Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 17:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stare aparaty fotograficzne
PostNapisane: środa, 27 października 2010, 16:10 
Pułkownik
Pułkownik

Ciekawi mnie czy ktoś z Was zbiera stare aparaty fotograficzne, temat mało militarny, ale kto wie ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Stare aparaty fotograficzne
PostNapisane: środa, 27 października 2010, 18:24 
Główny Administrator
Główny Administrator

Julia kompletuje kolekcje :)
Kilka sztuk już jest w tym moja wykopkowa Praktica wiec może coś wklei :)
Znam też parę, która ma w swej kolekcji po dziadku fascynacie sporą kolekcję.
Może i oni się podzielą.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 16:27 
Pułkownik
Pułkownik

No ja troszkę zacząłem je zbierać kilka lat temu i generalnie dość mocno w to wsiąknałem. To fascynujący temat, zwłaszcza jak po restauracji można nimi do dziś robić zdjęcia ... często bez problemu bijące na głowę zdjęcia robione cyfrówką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 16:41 
Moderator
Moderator

Posiadam w pełni sprawnego i bardzo przyzwoicie zachowanego Voigtlandera Brillanta - wczesny model ( 1932 - 37 ....jeszcze blaszanka, a nie bakelit) i zdekompletowana Sidę, foty aparatów wkrótce, bowiem cyfra mi sie wysyłapa ( na szczescie nie zabytkowa :666 ).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 18:10 
Generał Broni
Generał Broni

Panowie odblokujcie się wreszcie i zacznijcie wstawiać fotki swoich pstrykadeł - to może ja przełamie tą nieśmiałość i rozpocznę. :D Kiedyś byłem w posiadaniu takiego Ikon zeiss Superikonta ale że nie mój temat to się go pozbyłem - tylko foty zostały :(

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 29 października 2010, 13:27 
Pułkownik
Pułkownik

Argo napisał(a):
Posiadam w pełni sprawnego i bardzo przyzwoicie zachowanego Voigtlandera Brillanta - wczesny model ( 1932 - 37 ....jeszcze blaszanka, a nie bakelit) i zdekompletowana Sidę, foty aparatów wkrótce, bowiem cyfra mi sie wysyłapa ( na szczescie nie zabytkowa :666 ).

Brillant to wspaniały aparat. Jakiś czas temu dostałem go od kolegi przy zakupie innego jako dodatek. Wyglądał niepozornie, a okazał się po testach świetnym aparatem. Mam pierwszy model Brillanta, z 1932 roku. Wygląda tak:

[ img ]

A taki daje zdjęcia:
[ img ]
[ img ]

A tutaj macie opis i kilka zdjeć z Brillanta:
http://fotobolas.blox.pl/2010/08/Voigtl ... -roku.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2010, 18:15 
Generał Broni
Generał Broni

A ja mam smienę 2, ale dawno fotek nie cykałem nim. Lata 50-te.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 listopada 2010, 23:29 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie zbieram ale posiadam jeden z lat 30 XX wieku.
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 12:42 
Pułkownik
Pułkownik

Świetny sprzęt pyskjan :) Jestem pewien, że bez większych problemów nadal dziś nim można robić zdjęcia.
Niedawno wpadł mi bardzo podobny konstrukcyjnie aparat - też mieszkowy, marki Voigtlander, model Avus. Aparat oferuje klatki 6x9 cm, jakość zdjęć niszczy, a to sprzęt produkowany w latach 1913-34.

Tak wygląda:
[ img ]

A tak wyglądają przykładowe zdjęcia z niego (na nim kilka innych moich aparatów):
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 13:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Nie znam sie na aparatach ale spotykam je czesto na gieldach.Sa tez starsze ,wielkie jak rowniez jakies dziwaczne dla mnie ramki i inne akcesoria.Jak znajde czas to wrzuce Ci kilka fotek z natury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 13:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Tak z ciekawości zapytam, jakich materiałów używacie do naświetlania, i później jak wygląda obróbka ?
A jak wygląda teraz sprawa z dużym obrazkiem? Sami to kręcicie w jakichś korexach, czy nakładacie na coś emulsję światłoczułą? Czy istnieją współcześnie jakieś gotowce? Chodzi mi o materiały, czasy naświetleń, obróbkę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 14:28 
Moderator
Moderator

