Teraz jest sobota, 10 stycznia 2026, 08:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 139, 140, 141, 142, 143
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2026, 21:12 
Starszy Sierżant Sztabowy

robertposz napisał(a):
Faktycznie, subtelny jesteś jak jasna cholera. :lol: Sprawdziłeś w necie co to słowa znaczy? Wystaw sobie auto-psychoanalizę, to może będziesz miał jakąś auto-refleksję na temat mroków swojego umysłu, i jego subtelnych odczuć na temat symboli otaczającego Cię świata. :lol:

Dobra może już skończymy tą dyskusje dziewczyno bo łzy zalewają Ci oczy i coraz mniej sensu jest w tym co piszesz. A ja już na prawdę nie widzę jakiejkolwiek wartości dodanej z rozmowy z Tobą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2026, 22:13 
Specjalista
Specjalista

canabis.dw napisał(a):
Ja właśnie jestem zwolennikiem tworzenia prawa, które ma ściśle określone ramy i jak najmniej interpretacji - to co Ty proponujesz jest tak śmiesznie naiwne, że trudno mi w to uwierzyć, że nie zdajesz sobie z tego sprawy

Niestety, ale to Ty jesteś naiwny, bo każdy czyn podlega interpretacji, bo sędzia orzeka wedle prawa i własnego sumienia.
Ukradł lalkę z szopki;
1/ złodziej, ale znikoma wartość lalki
2/ dokonał profanacji symbolu Jezusa, bo ta lalka jest takim symbolem w czasie świąt i umieszczona w szopce.
To są te interpretacje, a moim zdaniem wybrana interpretacja przez prokuratora nie jest słuszna i każdy katolik to powie, skoro ja agnostyk też tak uważam
To w Kodeksie Hammurabiego nie było interpretacji. Ukradł, to mu obcinali rękę.
Spalił ostentacyjnie Koran;
1/ spalił książkę za 100 zł- znikoma wartość książki
2/ spalił świętą dla muzułmanów księgę dokonując profanacji
Która interpretacja jest prawdziwa?
Nauczycielka wyrzuciła ostentacyjnie krzyż do śmieci
1/ wyrzuciła dwa kawałki drewna, słusznie, bo o porządek trzeba dbać. powinna dostać pochwałę od dyrektora szkoły
2/ sprofanowała symbol ważny dla chrześcijan, odpowiada karnie i dyscyplinarnie.
Ja myślę, że nie jest potrzebna znajomość prawa, bo każdy normalny człowiek obojętnie wierzący lub nie wybierze prawidłową interpretację czynu. Każdy kto szanuje innych ludzi wie jakie postępowanie jest akceptowalne, a jakie nie.
Tyle, bo widzę, że kręcimy się w kółko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2026, 22:40 

zdzicho napisał(a):
canabis.dw napisał(a):

Niestety, ale to Ty jesteś naiwny, bo każdy czyn podlega interpretacji, bo sędzia orzeka wedle prawa i własnego sumienia.
Ukradł lalkę z szopki;
1/ złodziej, ale znikoma wartość lalki
2/ dokonał profanacji symbolu Jezusa, bo ta lalka jest takim symbolem w czasie świąt i umieszczona w szopce.
To są te interpretacje, a moim zdaniem wybrana interpretacja przez prokuratora nie jest słuszna i każdy katolik to powie, skoro ja agnostyk też tak uważam
To w Kodeksie Hammurabiego nie było interpretacji. Ukradł, to mu obcinali rękę.
Spalił ostentacyjnie Koran;
1/ spalił książkę za 100 zł- znikoma wartość książki
2/ spalił świętą dla muzułmanów księgę dokonując profanacji
Która interpretacja jest prawdziwa?
Nauczycielka wyrzuciła ostentacyjnie krzyż do śmieci
1/ wyrzuciła dwa kawałki drewna, słusznie, bo o porządek trzeba dbać. powinna dostać pochwałę od dyrektora szkoły
2/ sprofanowała symbol ważny dla chrześcijan, odpowiada karnie i dyscyplinarnie.
Ja myślę, że nie jest potrzebna znajomość prawa, bo każdy normalny człowiek obojętnie wierzący lub nie wybierze prawidłową interpretację czynu. Każdy kto szanuje innych ludzi wie jakie postępowanie jest akceptowalne, a jakie nie.
Tyle, bo widzę, że kręcimy się w kółko.

Zgrabnie pominąłeś głupoty, które wcześniej napisałes
Prawo powinno być jak NAJMNIEJ intpretowalne i mieć ścisłe ramy
Cały czas powtarzasz ten sam błąd - Ja tak myśle wiec każdy tak myśli
oskarżony i jego adwokat np. na pewno beda wykazywac coś zupełnie innego a jak już pisałem, każda wątpliwość jest na korzyść oskarżonego

1. Koran możesz porównać do bibli, a nie do lalki
Jajko jest symbolem wielkanocy też będzie podlegac pod obraze uczuć? a Baranek? Palma taka szykowana na niedziele palmową? wizerunki świętych czy w ogóle obrazki religijne? osiołek i pastuszkowie? gdzie lezy granica tych symboli które podlegają pod obraze uczuć? no i przecież trzeba jezszcze inne religie i ich symbolike brać pod uwagę, wiec czy kobiety w Polsce mogą bez hidżabu chodzić? bo to też jakiegoś muzułmanina może uczucia obrazić.
Zasadniczo nad swastyką też trzeba by się zastanowić
rozumiesz już do jakich roszczeń może to doprowadzić ? bo prawo ma być równe wobec wszystkich a mamy konstytucyjną wolność religijną przecież.
Dlatego właśnie prokurator ograniczył to bardzo pojemne pojęcie do miejsc i przedmiotów kultu i jest to racjonalne podejście.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2133 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 139, 140, 141, 142, 143

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]