzy krzescijaniny :)
Wrzesien 39 wielce przyjemnmy jest wiec ku pokrzepieniu serc zapodaje pare fotek ,w sumie rzeczy niby popularne ale obejrzec zawsze mozna :)
Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 16:36 
Podpułkownik
Podpułkownik

Lipek napisał(a):
Witam!
Ariks ja nie jestem "zawodowym" kolekcjonerem jak Ty więc nie będę sie spierał, bo sie na tym po prostu tak dobrze nie znam :1 Swoją opinię opieram choćby na serwisie allegro. W dziale z polskimi militariami są zazwyczaj 3 str., a niemieckich po 10. Niemieckiego towaru jest tam o wiele wiecej, nawet w dziale z medalami i odznaczeniami. Na różnych giełdach jest chyba podobnie, na Jarmarku Dominikańskim coś polskiego trudno trafić.
Z tymi cenami to chyba też różnie bywa. Np. polska Salamandra w dobrym stanie kosztuje wiecej niz niemieckie garnki i występuje takze o wiele rzadziej.
Czasami jak patrzę, ile kasy kolekcjonerzy wydaja na zakup eksponatów, to mi szczena opada. Kiedyś chciałem zostać kolekcjonerem i cos tam sobie zbierać, ale stać mnie tylko na wykopkowy hełm albo widelec z gapą :1 :jump Także szacunek Panowie :za Ciekawe co na to Wasze "lepsze" połówki :que :luv
Pozdrawiam!

Lipek masz racje ze na allegro jest więcej stron z ''niemcami''ale popatrz ile jest samych kopi i zwykłego szajsu a ile % konkretnych rzeczy bo ja wolę mieć rzeczy w stanach bdb lub db tylko takie mnie satysfakcjonują. Niestety ale hełmy niemieckie sa znacznie droższe niż wz 31 w stanie bdb kompletny hełm niemiecki WH z dwoma tarczami to koszto około 2000 i wiecej złotych nie wspominam o hełmach waffen ss czy spadochroniarzy bo ceny sa oszałamiajace. Moja druga ''połowa'' tylko głową kręci i mówi mi co m iz tego że mam takie graty hhhhhhhh oczywiśce nie wspominam jej ile co kosztuje z wiadomych względów - pozdrowienia dla wszystkich kolekcjonerów militariów polskich i niemieckich :1 :jump :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 17:12 
Kapitan
Kapitan

Wiem ariks że kazdy chce bronić swego!!Poatrz ile ludzi się przewineło przez armie niemieką około 9 mln żołnierzy i kazde zołnierza trzeba błąd ortograficzny!!! a czesto żołnierze gubili swoje oporzadzenie spcejalnie czy podczas odwrotu, to ogolna liczba jest wieksza oporzadzenia niz zołnierzy niemieckich.A czemu ceny są takie niemieckich rzeczy???Bo jest wielu kolekcjonerów na swiecie którzy zbierają WH i SS a widać tu czystom ekonomie jesli towaru jest mniej niz potrzebuje rynek to ceny rosną!!A polskich rzeczy jest mało i są dośc tanie ponieważ, nie poniewarz! błąd ortograficzny!!! ,Polskie fanty są mniej popularne na swiecie niz niemiecke ale są też rarytasy!!!!!!!!!
Ariks > znajdz mi Polską bluze maskującom o kamuflarzu popdbnym do WH w stanie minimum 4+(ja szukam już 1,5 roku i mogłem kupić taką spraną i podartom ale nie kupiłem)
marek123 > niestety nie mam cyfrówki :cry: :cry: prosiłem św Mikołaja ale chyba listu nie doistał z prozbą o cyfrówke albo był pijany bo dostałem 4 tony węgla do przeżuczenia ;) ;) ;) ;)
.

ariks dołaczam się do życzen.I nie ma takiego słowa w języku polskim !!! wszystkich kolekcjonerów niemców za moj wczesniejszy post,gdzie negatywnie oceniłem niemieckie kolekcje.Jak ktoś się poczuł urażóny z góry przepraszam :cry: :cry: :cry: :cry:

Argo fanciki fajne ja jeszcze się takich nie dorobiłem :1 :1 :1 :1 :1

Ostatnio edytowano czwartek, 5 stycznia 2006, 15:34 przez btyc, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 19:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

nie ma sprawy uważam ze zbieranie ''niemców'', ''polski'' czy innych krajow nie przynosi nic złego czy niechlubnegow kolekcjonerstwie choć jeszcze spotyka sie wiele krytyki dlaczego zbierają rzeczy WH/SS ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 23:20 
Strzelec galicyjski

Witam . Też uważam że zbieranie polskiego przedwojennego wyposażenia i umundurowania jest badzo trudną sprawą i tak naprawdę naj więcej to zachowało się z polskiego wyposażenia bagnetów w kiepskich stanach . A dorwanie czegoś polskiego w ładnym stanie graniczy z cudem .Niemeckie rzeczy prędzej się trafiają niż polskie .A nie mówię już o podróbkach ktorych jest " mnogo " na rynku . Pozdrawiam

Ostatnio edytowano niedziela, 10 lutego 2008, 14:17 przez dalton, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 14:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dwa słowa odnośnie dostępności i cen militariów. Wydaje mi się że jedynem kryterium ceny jest dostępność fantu na rynku.Wyższe ceny niektórych fantów niemieckich wynikają także z szerszego rynku zbieraczy i kolekcjonerów (czytaj; zagranica).
Osobiście mam od kilku lat jeden problem, że zbieram fanty z dosyć dużego kręgu tematycznego.Podziwiam Kolegów którzy zbierają np.tylko klamry, hełmy itp.
Pozdr.Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 13:12 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:17 przez scz, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 15:36 
Pułkownik
Pułkownik

