Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 13:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Za „poszukiwanie skarbów” możemy trafić nawet na 8 lat...
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2019, 10:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Spieszmy sie "poszukiwac zabytkow" bo za rok bedzie kara smierci a przynajmniej dozywocie ;)

W polskim prawie zmieniły się przepisy dotyczące poszukiwania „skarbów” tzw. wykrywaczem. Teraz takie nielegalne poszukiwania są przestępstwem. Jakie zagrożenia może nieść niewłaściwe poszukiwanie zabytków?

1 stycznia zmieniły się przepisy dotyczące kwalifikacji czynu nielegalnych poszukiwań zabytków – dotąd było to wykroczenie, obecnie – przestępstwo. Należy dodać, że w przepisach nie nastąpiły żadne zmiany w zakresie dotychczasowych obowiązków i zasad odnośnie poszukiwania zabytków.

Co zrobić aby otrzymać pozwolenie? Należy złożyć wniosek i wnieść opłatę skarbową i na podstawie takiego pozwolenia można poszukiwać zabytki. Pozwolenie na poszukiwanie zabytków może otrzymać każdy, kto złoży do właściwego miejscowo wojewódzkiego konserwatora zabytków prawidłowo wypełniony wniosek.

Należy pamiętać, że niewłaściwie prowadzone poszukiwania mogą być zagrożeniem dla dziedzictwa archeologicznego. Oryginalne otoczenie jest tą najcenniejszą wartością dla zabytku, ponieważ jest źródłem informacji, które w przypadku niewłaściwie prowadzonych poszukiwań są bezpowrotnie tracone.

Sankcja karna za niszczenie zabytków, w tym stanowisk archeologicznych, to nawet 8 lat pozbawienia wolności.

publ.:EmZet

#KPP Głubczyce

https://raciborz.com.pl/2019/02/18/za-poszukiwanie-skarbow-mozemy-trafic-nawet-na-8-lat-do-wiezienia.html?fbclid=IwAR2Z7fZr9vuGufahJA6Lmo2ANmbUj8Mwl61dVLWjXaUzl7XROiu54kbYB3o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Za „poszukiwanie skarbów” możemy trafić nawet na 8 lat..
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2019, 13:18 
Generał Broni
Generał Broni

No to się obudzili, zmiana obowiązuje już od roku, jakoś nie słyszałem, żeby ktoś dostał 8 lat :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2019, 14:41 
Główny Administrator
Główny Administrator

KPP Głubczyce i wszystko jasne. To pokłosie szkoleń droktora Pieczarki Bednarka, któy takie bzdury opowiada. Swoją drogą nie wiem na jakiej zasadzie on organizuje te szkolenia dla policji skoro nie ma pojęcia o przepisach prawa a ci wdrazaja jego głupoty w zycie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2019, 14:55 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Kilku takich emisariuszy betonu na cały kraj jest w stanie odpowiednio nastawić przeciwko detektorystom nie tylko policję, media, urzędników gminnych, ale nawet całe społeczeństwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2019, 16:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jacek napisał(a):
KPP Głubczyce i wszystko jasne. To pokłosie szkoleń droktora Pieczarki Bednarka, któy takie bzdury opowiada. Swoją drogą nie wiem na jakiej zasadzie on organizuje te szkolenia dla policji skoro nie ma pojęcia o przepisach prawa a ci wdrazaja jego głupoty w zycie.

Ciekawa może być etymologia nazwy miejscowości Głupczyce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2019, 19:34 
Moderator
Moderator

Jacek napisał(a):

No to może warto policji zadać to pytanie ? Jak tak ich szkolą to strach rzeczywiście wyjść na pole. Jeszcze im się coś pomyli i będą strzelać? :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 00:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

frank napisał(a):
Kilku takich emisariuszy betonu na cały kraj jest w stanie odpowiednio nastawić przeciwko detektorystom nie tylko policję, media, urzędników gminnych, ale nawet całe społeczeństwo.

I tutaj też napiszesz, że "wersja zero" jest najwłaściwszym rozwiązaniem?!

Zero współpracy, zero komunikacji, zero informacji?

Teraz nasuwa mi się jedno pytanie: Jak wyobrażasz sobie uzyskanie pozytywnego nastawienia kogokolwiek względem poszukiwaczy?

Zerowością???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 00:28 
Moderator
Moderator

Tego w ogóle nie da się traktować w ten sposób. Ludzie źle nastawieni do detektorystów to tylko ewentualnie ludzie zmanipulowani przez naszych przeciwników. Przestań już prowokować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 00:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja prowokuję? Zadałem dość trywialne pytanie.

Edit: Jak wyobrażasz sobie uzyskanie pozytywnego nastawienia kogokolwiek względem poszukiwaczy?

Możesz na nie odpowiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 10:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

LUDZIEEE!!!! Olewajcie pytania tego osobnika. Po prostu traktujcie to indywiduum jak powietrze. Przestańcie karmić trolla.To takie proste.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 12:09 
Moderator
Moderator

jansz napisał(a):
Ja prowokuję? Zadałem dość trywialne pytanie.

Edit: Jak wyobrażasz sobie uzyskanie pozytywnego nastawienia kogokolwiek względem poszukiwaczy?

Możesz na nie odpowiedzieć.

