Cytuj:
tu już nie chodzi o to że krój liter jest inny ( w czasie konseracji można trochę podrasować literki) że na jednym są bicia z próbą? ( mogła zostać nabita później), linia obramowująca krzyże jest w innej odległości od brzegu (krzyż zminiejszono)
Bierz też pod uwagę, że na każdym zdjęciu jest inne tło, robione jest pod innym kątem i w innym oświetleniu (refleksy), co zmienia sposób odwzorowania i różnice z tego też mogą wynikać. Każdy obiektyw aparatu ma do tego swoje własne przekłamania.
Cytuj:
na dole na jedym krzyżu napisane jest po rosyjsku MAJ a na drugim MO (dodatkowo chyba różnią się też datą),
Na drugim w miejscu AJ jest okrągłe wklęśnięcie. To nie znaczy, że wcześniej nie było tam AJ. Z datą ciężka sprawa.
Cytuj:
w końcu inne są odstępy pomiędzy poszczególnymi wierszami, a żeby to zrobić trzeba by spiłować wszystkie litery i od nowa je wyryć, tylko w jakim celu miano by to robić.
Odstępy to też może być złudzenie wywołane na początku wymienionymi różnicami w sposobie sfotografowania krzyży. A w jakim celu i kiedy wykonano fals?
Cytuj:
ale przede wszystkim litera G na jednym krzyżu jest w piątym wierszu na końcu na drugim na w szóstym na początku,
Ta różnica istotnie istnieje. Ale można ją wytłumaczyć tym, że w tym miejscu krzyżyk doznał jakiegoś uszczerbku i ktoś odtwarzał całe wiersze, albo ich znaczne części i nie pamiętał, już jak wyglądały wcześniej.
Cytuj:
Dlatego według mnie na 100 % są to dwa różne krzyże i nie trzeba w tym celu żadnych oględzin osobistych
Ja takiego 100-procentowego przekonania nie mam i Ty tez mnie nie przekonałeś. Dlatego, wybacz, poczekam na wyniki ekspertyzy, o ile kiedyś się nim dowiemy. Nie jestem skory do szybkich sądów, jeśli nie mam pełnych danych. Przychylam się ku tezie, że to dwa różne krzyże, już to zaznaczałem, ale różnice na zdjęciach w żaden sposób nie mogą być uznane za dowód. A tym bardziej nie mogą decydować o tym, czy ten krzyż z Allegro to oryginał czy fals. Bo można sobie przecież wyobrazić, że oryginał został już dawno skradziony i na jego miejscu podłożono fals, a na allegro wystawiono jeszcze inny.
Artur