Teraz jest poniedziałek, 13 kwietnia 2026, 03:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 16:11 
Weteran
Weteran

Demonstracja przed sejmem ??
Świetny pomysł :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 18:02 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Dobry pomysł.Ale czas na konkrety
Poniżej prezentuje monetkę ,która przekaże .Nie jest to co prawda boratynka ,bo u nas o to bardzo trudno ale miedziak z 1916 roku tez możne być -bo tego u nas sporo
[ img ]
Dołączoną jest też fiszka zawierające dane identyfikacyjne monety i MZ czyli miejsca znalezienia- może być wzorem
nr kastru oraz namiar GPS możemy uzyskać np z programu:Geoportal .gov.pl ,
Pytanie natury technicznej - kto będzie zbierał te monetki np w woj opolskim?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 18:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kolego Zbyszek146 tak trzymać :1 :1
I o to właśnie chodzi, to ma być walka z ustawą, a nie z archeologami !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 19:47 
Weteran
Weteran

Zbyszek zaprezentował właśnie wzorowy zestaw informacji jakie powinny towarzyszyć przekazaniu zabytku do WKZ. Myślę, że rozwieje to wszystkie wątpliwości dotyczące tego jak dokładne informacje powinny znależć się w karcie zabytku. Karteczka ta zawiera nawet więcej niż wymagane informacje, ale krótki opis zabytku oraz jego dokładna identyfikacja działać będą tylko na naszą korzyść. Ważne jest to zwłaszcza w przypadku zabytków archeologicznych. Pokażecie tym samym, że jesteście świadomi tego co wykopujecie i oddajecie z pożytkiem dla kultury polskiej :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 20:07 
Szeregowy
Szeregowy

FDJ Na początku chcę zaznaczyć że darzę Cie dużym szacunkiem za to co robisz za Twoje zaangażowanie i chęć zmian. Nie mam zamiaru przeszkadzać Ci w czymkolwiek wręcz przeciwnie trzymam kciuki za powodzenie. Chciałbym tylko zaznaczyć że są tacy co od dawna obrali inną drogę i ciężka pracą doprowadzili do tego że w swej lokalnej społeczności cieszą się szacunkiem. Pewnie mamy sporo szczęścia w tym wszystkim bo na swej drodze spotkaliśmy przychylnych nam ludzi i to wśród archeologów jak i u Konserwatora. Na rok 2009 musieliśmy rzeczywiście postarać się o zezwolenie na prowadzenie BADANIŃ ARCHEOLOGICZNYCH (wcześniej wystarczyło pozwolenie na prowadzenie prac poszukiwawczych za pomocą sprzętu elektronicznego) ale i z tym sobie poradziliśmy. Może na początku sprawa wygląda skomplikowanie ale da się wszystko załatwić. Papierów było masę, jednak gra jest warta świeczki bo nie musimy chować się po krzakach. Zwyczajnie się boję, że jeśli coś nie wypali to konsekwencje poniesiemy przede wszystkim my, czyli osoby posiadające zezwolenia. Cała reszta niewiele ma do stracenia bo ich sytuacja się nie zmieni. Dlatego też uważam że łatwiej byłoby działać na swym lokalnym podwórku. Organizowanie akcji ogólnopolskiej to w tej chwili dla środowiska poszukiwaczy to zbyt duże wyzwanie. Z mego doświadczenia wynika że jesteśmy zbieraniną indywidualistów o mocnych charakterach potrafiących poświęcić się swej pasji. Takim środowiskiem jest bardzo trudno współpracować i znaleźć wspólne stanowisko. Dowody tego są na każdym forum o naszej tematyce. Oczywiście nie mam prawa czegokolwiek Ci sugerować skoro jednak skoro masz tak dobre kontakty z archeologami warto może by było skrzyknąć zaufanych chłopaków z okolicy zorganizować się i postarać się o zezwolenie dla wszystkich. Gdyby 100 takich jak Ty postąpiło podobnie powstałoby środowisko pasjonatów poszukiwań posiadających już pewną pozycję społeczną a co najważniejsze bylibyśmy partnerem do rozmów. Moglibyśmy wystąpić o zmianę prawa lub inną jego interpretację. Będąc po drugiej stronie prawa nasze głosy nie będą nic warte bo nawet poparcie społeczne nic nie da. To tak jak z piractwem ludzie po cichu je popierają ale i tak piraci zawsze będą ścigani za nielegalne kopiowanie. Na naszym lokalnym gruncie taki schemat działania się sprawdził. Być może w innych rejonach kraju jest trudniej ale w tej chwili chyba to jedyna droga. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 20:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A może petycja do Palikota (osobiście go nie lubię) jest przecież przewodniczącym komisji Przyjazne Państwo. To temat w sam raz dla niego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 21:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Palikot, Telewizja Trwam, Międzynarodowa Helsińska Federacja na rzecz Praw Człowieka ...