Bolas , pytanie mam, skąd obecnie bierzesz klisze do tego antyka i czy obróbka jest home made czy moze jeszcze ktos para sie wywoływaniem takich staroci ???? ..... mój Brillnat byl uzywany jako normalny aparat foto do lat 80-tych ( rozne imprezy rodzinne itp ) , potem poszedł w odstawke, gdy trafil sie ruski Zenit z przemytu, na bardziej typowe filmy :lol:
Ponizej fota mojego egzemplarza, jest to pamiatka rodzinna po konkretnie dziadku ( lezał cala okupacje schowany gdzies ), mam do niego pokrowiec w którym aparat byl "od zawsze" , choc sam pokrowies jest od Rolleiflexa :? ( czemu, nie mam pojecia ) i wymaga on kapitalnego remontu ...... pusciły praktycznie wszystkie szwy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 15:38 
Pułkownik
Pułkownik

Ogólnie panuje mylne przekonanie, że na tych aparatach nie da się już robić zdjęć. To oczywiście nie prawda. Bez problemu da się zakupić wszelkie materiały jakich używało się w epoce, jak i ich współczesne odpowiedniki. Oczywiście nie są już dostępne jak niegdyś w każdym kiosku na rogu, ale nadal jest wiele sklepów gdzie można zakupić wszelakie chemikalia.

Ja wszystko robię własnoręcznie, bazując zwykle na materiałach źródłowych z epoki (instrukcje, podręczniki itp ... analogicznie jak w militariach). Film, negatyw czarnobiały to koszt około 10 zł za rolkę. Najwięcej i najtaniej oczywiście w znanym serwisie interenetowym All... ;) Wywołanie w serwisie foto jakieś 10 zł, skanowanie również mniej więcej tyle (wiele punktów nadal to robi, lub reaktywowało usługę). Taniej i prościej robi się to samemu własnoręcznie. Nie jest to trudne, wymaga tylko skupienia i posiadania stopera. Podobnie robienie odbitek na sprzęcie z epoki. Bez problemu dziś się nadal kupi filmy cz-b i kolorowe dla najpopularniejszych formatów klatek - 24x35 mm, 6x6 cm, 6x9cm, 9x12cm, 10x15cm, 13x18cm i 18x24 cm, a także najpopularniejsze formaty calowe.Przy niecodziennych formatach ja np. używam klisz ... rentgenowskich, które po wywołaniu dają nieco bardziej kontrastowe obrazy. Wszelkie gotowce oczywiście też istnieją. Czasy naświetlań dobierasz do materiału i jego światłoczułości - przydają się światłomierze. Można korzystać z tabel z podręczników, a także można wszystko robić na oko/czuje i przy wywołaniu oceniać.

Rynek z masowego stał się nieco bardziej niszowy ale działa prężnie i ... się rozrasta. Najlepsze jest jednak to, że dzięki Internetowi można mieć dostęp do XIX wiecznych receptur i samemu własnoręcznie zrobić sobie szklane płyty fotograficzne, czy wszelkie inne techniki otrzymywania obrazu jakie poznała fotografia na przestrzeni dziejów. Równie niesamowitym przeżyciem jest fotografowanie wielkimi skrzynkowymi aparatami drewnianymi z XIX wieku włącznie z zakładaniem na koniec koca na glowę ;)

Argo pokaż ten pokrowiec :) Do niedawna szukałem takiego do swojego Rolleiflexa Automata z 1939 :)
Tutaj mój dalmierzowy Contax II z 1939 roku, to dokładnie ten sam model, którym Robert Capa robił swoje słynne zdjęcia lądowania w Normandii:
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 15:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

O rany, ale hardcorowiec ! Dzięki za odpowiedź. I chylę czoła. Technika z przełomu XIX/XX w. a na koniec skanowanie. Oczywiste-a jakoś się o tym nie myśli, ale fantastycznie to się przeplata. Jeszcze raz szacunek :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 listopada 2010, 16:22 
Moderator
Moderator

Dzieki Bolas za info , od pewnego czasu mysle bardzo powaznie aby tego Voigtlandera zreanimowac użytkowo, nie ukrywam ze zainspirowały mnie do tego Twoje posty na Odkrywcy w temacie rekonstrukcji historycznej fotografii ..... póki co na samodzielne wywoływanie klisz sie nie porywam , ale obadam kto u mnie swiadczy takie usługi ... a w przyszłosci kto wie ..... ;)
Ponizej fotka skórzanego pokrowca, jak widac jest w podzespołach .... szycia niestety poleciały ze starosci, poza tym pokrowiec jest w bardzo dobrym stanie, brakuje tylko nieco materiału ( zamszu ??) wyściełającego wnętrze.
P.S. Co do walorów "niszczących" :lol: starych zdjec ..... mam takowe z końca XIX wieku i okresu I wojny .... jakosc rzuca na kolana, pod szkłem powiekszajacym widac detale. :o

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]