Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 00:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odkrycie detektorystów i archeologów przy Jeziorze Ledni
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 16:01 
Specjalista
Specjalista

Drucik napisał(a):
Jeżeli dla kogoś archeolodzy są okupantem, który zabrał mu wolność, to współczuję.

Ja to nie znam żadnego porządnego archeologa , sami niepijący. :zb Jeden taki nawet nazwał mnie deterrorystą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 16:43 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mailo95 napisał(a):
Chciałbym się wypowiedzieć jak ja to widzę, mam na myśli współpracę z archeologami , i legalne poszukiwania . Dodam , że jestem kompletnym laikiem , jest to tylko mój punkt widzenia. Można przeczytać z internecie , że jakieś stowarzyszenie razem z archeologami poszukuje " coś tam". Chyba nigdy nie słyszałem , żeby osoba pojedyncza poszukiwała z archeologami , jezeli się mylę to przepraszam. Moim zdaniem może dojść do tego , że żeby myśleć o legalnym poszukiwaniu trzeba będzie być w stowarzyszeniu, osobiście nic złego w rym nie widzę. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Dodam , że jestem kompletnym amtorem , który gdyby nie prawo dawno by łatał z wykrywaczem bo w swojej okolicy mam gdzie latać. Przepraszam za ten chaos , pozdrawiam serdecznie.

dokładnie tak jak mówisz mylisz się
nie trzeba być stowarzyszeniem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 16:43 
Malkontent

Mailo95 napisał(a):
To znaczy , że można razem współpracować :1

Fachowo nazywa się to ''porozumienie konia z batem'' :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 17:14 
Podpułkownik
Podpułkownik

Niestety, coraz więcej osób myśli wyłącznie o własnej kieszeni i słowo wolontariat tylko podnosi im ciśnienie. Osobiście szanuję ludzi, którzy robią coś dla ogółu - jest ich coraz mniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 17:40 
Moderator
Moderator

Drucik napisał(a):
Niestety, coraz więcej osób myśli wyłącznie o własnej kieszeni i słowo wolontariat tylko podnosi im ciśnienie. Osobiście szanuję ludzi, którzy robią coś dla ogółu - jest ich coraz mniej.

Niekoniecznie. Niechęć do współpracy z archeologami nie musi się brać z niechęci do wolontariatu. Ja brałam udział w wolontariatach w tym i w archeologicznym projekcie. Taką ideę zasadniczo uważałam za ciekawą , ale obecnie w ramach protestu jej nie praktykuję. Nie można współpracować z ludźmi,którzy zasadniczo traktują nas jak "kupę z włosem ", ale czasem przydatną do odwalenia roboty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 17:57 
Generał Broni
Generał Broni

"Solidarność środowiska" heheh ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 18:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Oczywiście twoje podejście to prywatna sprawa, zresztą szanuję taki punkt widzenia. Ale wyśmiewanie osób, które postępują inaczej jest raczej płytkie - chyba się zgodzisz?
Zauważ przy tym, że poszukiwacze z tamtej grupy współpracują z jednym, konkretnym muzeum, a nie z jakimś WKZ czy ministerstwem. Jakoś nie wierzę, żeby po wprowadzeniu (oby) korzystnego dla nas prawa większość zwykłych archeologów zmieniła ot tak swoje zdanie na temat detektorystów. Nie prowadzę tu żadnej agitacji na rzecz współpracy z archeo, ale jak ktoś ma siły i chęci, żeby to robić, to nie ma co go zmuszać do "jedynego słusznego" bojkotu archeologów.
Tak naprawdę nikt z nas nie wie, jakie podejście da tutaj lepsze rezultaty. Nikt tutaj nie uzgadniał, co mamy wszyscy robić, a wymuszanie jakichś wspólnych postaw kojarzy mi się z moją młodością w PRL - niezbyt ciekawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 18:37 
Generał Broni
Generał Broni

A kto stał za zmianą ustawy? Chyba raczej nie detektoryści...
Proszę nie mówcie mi że jeden czy dwóch archeologów przeforsowało zmianę...
Trudno w to uwierzyć...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 18:54 
Malkontent

Chcesz Drucik plątać się za nimi ze szpadlem - Twoja sprawa .
Nikt tu Cię nie zbeształ za Twoje podejście - i to powinno wystarczyć.
Jeśli spodziewasz się pieśni pochwalnych to może na Styszowym forum Ci ułożą .