Ważne,żeby osiągnąć cel. Wielu z Was współpracuje z archeologami, uzyskuje pozwolenia - niestety - w okolicach Gniezna to fakt nieosiągalny. Czytam wszystkie posty bardzo dokładnie i to nie tylko na tym forum. Nie spodziewałem się, że duża część z nas woli chować się po krzakach, kopać po nocach i "przyjmować na klatę" oszczerstwa pod swoim adresem. Ludzie, gdzie nasz honor? Żyjemy w wolnym kraju. Mamy prawo coś zrobić, okazywać nasze niezadowolenie - w przeciwnym razie jeszcze prohibicji możemy się doczekać. A posty na niektórych forach typu "najbardziej obłowią się w monety zbierający je do owej taczki" doprowadzają mnie do szału. No ale cóż, nawet historia ukazuje,że Polak musi dostać porządnie w gębę, żeby wziął się do działania.
Metryczka wzorowa, wręcz pokazowa.

Życzę Nam wszystkim rozsądku, odwagi i powodzenia.

Silver

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 21:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

W każdym środowisku przy jakichkolwiek działaniach są głosy za i przeciw.Na pewno ktoś na tym straci ( przy negatywnym obrocie sytuacji) lub ktoś zyska ,a może zyskać całe środowisko.Jeśli staracimy to wiele to nie zmieni bo i tak startujemy z pozycji w jakiej obecnie znajduje się środowisko poszukiwaczy.Wiadomo też że "może" narazimy sie na jakieś eskalowanie problemu przez nieprzychylne media które to zrobią z tego sęsację ale ich zainteresowanie tą sprawą jest porządane też ze wzgledu na potrzebny rozgłos dla tej akcji.Nie możemy też brać pod uwagę zaprzestania akcji w związku z interesem garstki szczęsliwców którzy uzyskali zewzwolenia,nie wszyscy mają taką mozliwośc a to nie powód żeby ich separować i pozostawiac na "wielkim" marginesie.
Jak już pokazała nie raz historia takie grupowe zrywy mogą przyniesć zamierzony skutek.
Więc jeśli chodzi o mój skromny głos jestem za.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 22:01 
Generał Brygady
Generał Brygady

karol_poznan napisał(a):
p/s
Idel, jeśli dalej chcesz być skarbnikiem poznańskim, to sypne też do koszyka (tylko zacznij odbierac telefony :-)

Pozdrawiam
Karol

Karolek, aleś poszedł po bandzie :n Że niby ja nie odbieram telefonów :que :que :que :lol:
Z Jaraskiem od roku dociekaliśmy Twego wzlotu biznesowaego i olania wykopków (oraz nas):D :D :D
Dobra, pozbieram tę trzystuletnią kasę. Jak się wszystko wyklaruje w sprawie to kto chce niech da znać na priv to podeślę swój numer.
Oczywiście monety tylko z opisem.

PS. Karol, mam nadzieję, że znasz jeszcze mój numer, co :que :que :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: FDJ - kocham Cię
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 22:09 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

...pięknie prawisz, czekam na adres do wysyłki - jeśli będzie trzeba, zjawię się w Stolicy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 22:26 
Weteran
Weteran

El Loco napisał(a):
Zbyszek zaprezentował właśnie wzorowy zestaw informacji jakie powinny towarzyszyć przekazaniu zabytku do WKZ. Myślę, że rozwieje to wszystkie wątpliwości dotyczące tego jak dokładne informacje powinny znależć się w karcie zabytku. Karteczka ta zawiera nawet więcej niż wymagane informacje, ale krótki opis zabytku oraz jego dokładna identyfikacja działać będą tylko na naszą korzyść. Ważne jest to zwłaszcza w przypadku zabytków archeologicznych. Pokażecie tym samym, że jesteście świadomi tego co wykopujecie i oddajecie z pożytkiem dla kultury polskiej :1

Ja bym dodał datę znalezienia, która uwzględnia , że wykroczenie ulega przedawnieniu po roku.Inaczej będzie to zawsze dowód "w sprawie"

Spróbuję postawić się w roli ministra (prawie jak w RPG) i ustosunkuję się do akcji. Jak na razie plus za zapał :)

