Teraz jest piątek, 19 grudnia 2025, 19:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: powstanie styczniowe
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 19:18 
Specjalista
Specjalista

"Po pierwsze byłbym naprawdę bardzo ostrożny w tak zdecydowanych osadach ze Dubrowka i Biesłan to tylko i wyłącznie robota Czeczeńców ( bo za dużo smrodu kolo obu tych wydarzeń wypłynęło), a po drugie, nie kto inny ale sami Rosjanie swoimi działaniami wepchnęli Czeczeńców w objęcia fundamentów islamskich, wiec teraz mogą mieć pretensje sami do siebie ...zresztą czy je maja ? szczerze wątpię, dla nich ta sytuacja jest wygodna, gdy od czasu do czasu poleje się krew cywilów, bo to sprzyja konsolidacji narodu wokół władzy i wyciszeniu protestów."

Oczywiscie masz rację ;) Na szkołę,szpital i teatr Czeczeńcy napadli w porozumieniu z KGB/FSB.Jak u Amerykanów,bądż w innym kraju"wolnego świata"bomba wybucha,to winni talibowie,a Rosjanie sami sie wysadzają.Można powiedzieć,że Amerykanie też są sami sobie winni.Gdyby nie zbroili talibow w Afganistanie przeciwko Rosjanom,to by dzisiaj kłopotów nie mieli.Kontynuując Twoją spiskową teorię można powiedzieć,że sytuacja jest rownież wygodna dla Amerykanów/kasa na zbrojeniach i iracka ropa/,A że tysiące żołnierzy i cywilów zginęło,to pikuś

"Nie mieszałbym do tego zamachów w Madrycie Londynie czy w Izraelu, bo to jednak nie to samo, w tych przypadkach mamy do czynienia nie z delikwentami zwalczającymi agresora na terenie swojego kraju badz na zapleczu wroga"

Dla terrorystów,to jest właśnie zaplecze wroga
Ja pakuje terrorystow do jednego wora.Uważam ,ze mordowania cywilów nic nie usprawiedliwia.Obojetnie czy w Rosji czy w Nowym Jorku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 20:22 
Moderator
Moderator

Panowie, czyście się szaleju najedli? Będziecie teraz dyskutować o współczesnej Czeczenii ???
Proszę o powrót do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 20:26 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
Mój racjonalny umysł nie ogarnia twojego postu.Skoro nie ma najmniejszych szans i nadziei,to po co podejmować walkę?
Chodzi o taką wzniosłą romantyczną śmierć i żeby pieśni i poematy o tej śmierci powstały?I zeby przejść do historii jako bohater?I zeby na pomniku napisali"zginął męczeńską śmiercią?Nie,dziękuję.

Powstania narodowe, rewolucje, zamieszki wybuchają przeważnie po przekroczeniu jakiejś "masy krytycznej", czasem w najmniej spodziewanych i odpowiednich momentach.

[/quote]Nie chcę żyć w kraju w którym będę miał stracha wsiąść do autobusu,pójść do restauracji,bo jakiś fanatyk będzie miał ochotę puść do raju i odpali bombę[/quote]

Czyli walka o niepodległość jednak i dla Ciebie miała sens, bez jej odzyskania żyłbyś w takim kraju.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 21:23 
Specjalista
Specjalista

O!!Bardzo ciekawa teza.A jakaż to "masa krytyczna" została przekroczona przed Powstaniem Listopadowym?
A Powstanie Warszawskie,to wybuchło spontanicznie,czy było doskonale przygotowane?Przypominam,ze przed Powstaniem Styczniowym carskie represje słabły,a nie rosły.Nie wrzucaj do jednego wora powstań narodowych i burd ulicznych

[/quote]Nie chcę żyć w kraju w którym będę miał stracha wsiąść do autobusu,pójść do restauracji,bo jakiś fanatyk będzie miał ochotę puść do raju i odpali bombę[/quote]

"Czyli walka o niepodległość jednak i dla Ciebie miała sens, bez jej odzyskania żyłbyś w takim kraju."