Sławku, Pawle ... wrzućcie jakieś swoje fotki ... ja z moimi "zbiorami" jestem raczej małym dzieckiem w piaskownicy przy Waszych :) A fajnie że temat odżył ... pozdrawiam, postaram się wrzucić jakieś nowe fotki w wolnej chwili ... co do hełmów wz.31 - mimo że niby taki popularne to wcale nie jest łatwo go kupić w stanie mint w przyzwoitej cenie ... dodam że na mnie bardzo duże wrażenie robią postrzelane wz.31 - taki symbol Września ... piękny hełm brutalnie rozdarty jest świetnym nawiązaniem to tamtych czasów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: //
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

prawda jest taka ze okazy w ładnym stanie (obojetne co by to nie było)---kosztuje drozej niż na aukcjach zachodnich---ale w naszym kraju zawsze jest na odwrót

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 13:18 
Porucznik
Porucznik

Bo w Polsce nie ma rynku na żadne militaria sprzed 1945. Wystarczy przejechać się na te nasze (za przeproszeniem), giełdy staroci, by się o tym przekonać. Wizyta w Bytomiu czy Wrocławiu daje się ten sam obraz - ten sam śmietnik co na allegro, ale rozłożony na na zasyfionej gazecie obok klozetu.
I jednych i drugich militariów należy szukać poza tym krajem, a szczególnie przy obecnym kursie dolara i euro - co zresztą czyni coraz więcej ludzi.
Najlepszą salamandrę jaką miałem, kupiłem kiedyś w Niemczech :) - a nie w Polsce. Jest obecnie do kupienia na jednej ze stron internetowych - ale nie powiem gdzie :luv
Ostatnio widziałem piękną rakietnicę Perkuna (250 Euro) - stan bliski mennicy - coś mi mówi, że gdybym chciał ją kupić w Polsce musiałbym żyć jakieś 400 lat - może miałbym szansę :luv

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 13:32 
Pułkownik
Pułkownik

Niestety (!) Fullriede ma racje - u nas nie ma czegoś takiego jak "giełdy staroci", w szczególności militariów. Giełdy są _biedne_, za fanty, które nie są rarytasami ludzie kaza sobie placic drozej niz w germanmilitaria.com, a za podwazanie sensownosci ich cen mozna w pysk dostac ... Moim zdaniem większym problemem niz brak dobrych giełd jest brak sklepów typu Weitze, Detlev-Niemann, GM. Po prostu - googlując nie znalazlem zadnego takiego sklepu, z towarem na takim poziomie (i nie wazne po jakiej cenie). Może to wynik naszej durnej ustawy o ochronie zabytkow - ludzie przez lata nie sprowadzali fantow z zzagranicy (bo ich nie bylo stac i nie mieli za bardzo mozliwosci), po cichu co lepsze fanty wywozono (nie mowcie, ze nie), i teraz tak na dobra sprawe nie bardzo jest sie czym wymieniac (czyli sprzedawac i kupowac lepsze/inne). W sumie - zaczynamy od nowa, kolekcjonerzy sprowadzaja stany "mint" z zagranicy, minie pare lat, zacznie sie handel "mintami" na miejscu. Chyba, ze jakis debilny archeolog wymysli sobie, ze to tez przestepstwo, bo wszystko starsze niz 55 lat powinno byc w muzeum (razem z nim zreszta). :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2006, 13:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

marcinl napisał(a):
Niestety (!) Fullriede ma racje - u nas nie ma czegoś takiego jak "giełdy staroci", w szczególności militariów. Giełdy są _biedne_, za fanty, które nie są rarytasami ludzie kaza sobie placic drozej niz w germanmilitaria.com, a za podwazanie sensownosci ich cen mozna w pysk dostac ... Moim zdaniem większym problemem niz brak dobrych giełd jest brak sklepów typu Weitze, Detlev-Niemann, GM. Po prostu - googlując nie znalazlem zadnego takiego sklepu, z towarem na takim poziomie (i nie wazne po jakiej cenie). Może to wynik naszej durnej ustawy o ochronie zabytkow - ludzie przez lata nie sprowadzali fantow z zzagranicy (bo ich nie bylo stac i nie mieli za bardzo mozliwosci), po cichu co lepsze fanty wywozono (nie mowcie, ze nie), i teraz tak na dobra sprawe nie bardzo jest sie czym wymieniac (czyli sprzedawac i kupowac lepsze/inne). W sumie - zaczynamy od nowa, kolekcjonerzy sprowadzaja stany "mint" z zagranicy, minie pare lat, zacznie sie handel "mintami" na miejscu. Chyba, ze jakis debilny archeolog wymysli sobie, ze to tez przestepstwo, bo wszystko starsze niz 55 lat powinno byc w muzeum (razem z nim zreszta). :n

Macie racje panowie ja też ostatnio kupiłem za granicę spodnie WH camo w stanie bdb w Polsce graniczy z cudem aby taką rzecz zdobyc i to jeszcze w przyzwoitym stanie ja osobisce mało bywam na gieldach ''staroci'' Marcin co do sprzedawcy Weitze niestety gościu nie ma wszystkiego w 100 % oryginałów zobacz ten wątek i mój ostatni post zgroza aby taka kopię za tyle sprzedawać !!!!

viewtopic.php?t=19327

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]