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 22:46 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ok nadszedł czas na podsumowanie akcji.
Prosze zgłaszac ile monet zebraliscie w swoich środowiskach.
Prosze tez administratora strony internetowej "boratynka dla ministra" o kontakt na pw.
Nalezy zamiescic tam jakies konkrety bo akcja sie rozmydla.
Strone uzupełnimy o licznik monet, nicki zbieraczy terenowych oraz liste spraw, które chcemy poruszyć podczas naszej akcji.
Zamiescimy tez adresy for internetowych, organizacji i stowarzyszeń, które przyłaczyły sie do akcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 22:56 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Każda akcje będzie miała swoich zwolenników jak i przeciwników.
Śledzę ten wątek od początku (nie tylko na tym forum) wszędzie są głosy za (większość ) i przeciw (mniejszość) Ktoś powiedział że ta akcja może zaszkodzić tym poszukiwaczom którzy mają pozwolenia i są dogadani z lokalnymi archeo i WKZ. A Ilu z nas spośród 15 000 (czy coś oko tego) ma takie pozwolenia ??? jak 10 % to max.
Ja nie mam (jak większość z nas). Na wykopki jeżdżę raz góra 2 razy w tygodniu na 2-3 godziny czasami a nawet częściej rzadziej (praca, rodzina, obowiązki) te kilka godzin tygodniowo to niesamowita frajda dla mnie. Prawie totalne odstresowanie (prawie bo każdy zatrzymujący i oglądający się na mnie człowiek podnosi ciśnienie, pogada czy się przyczepi doniesie :cop czy nie ) Może ta akcja nam zaszkodzi ale może (w co bardzo wieże ) pomoże. Chciałbym móc iść na pole do lasu czy gdzie tam mi się trafi bez strachu i oglądania się za siebie. Nagłośnienie naszego problemu może to umożliwi, nie za miesiąc to za rok czy dwa. Jeśli akcja się nie powiedzie to w mojej sytuacji wiele się nie zmieni, dalej nerwowo będe oglądał się za siebie i szukał miejscówek z dala od ludzkich oczu, ale jeśli coś nawet troszeczkę się poprawi będę bardzo :)
Co do głosów oponentów piszących że zaszkodzimy tym którzy mają pozwolenia i dobrą opinie. Zawsze możecie próbować się odciąć od nas. Jeśli przekonaliście do siebie jakiś tam ludzi i współpraca ta przynosi efekty to myślę że tak łatwo się do was nie zrażą. Nie każdy ma możliwość i czas jeździć po urzędach nie każdy należy do jakiejś GRH czy innego związku poszukiwaczy, większość z nas to samotnicy którzy mają zerowe albo mniejsze szanse na uzyskanie pozwolenia. Postawcie się w naszej sytuacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 23:03 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Boratinka or Merte!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 23:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Ps Do Starej Ryby.
Od kiedy to nalezy udowadniac swoją niewinność ?
Prawo wszelkie niejasności w swej konstrukcji interpretowane jest na korzyść "oskarżonego"
Inaczej nie byłoby afery o : ...LUB CZASOPISMA...

To jest argumentacja (nadal uważam, że nie do obronienia), nadająca się na salę sądową, a nie na potrzeby kampanii.
" i/ lub czasopisma" miał być zabiegiem z gotowym scenariuszem wykorzystania tej manipulacji.
Nie wyobrażam sobie przekazu o treści: "zamierzamy działać wykorzystując lukę prawną dopuszczającą poszukiwania zgubionych zabytków". Zjedzą nas na surowo!

Staram się patrzeć na akcję "moneta dla ministra" możliwie najbardziej "technicznie", bazując na swoich doświadczeniach akcyjnych.
To naturalne, że zalążkiem działań jest niezgoda na rzeczywistość. Tylko, że akcje zdominowane niezadowoleniem są dobre na koniec, gdy naprawdę "nic innego nie pozostaje". Nie służą już budowaniu porozumienia. Liczy się już wtedy tylko na to, że opór i wyrażenie niezadowolenia jeszcze coś lub kogoś poruszą. Jedyny powód dla akcji o takim charakterze znajduje w momencie totalnego zakazu poszukiwań.

Akcja powinna być przede wszystkich skuteczna. Pod tym kątem należy dobierać działania. Nie ma kampanii, która wyrażałaby wszystkie pragnienia i postulaty inicjatorów. Rezygnuje się z argumentów zbyt radykalnych, mało istotnych dla opinii społecznej czy trudnych do obrony.
W tym wypadku jak dla mnie są to: wspomniane "zguby, a nie celowe porzucenia", własność znaleziska, poszukiwania bez zezwoleń.
Wizerunek mamy fatalny. Rozkopywanie stanowisk w celach "handlowych" i posiadanie broni i amunicji, to chyba dwie najpoważniejsze rysy. Z tego wynika niechęć i interpretowanie prawa na naszą niekorzyść (mam na myśli konieczność działań w reżimie badań archeologicznych).
Kampania inna niż "wizerunkowa", czyli mająca na celu pokazanie prawdziwej twarzy poszukiwacza: pasjonata, społecznika, osoby, której zależy na ochronie zabytków i poszanowaniu prawa i tak dalej.., nie będzie skuteczna.

Przydałoby się w końcu jasno określić cel i postulaty akcji. Widać, że coraz więcej osób identyfikuję z nią swoje potrzeby. Robi się chaotycznie, bo nie każdy ma to samo na myśli, chcąc zmiany obecnej sytuacji.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]