1.Gdybyś przeczytał moje posty,to byś wiedział,że nigdzie nie napisałem,że walka o niepodległość nie ma sensu.
Pisałem,ze walka ma sens,ale wtedy gdy są jakieś SZANSE/tak jak w listopadowym,wielkopolskim i śląskich/.
2/Jakoś w czasie powstania 1863-64 bomby w miastach nie wybuchały,przez ponad 40 lat polskiego socjalizmu zależnego od ZSRR też wybuchów nie zauważyłem.Czyli bajki opowiadasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 21:34 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Oczywiscie masz rację ;) Na szkołę,szpital i teatr Czeczeńcy napadli w porozumieniu z KGB/FSB.Jak u Amerykanów,bądż w innym kraju"wolnego świata"bomba wybucha,to winni talibowie,a Rosjanie sami sie wysadzają.Można powiedzieć,że Amerykanie też są sami sobie winni.Gdyby nie zbroili talibow w Afganistanie przeciwko Rosjanom,to by dzisiaj kłopotów nie mieli.Kontynuując Twoją spiskową teorię można powiedzieć,że sytuacja jest rownież wygodna dla Amerykanów/kasa na zbrojeniach i iracka ropa/,A że tysiące żołnierzy i cywilów zginęło,to pikuś

Jesli kupujesz w ciemno oficjalna wersje tych wydarzeń, wokol ktorych naroslo kupe niejasnosci, to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać, a przy okazji widze ze do zamachow z 1999, które dały pretekst do rozpetania do II wojny czeczenskiej, a w ktorych ewidentnie maczało paluchy FSB nie raczysz sie ustosunkowac , bo to nie pasuje do twojej układanki ..... zreszta mnie to lata, jesli pasuje ci wersja oficjalna, nie burząca twej rusofilii to zycze szczescia.

Sorry Renald, po prostu mnie zwyczajnie trafia jak widzę, ze gość głupoty pisze, natomiast deklaruje ze swej strony że odpuszczam ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 23:11 
Specjalista
Specjalista

Argo napisał(a):
zdzicho napisał(a):

Jesli kupujesz w ciemno oficjalna wersje tych wydarzeń, wokol ktorych naroslo kupe niejasnosci, to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać, a przy okazji widze ze do zamachow z 1999, które dały pretekst do rozpetania do II wojny czeczenskiej, a w ktorych ewidentnie maczało paluchy FSB nie raczysz sie ustosunkowac , bo to nie pasuje do twojej układanki ..... zreszta mnie to lata, jesli pasuje ci wersja oficjalna, nie burząca twej rusofilii to zycze szczescia.

Sorry Renald, po prostu mnie zwyczajnie trafia jak widzę, ze gość głupoty pisze, natomiast deklaruje ze swej strony że odpuszczam ten temat.

Ja pakuję terrorystów do jednego wora.Uważam,ze mordowania cywilów nic nie usprawiedliwia.
Sorry Renald też mnie trafia jak gość głupoty pisze,ale stosując sie do sugestii odpuszczam ten temat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 9 lutego 2013, 23:22 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
O!!Bardzo ciekawa teza.A jakaż to "masa krytyczna" została przekroczona przed Powstaniem Listopadowym?
A Powstanie Warszawskie,to wybuchło spontanicznie,czy było doskonale przygotowane?Przypominam,ze przed Powstaniem Styczniowym carskie represje słabły,a nie rosły.Nie wrzucaj do jednego wora powstań narodowych i burd ulicznych

Ta masa krytyczna to nie musi być wzrost represji, może to być poziom niespełnionych oczekiwań społecznych. Zdaje się, przynajmniej ja mam takie informacje, że Powstanie Warszawskie skończyło się upadkiem,a więc powinieneś zaliczyć je do tych bezsensownych, przynajmniej tak wynika z twojego pojmowania sensu walki. Manifestacje niepodległościowe zakończone masakrą ludności cywilnej to też wyraz nastrojów ludności, ale masz rację okupant nazywał to zjawisko "burdami" jego "przydupasy" też.

zdzicho napisał(a):
1.Gdybyś przeczytał moje posty,to byś wiedział,że nigdzie nie napisałem,że walka o niepodległość nie ma sensu.
Pisałem,ze walka ma sens,ale wtedy gdy są jakieś SZANSE/tak jak w listopadowym,wielkopolskim i śląskich/.

