Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 08:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 17:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

"Wśród wrzeszczących jestem niemową, wśród dewotów ateistą, wśród krwiożerczych antysemitów Żydem, wśród fanatycznych lewaków oficerem białej gwardii (...), a wśród głodnych chciałbym być manną"

Waldemar Łysiak

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 18:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Tybet a co wiesz o tej religii, poza tym co powiedział Ci ksiądz z ambony. Próbowałeś sięgnąć do tekstów źródłowych, do tych kilkudziesięciu ewangelii nie włączonych do Nowego Testamentu bo nie pasowały do ekspansywnej polityki kościoła i do nowej roli chrześcijaństwa - religii państwowej.

Kościół przetrwał tak długo właśnie dlatego że miał monopol na interpretacje (kulawą zresztą) słów Jezusa. A niepokorni, którzy chcieli sami zgłębiać tajemnicę wiary tysiącami płonęli na stosach.
Na szczęście te czasy już mijają.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 18:23 
Weteran
Weteran

Tybet napisał(a):
Pomyślałeś Kolego przed napisaniem tego posta?.Ta "fałszywa religia" przetrwała już dosyć długo,mimo że stado kundelków ujada na nią od wielu lat.
Bez urazy
Witek

Wierzę w Boga więc nikt mi nie zarzuci że jam jest komunista i niewierny ateista.
Wg. mnie kościół przetrwał tak długo bo dostosowywał wiarę do ówczesnych czasów.
Jezus rzekł:
"Królestwo Boże jest w was... nie w domach z drewna i kamienia..."
Żeby otrzymać zbawienie i otrzymać życie wieczne nie trzeba chodzić do kościoła, początkowy kościół wyglądał całkowicie inaczej niż obecny.
Modlimy się do Boga a nie do obrazów, Boga mamy wszędzie nie tylko w kościele - nie jest to miejsce szczególne. Każde miejsce jest wyjątkowe. Wszak modlić możemy się wszędzie i wszędzie ma taką samą moc, czy to w kościele, czy też w domu czy w innym miejscu.
Ważne jest kto jest jakim człowiekiem, najważniejsze jest 10 przekazań Bożych i nimi powinniśmy się kierować a nie tylko tym co nam księża z ambony powiedzą - wielu z nich zbłądziło i ogłaszają się kapłanami choć są fałszywymi posługami Boga.
Zagubione owieczki które mówią o fałszywej religii mają zapewne na myśli to co obecnie dzieje się w kościele, i krytykują Kościół jako instytucje która idzie w złym kierunku. Mają do tego pełne prawo, ja ich nie potępiam, bo wszak Bóg dał im wolną wolę.
Na koniec dodam jeszcze, że Chrystus również powiedział:
"Rozłup kawałek drewna, a będę tam. Podnieś głaz, a znajdziesz mnie." :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 20:09 
Generał Broni
Generał Broni

loloptaszek, akurat tysiące stosów to płonęło w krajach protestanckich, tak gwoli ścisłości. Najwięcej np. czarownic poddano "obróbce termicznej" w krajach niemieckich czy skandynawskich,gdzie religią był "tolerancyjny protestantyzm". W katolickiej Polsce stosów jak na lekarstwo ;) A co do inkwizycji, to proszę Szanownych Dyskutantów o zapoznanie się z faktami: jaki procent osób skazywano na śmierć, jaki wpływ miała inkwizycja na późniejsze procesy karne, jakie nowinki ustrojowe wprowadziła. Można się zdziwić.
I nie róbmy z tego forum tuby "NIE" albo APP RACJA. Nie ten poziom :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 20:39 
Główny Administrator
Główny Administrator

Niektórym się wydaje, że wolność słowa to bezkarne plecenie co ślina na usta przyniesie.
Otóż uświadamiam, że wcale tak nie jest i miarą tej wolności jest takie poczynanie, by kogoś nie urazić w takiej materji jaką jest wiara.
Macie na ten temat swoje, jedynie słuszne zdanie ? to zatrzymajcie je dla siebie.
Nie to forum na takie dysputy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 21:45 
Kapitan
Kapitan

FDJ napisał(a):
Niektórym się wydaje, że wolność słowa to bezkarne plecenie co ślina na usta przyniesie.

jezeli tak jest to sorry... ale akurat ja wyrazilem swoje zdanie, i czy to sie komus podoba czy tez nie wbijam w to.
FDJ nie pisze tego co by cie wkurzyc czy cos takiego.mam jaki mam swiatopoglad i bede go wyrazal tak samo jak inni ktorzy wyrazaja swoj
pozdrawiam :piwo

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]