Wybacz Zbinio ale jednak spóbuję,żeby kolega nie mówił potem ,że się nie odpowiada na niewygodne pytania.
Jansz. Po pierwsze to ja nie mam problemu z pozytywnym nastawieniem ludzi wokół mnie. Nie wchodzę rolnikowi w szkodę, pytam o zgodę. Często się z właścicielami rozmawia,jak są dość ogarnięci i coś tam słyszeli to się z nimi rozmawia też na temat chorego prawa w Polsce. Można ich przy okazji poinformować ,że na sąsiednich polach mają stanowiska archeologiczne o których nie wiedzieli i są przy tym zdziwieni ,że w Polsce tak można. :) Co do policjantów to też mam raczej dobre doświadczenia,prywatnie uważają,że ustawa jest gówniana. Wielu z nich kiedyś chodziło z wykrywaczem, ale niestety musieli dokonać wyboru ze względu na pracę. Nawet Ci co do nas przyszli na przeszukanie zdali sobie sprawę ze śmieszności całej tej sytuacji i z ulgą przyjęli informację,żeby odpuścić aresztowanie, choć naciski z góry mieli. W ich oczach też nie byliśmy przestępcami tylko rodzinką z jakąś nieszkodliwą wkrętką. Ci policjanci byli po prostu normalni. Wykonywali tylko swoją pracę i to z wyraźnym zażenowaniem od pewnego momentu...Nasz adwokat-przypadkowy facet,tez nie zgadza się już z samą ustawą o zabytkach a co dopiero jej stosowaniem .Generalnie uważam,że to nie my powinniśmy przekonywać innych do nas. Wystarczyłoby gdyby nam nie szkodzono fałszywymi posądzeniami. To jest tak jak z plotką. Z nią nigdy nie wygrasz a czym bardziej się napinasz tym gorzej . Są naciski z góry żeby nam szkodzić. Nie ma rzetelnych informacji o tym,że poszukiwacze dokonują często bardzo ciekawych odkryć. Te tematy są traktowane po macoszemu. Króluje natomiast sensacja na temat kolejnego zatrzymanego poszukiwacza .Nigdy się też nie dementuje ,że poszukiwacz jednak nie był takim przestępcą za jakiego go uznano... Media tak naprawdę nie mają pojęcia o czym piszą, politycy nie mieli pojęcia nad czym zagłosowali. Frazes o dbaniu o dziedzictwo działa na wszystkich kulturalnych ludzi. To oczywiste. Często nam poszukiwaczom zarzuca się,że nie oczyszczamy własnego środowiska. Jak niby miałoby wyglądać to oczyszczanie. Donoszenie na innych? Możemy się jedynie wzajemnie edukować do czego też służą takie fora jak to. I nie mam tu na myśli wyłącznie wiedzy na temat archeo. Dopóki system,który ma nad nami przewagę pod każdym względem, nie stworzy realnych warunków do uprawiania tego hobby ,a jedynie będzie stosował represje, nie mam zamiaru się w ten system wpasowywać. Oczywiście każdy może dokonać własnego wyboru. Opcja zero jest dobrym pomysłem. Podobnie dobrym pomysłem, nawet nie wiem czy nie lepszym byłoby, gdyby każdy poszukiwacz napisał w marcu wniosek o pozwolenie na poszukiwanie zabytków. Po to tylko,żeby pokazać ,że ten system to system fikcyjny i w żaden sposób nie jest w stanie sprostać potrzebom środowiska. Jansz . Wybrałeś jakąś tam drogę,to Twoja sprawa. Ja tego staram się nie oceniać. Jednak widzę ,że Ty w ten system się wpasowujesz bez szemrania i wątpliwości. Nigdy nie słyszałam z Twojej strony negatywnej oceny obecnej sytuacji i to jest to co mnie i innych pewnie niepokoi. Nigdy też od Ciebie nie słyszałam żadnych racjonalnych argumentów,które by mogły przekonywać do zmiany podejścia w temacie poszukiwania. Tu jest bardzo dużo ludzi ,którzy działają w różny sposób,często stosując technikę mieszaną poszukiwań w zależności od możliwości. Ale nawet Ci co są w mniej lub bardziej formalnych grupach potrafią dokonać właściwej oceny obecnej sytuacji i systemu,który stworzono dla poszukiwań w tym kraju. To jak napisał też kolega Krzysiek kwestia lojalności wobec środowiska- o ile dobrze zrozumiałam i pamiętam ten wpis. :) Ty się najwyraźniej z tym środowiskiem nie utożsamiasz. I w gruncie rzeczy oczywiście nie musisz. Nie dziw się jednak jeśli spotkasz się z niezrozumieniem .
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano środa, 20 lutego 2019, 12:21 przez Aśka72, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 12:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

:cop

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 12:29 
Malkontent

:cop

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 lutego 2019, 21:27 
Podporucznik
Podporucznik

No to ja jestem chyba jedynym przypadkiem w Polsce któremu grozi 8 lat i takie mam też postawione zarzuty... więc jednak traktował bym te 8 lat możliwej kary za całkiem poważną...

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 21 lutego 2019, 22:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Hmmm..... Głupczyce ? nazwa zbieżna z działaniami to i efekty oszałamiające.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]