Przeczytałem, chociaż przebrnięcie przez ten stek demagogii to dla mnie przeżycie traumatyczne. Twoja teza, że sens mają te zrywy niepodległościowe, które zakończyły się wygraną... szkoda klawiatury.

zdzicho napisał(a):
przez ponad 40 lat polskiego socjalizmu zależnego od ZSRR też wybuchów nie zauważyłem.Czyli bajki opowiadasz

Jeśli dla ciebie PRL to niepodległa ojczyzna w której chciałbyś żyć, to nie widzę płaszczyzny do jakiejkolwiek rozmowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 11:17 
Major
Major

"Woj­na za sprawę może być sza­leństwem, ale nie hańbą."
George Bernard Shaw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 19:10 
Specjalista
Specjalista

nieznany napisał(a):
zdzicho napisał(a):

Ta masa krytyczna to nie musi być wzrost represji, może to być poziom niespełnionych oczekiwań społecznych. Zdaje się, przynajmniej ja mam takie informacje, że Powstanie Warszawskie skończyło się upadkiem,a więc powinieneś zaliczyć je do tych bezsensownych, przynajmniej tak wynika z twojego pojmowania sensu walki. Manifestacje niepodległościowe zakończone masakrą ludności cywilnej to też wyraz nastrojów ludności, ale masz rację okupant nazywał to zjawisko "burdami" jego "przydupasy" też.

zdzicho napisał(a):

Przeczytałem, chociaż przebrnięcie przez ten stek demagogii to dla mnie przeżycie traumatyczne. Twoja teza, że sens mają te zrywy niepodległościowe, które zakończyły się wygraną... szkoda klawiatury.

zdzicho napisał(a):
przez ponad 40 lat polskiego socjalizmu zależnego od ZSRR też wybuchów nie zauważyłem.Czyli bajki opowiadasz

Jeśli dla ciebie PRL to niepodległa ojczyzna w której chciałbyś żyć, to nie widzę płaszczyzny do jakiejkolwiek rozmowy.

Powstanie Listopadowe zakończyło się wygraną? Gratuluje wiedzy :(
Napisałem"polskiego socjalizmu zaleznego od ZSRR",a ty ,ze niepodległa ojczyzna :? I jak z tobą dyskutować?
Jeśli moje argumenty to stek demagogii,to podaj ARGUMENTY,ale nie wyzwiska,które bedą lepsze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 lutego 2013, 19:11 
Specjalista
Specjalista

hasann napisał(a):
"Woj­na za sprawę może być sza­leństwem, ale nie hańbą."
George Bernard Shaw

To mi się podoba :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2013, 16:18 
Pułkownik
Pułkownik

Piereciosy. Rekonstrukcja bitwy pod Waliłami

150 lat temu powstańcy starli się z Rosjanami. Rekonstrukcję zorganizowano ze sporym rozmachem.

Dziś otwarto ścieżka edukacyjno-przyrodnicza po miejscach związanych z powstaniem styczniowym na terenie Puszczy Knyszyńskiej.

żródlo-
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll ... /130429726

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 listopada 2013, 13:21 
Pułkownik
Pułkownik

ŚCIEŻKA POWSTANIA STYCZNIOWEGO

Powstanie Styczniowe 1863 roku, podobnie jak wiele innych wydarzeń w naszej historii, związane jest w ogromnej mierze z obszarami leśnymi. Nie poddając się tak łatwo naporowi cywilizacji i zmianom jakie ona niesie lasy stały się swoistą skarbnicą pamiątek dawno minionych wydarzeń, które przechowały do naszych czasów.

żr-
http://www.bialystok.lasy.gov.pl/web/cz ... ostocka/67

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 15:56 
Specjalista
Specjalista

I bardzo dobrze,ze lokalni patrioci upamiętniają ważne dla historii regionalnej wydarzenia :) Za rekonstrukcjami nie przepadam,ale każdy sposób dotarcia z historią do młodych ludzi może być dobry.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]