frank napisał(a):
...zgodnie z ustawą, zakaz handlu dotyczy wyłącznie zabytków archeologicznych.
Aha.Czyli jak znajdę topór z czasów Piastów albo ozdoby z czasów kultury łużyckiej i wystawię na portalu aukcyjnym to mogę być spokojny,bo"zabytek bez historii wydobycia z gruntu nie jest i nie może być zabytkiem archeologicznym, kropka.
i "..zgodnie z ustawą, zakaz handlu dotyczy wyłącznie zabytków archeologicznych."
Tak się pytam,bo spotkałem się z różnymi określeniami:
Art. 3.
Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchomą, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądś zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową;
2) zabytek nieruchomy - nieruchomość, jej część lub zespół nieruchomości, o których mowa w pkt 1;
3) zabytek ruchomy - rzecz ruchomą, jej część lub zespół rzeczy ruchomych, o których mowa w pkt 1;
4) zabytek archeologiczny - zabytek nieruchomy, będący powierzchniową, podziemną lub podwodną pozostałością egzystencji i działalności człowieka, złożoną z nawarstwień kulturowych i znajdujących się w nich wytworów bądś ich śladów albo zabytek ruchomy, będący tym wytworem;
i w związku z tym:
kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
i jeszcze:
Nielegalne są oferty przedmiotów zabytkowych, które pochodzą z kradzieży lub zostały pozyskane w inny niezgodny z prawem sposób
Ale może mam nieaktualne informacje :h