PS. Tak na marginesie - pisząc do interlokutora warto używać dużej litery - jeśli nie chcemy go obrazić . Mniemam że w odpowiedzi do Asi wkradł się błąd.
Warto jednak o tym pamiętać :)
Pozdrawiam - olek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 19:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zawsze są tacy , którzy się podporządkowują i ulegają -choćby ze strachu lub dla korzyści i są tacy , którzy idą pod prąd, bo wiedzą ,że mają rację i tak należy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 19:15 
Podpułkownik
Podpułkownik

@damiano - za zmianą ustawy stali politycy ze wszystkich ugrupowań, o ile mi wiadomo.
@Olek - przeczytaj, co napisałem. A poza tym mało mnie obchodzi, że mam zdanie inne od większości - tego nigdy się nie bałem i pochwał kolegów też nie potrzebuję. Póki tu jesteśmy razem, spróbuj się przyzwyczaić :666 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 19:24 
Malkontent

Drucik ... przeczytaj kilka razy post Kol. JaKuba .
Jeśli nie będzie widocznych zmian - powtarzaj czynność do skutku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 19:26 
Porucznik
Porucznik

wclan napisał(a):
Jest u nas na forum sam prezes WGE-H Gniazdo wiec moze pochwali sie jakimis fotkami, z przyjemnoscia zerkne :1

Ojtamojtam, po co tak oficjalnie zaraz? ;)

Sprawa wygląda tak, że jesteśmy związani umową z Muzeum i obiecaliśmy zwłaszcza w początkowej fazie projektu nic nie publikować. Projekt ze względu na na założenia i testowaną metodykę działań mógł spalić na panewce, stąd niechęć do rozgłosu w początkowej fazie.
Na aktualnym etapie (po rozgrzewce ;) ) Muzeum doszło do wniosku, że wszystko zmierza w dobrym kierunku i można już zacząć udzielać ograniczonych informacji, choć wymagają one zgody Muzeum.
Powody powściągliwości są prozaiczne, posłużę się przykładem - np. parę lat temu poszło gdzieś info o znalezieniu na brzegu jeziora Lednica przy skarpie jakiejś bulli. Info poszło w eter i po chwili zaroiło się na skarpie od poszukiwaczy z wykrywkami. Teren został zryty i zniszczony dokumentnie. Nie dziwcie się więc proszę zachowawczej polityce archeo.
Z biegiem czasu obiecuję dopilnować pokazania wyników badań również tutaj na forum PS :)
Mam nadzieję, że jakieś pierwsze podsumowanie będzie gotowe na jesieni, choć to dopiero start projektu przewidzianego na najbliższych kilka lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 19:34 
Moderator
Moderator

Drucik napisał(a):
Oczywiście twoje podejście to prywatna sprawa, zresztą szanuję taki punkt widzenia. Ale wyśmiewanie osób, które postępują inaczej jest raczej płytkie - chyba się zgodzisz?
Zauważ przy tym, że poszukiwacze z tamtej grupy współpracują z jednym, konkretnym muzeum, a nie z jakimś WKZ czy ministerstwem. Jakoś nie wierzę, żeby po wprowadzeniu (oby) korzystnego dla nas prawa większość zwykłych archeologów zmieniła ot tak swoje zdanie na temat detektorystów. Nie prowadzę tu żadnej agitacji na rzecz współpracy z archeo, ale jak ktoś ma siły i chęci, żeby to robić, to nie ma co go zmuszać do "jedynego słusznego" bojkotu archeologów.
Tak naprawdę nikt z nas nie wie, jakie podejście da tutaj lepsze rezultaty. Nikt tutaj nie uzgadniał, co mamy wszyscy robić, a wymuszanie jakichś wspólnych postaw kojarzy mi się z moją młodością w PRL - niezbyt ciekawie.

Ja też szanuję Twoje zdanie. Chcesz współpracować to współpracuj. Nie rozumiem natomiast dlaczego mylisz bojkot współpracy z archeologami z niechęcią do wolontariatu a wręcz chęcią jedynie zysku. Zdaje się ,że tego dotyczył Twój poprzedni post ,prawda? Nie uważasz,że to płytkie ?
Chłopakom ze stowarzyszenia oczywiście gratuluję znalezienia fajnych przedmiotów,bo to super przygoda. Co do reszty no to mam jednak określone zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 19:51 
Podpułkownik
Podpułkownik

Aśka - po pierwsze na razie nie współpracuję z nikim, pisałem o kolegach z tamtego stowarzyszenia, nie o sobie. Po drugie - bojkotować można, proszę bardzo, absolutnie tego nie krytykuję i nikogo nie zachęcam do żadnej współpracy z archeologami. Nie zauważyłaś najwidoczniej, że pisałem o wyśmiewaniu innych, a nie o posiadaniu własnego zdania. To pierwsze jest zdecydowanie płytkie i może nasuwać różne skojarzenia.

Olek - odpuść sobie. Mam swoje zdanie i pogódź się z tym. A komentarz o pętaniu się ze szpadlem był już zwyczajnie głupkowaty - to nie mój typ humoru, wybacz.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]