Teraz jest środa, 9 lipca 2025, 16:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Darmo na komercyjnych nadzorach.
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 01:35 
Malkontent

Smutne Asiu.
Pokazuje to, że na jedność liczyć nie można.
Dla mnie są to kolaboranci - takim typkom nie powinno się ręki podawać ...
PS. I robią to w momencie, gdy PZE walczy o nasze prawa.
Macie choć odrobinę cywilnej odwagi panowie z KPE Eksplorer, by się na Forum ujawnić i wytłumaczyć swoje niskie pobudki ? - pewnie tu jesteście.
WSTYD i DNO ... po szyję w mule i bagnie się pogrążacie ''panowie eksploratorzy''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 09:40 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Pasjonaci z grupy KPE Eksplorer potrzebowali zaledwie czterech godzin, by przeszukując wierzchnią warstwę ziemi detektorami metalu znaleźć wiele interesujących zabytków.

Dziwne, ja zauważyłem tam tylko jeden zabytek - bulla papieża Aleksandra IV (1199 - 1261), której kontekst gdzieś tam prawdopodobnie da się uchwycić. Reszta to jak widać obiegowe moniaki, medaliki i inna biżuteria, które w najlepszym razie można nazwać pamiątkami historycznymi. Do artykułu niezbędne byłoby jakieś dementi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 10:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

4 godziny? Podobno nie ma przeszukanych miejsc w 100%
Ale, to nieważne.

Ponawiam moje pytanie do poszukiwaczy współpracujących komercyjnie z archeologami:

Na jakiej zasadzie jest ustalana rekrutacja i wynagodzenie komercyjnego poszukiwacza i ile orientacyjnie wynosi?

Zaraz ktoś napisze że jest to sprawa indywidualna. OK, więc poproszę info na konkretnym przykładzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 13:23 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Z tego co mi się obiło o uszy to nikt nie pracował za mniej niż 18-20 zł za godzinę.W zależności od regionu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 13:23 
Moderator
Moderator

z Czech miałem ostatnio propozycję 17zł za godzinę netto ale odmówiłem ( z takimi stawkami już się wcześniej w Czechach spotkałem i przyznam się że znam czeskich kopaczy którzy za tyle pracowali ) . Myślę że w Polsce , żeby to miało jakiś sens to najniższa stawka godzinowa razy dwa , wszystko zależy od dogadania się , słyszałem również o kwotach 100zł za krótki nadzór arche czy 500zł za 3 godzinny nadzór - to zależy ile archeolog zarabia i ile jest w stanie tobie zapłacić . Wielu detektorystów pracuje na początku dla archeo za free , tak na początek to całkiem normalne bo po pewnym czasie stajemy się potrzebni i wręcz niezbędni więc to normalna kolej rzeczy i wtedy trzeba negocjować bo udowodniliśmy swoją skuteczność . Często bywa tak że oprócz wykrywacza pracujemy jako koparka a studenci tylko noszą wiadra więc wprawa i krzepa niezbędna .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 13:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dziękuję za odpowiedzi kolegom.

Jaki jest zakres usług?
Czy jest tak jak fantazjowałem sobie na poprzedniej stronie tego wątku? Czy też trzeba inwazyjnie wbić łopatę naruszając kontekst i wydobyć przedmiot?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 13:43 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

To też zależy czy praca w delegacji czy na miejscu.Bo jak trzeba mieszkać w hotelu to stawka raczej musi być większa.No chyba że ktoś faktycznie dla archeologów jest gotów się poświęcić i pracować za grosze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 13:52 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zostawmy na chwilę drobiazgi w stylu: delegacje, koszty i inne takie.

Ponawiam pytanie:

Kto wydobywa przedmiot z gleby po namierzeniu przez komercyjnego detektorystę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 14:05 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Ludzie ze stowarzyszenia KPE Eksplorer tak mają od dawna i nic nie widzą w tym zdrożnego, wręcz się tym szczycą, tu dyskusja: https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=113337&start=15
Pozwolę sobie przytoczyć wypowiedź Jacka z tej dyskusji:
Jacek napisał(a):
Resty
Z kontekstu Twojej wypowiedzi wynika, że pracujecie przy budowie autostrady za darmo.
Wiem, że na takie "akcje" przeznacza się spore sumy pieniędzy więc nie mydl kolegom oczu, że na tym businessu zrobić się nie da :666
Nie podejrzewam, że to ty wykorzystujesz kolegów jako darmową siłę roboczą ale namawiasz ich do tego by dali się wykorzystywać, a słaba frekwencja poszukiwaczy z PS pokazuje, że nie jestem sam w takim postrzeganiu tej akcji.
Prawie dwa lata temu otrzymaliśmy zapytanie w sprawie udziału poszukiwaczy przy badaniach archeologicznych, na terenie przeznaczonym pod budowę obwodnicy łódzkiej. Akcją miał kierować Janusz JMS. Wynegocjowana kwota opiewała bodajże na 150 zł/dziennie lub konkretną kwotę za ar. Już miałem ogłosić to na forum, gdy poinformowano nas, że nic z tego nie będzie bo ktoś zrobi to za darmo...
Żeby było jasne nie krytykuję wolontariatu ale uważam, że przy inwestycjach takich jak budowa autostrad wolontariat to naciąganie ludzi.
Kilka lat temu prowadziliśmy weryfikację hałd po wykopaliskach archeologicznych na fragmencie obwodnicy siewierskiej. Za dwudniową pracę kilku osób otrzymaliśmy siedem tysięcy złotych. W odkrywcy był na ten temat artykuł pt "Zdążyć przed spychaczem"
Niech zaprzyjaźniony archeolog pokaże ci umowę i kosztorys wykonawczy :)

Ostatnio edytowano wtorek, 25 lutego 2020, 14:22 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 14:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

berthiot napisał(a):
Zostawmy na chwilę drobiazgi w stylu: delegacje, koszty i inne takie.

Ponawiam pytanie:

Kto wydobywa przedmiot z gleby po namierzeniu przez komercyjnego detektorystę?

Z punku widzenia komercyjnego detektorysty to najlepiej by było namierzyć sygnał,wbić chorągiewkę i iść dalej,dniówka leci.
Ja z archeologami miałem styczność w akcjach 1góra 2 dni.Zawsze to ja decydowałem czy go zawołać czy nie.Ale morze mieliśmy szczęście i trafiliśmy na normalnych ludzi co nie kazali zaszywać kieszeni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 14:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Moim zdaniem na komercyjnych działaniach z archeologami, detektorysta tylko i wyłącznie może namierzać sygnał.
Detektorysta nie ma prawa dotykać łopaty, szpachelki czy też pędzelka.

Detektorysta powinien namierzyć sygnał, zaznaczyć chorągiewką, wystawić rachunek i pójść do domu.

Ze względu na to że archeolodzy płaczą o ten osławiony kontekst, nawet przemielone wyrzucone na bok hałdy humusu powinny być tylko "przeskanowane"

Detektorysta nie ma prawa i obowiązku wydobycia żadnego przedmiotu. Od tego jest archeolog.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 14:47 
Specjalista
Specjalista

Ciśnie się tylko na usta " ale syf" ale nigdy nie braknie takich osób, ekip, stowarzyszeń. Niestety :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 15:01 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

berthiot napisał(a):
Moim zdaniem na komercyjnych działaniach z archeologami, detektorysta tylko i wyłącznie może namierzać sygnał.
Detektorysta nie ma prawa dotykać łopaty, szpachelki czy też pędzelka.

Detektorysta powinien namierzyć sygnał, zaznaczyć chorągiewką, wystawić rachunek i pójść do domu.

Ze względu na to że archeolodzy płaczą o ten osławiony kontekst, nawet przemielone wyrzucone na bok hałdy humusu powinny być tylko "przeskanowane"

Detektorysta nie ma prawa i obowiązku wydobycia żadnego przedmiotu. Od tego jest archeolog.

W komercyjnych to oczywiście masz rację.Ja tu pisze o poszukiwaniach sprecyzowanych na historię regionalne,na historię związaną z konkretną wsią i ludźmi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 15:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa.

Chodzi tu właśnie o osławione działania na bazie tfu.. wolontariatu tudzież inne partyzanckie akcje osób pojedyńczych czy też stowarzyszeń.
Chodzi mianowicie o ubezpieczenie OC.

Od wszystkiego: od przypadkowego zniszczenia situli uderzeniem łopaty po deszcz meteorytów i śmierć uczestnika tychże akcji.

Czy organizatorzy mają świadomość że może wydarzyć się wszystko?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 15:54 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

W przypadku stowarzyszeń nie ma mowy o akcjach partyzanckich.Bo takie stowarzyszenie ma swój statut i musi działać zgodnie z prawem.W akcjach wszelakich mogą brać udział tylko członkowie tegoż stowarzyszenia.Cały czas mówie o działaniach niekomercyjnych.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]