Teraz jest niedziela, 11 stycznia 2026, 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2026, 21:12 
Starszy Sierżant Sztabowy

robertposz napisał(a):
Faktycznie, subtelny jesteś jak jasna cholera. :lol: Sprawdziłeś w necie co to słowa znaczy? Wystaw sobie auto-psychoanalizę, to może będziesz miał jakąś auto-refleksję na temat mroków swojego umysłu, i jego subtelnych odczuć na temat symboli otaczającego Cię świata. :lol:

Dobra może już skończymy tą dyskusje dziewczyno bo łzy zalewają Ci oczy i coraz mniej sensu jest w tym co piszesz. A ja już na prawdę nie widzę jakiejkolwiek wartości dodanej z rozmowy z Tobą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2026, 22:13 
Specjalista
Specjalista

canabis.dw napisał(a):
Ja właśnie jestem zwolennikiem tworzenia prawa, które ma ściśle określone ramy i jak najmniej interpretacji - to co Ty proponujesz jest tak śmiesznie naiwne, że trudno mi w to uwierzyć, że nie zdajesz sobie z tego sprawy

Niestety, ale to Ty jesteś naiwny, bo każdy czyn podlega interpretacji, bo sędzia orzeka wedle prawa i własnego sumienia.
Ukradł lalkę z szopki;
1/ złodziej, ale znikoma wartość lalki
2/ dokonał profanacji symbolu Jezusa, bo ta lalka jest takim symbolem w czasie świąt i umieszczona w szopce.
To są te interpretacje, a moim zdaniem wybrana interpretacja przez prokuratora nie jest słuszna i każdy katolik to powie, skoro ja agnostyk też tak uważam
To w Kodeksie Hammurabiego nie było interpretacji. Ukradł, to mu obcinali rękę.
Spalił ostentacyjnie Koran;
1/ spalił książkę za 100 zł- znikoma wartość książki
2/ spalił świętą dla muzułmanów księgę dokonując profanacji
Która interpretacja jest prawdziwa?
Nauczycielka wyrzuciła ostentacyjnie krzyż do śmieci
1/ wyrzuciła dwa kawałki drewna, słusznie, bo o porządek trzeba dbać. powinna dostać pochwałę od dyrektora szkoły
2/ sprofanowała symbol ważny dla chrześcijan, odpowiada karnie i dyscyplinarnie.
Ja myślę, że nie jest potrzebna znajomość prawa, bo każdy normalny człowiek obojętnie wierzący lub nie wybierze prawidłową interpretację czynu. Każdy kto szanuje innych ludzi wie jakie postępowanie jest akceptowalne, a jakie nie.
Tyle, bo widzę, że kręcimy się w kółko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 stycznia 2026, 22:40 

zdzicho napisał(a):
canabis.dw napisał(a):

Niestety, ale to Ty jesteś naiwny, bo każdy czyn podlega interpretacji, bo sędzia orzeka wedle prawa i własnego sumienia.
Ukradł lalkę z szopki;
2/ dokonał profanacji symbolu Jezusa, bo ta lalka jest takim symbolem w czasie świąt i umieszczona w szopce.
To są te interpretacje, a moim zdaniem wybrana interpretacja przez prokuratora nie jest słuszna i każdy katolik to powie, skoro ja agnostyk też tak uważam
1/ wyrzuciła dwa kawałki drewna, słusznie, bo o porządek trzeba dbać. powinna dostać pochwałę od dyrektora szkoły
2/ sprofanowała symbol ważny dla chrześcijan, odpowiada karnie i dyscyplinarnie.
Ja myślę, że nie jest potrzebna znajomość prawa, bo każdy normalny człowiek obojętnie wierzący lub nie wybierze prawidłową interpretację czynu. Każdy kto szanuje innych ludzi wie jakie postępowanie jest akceptowalne, a jakie nie.

Zgrabnie pominąłeś głupoty, które wcześniej napisałes
Prawo powinno być jak NAJMNIEJ intpretowalne i mieć ścisłe ramy
Cały czas powtarzasz ten sam błąd - Ja tak myśle wiec każdy tak myśli
oskarżony i jego adwokat np. na pewno beda wykazywac coś zupełnie innego a jak już pisałem, każda wątpliwość jest na korzyść oskarżonego

1. Koran możesz porównać do bibli, a nie do lalki
Jajko jest symbolem wielkanocy też będzie podlegac pod obraze uczuć? a Baranek? Palma taka szykowana na niedziele palmową? wizerunki świętych czy w ogóle obrazki religijne? osiołek i pastuszkowie? gdzie lezy granica tych symboli które podlegają pod obraze uczuć? no i przecież trzeba jezszcze inne religie i ich symbolike brać pod uwagę, wiec czy kobiety w Polsce mogą bez hidżabu chodzić? bo to też jakiegoś muzułmanina może uczucia obrazić.
Zasadniczo nad swastyką też trzeba by się zastanowić
rozumiesz już do jakich roszczeń może to doprowadzić ? bo prawo ma być równe wobec wszystkich a mamy konstytucyjną wolność religijną przecież.
Dlatego właśnie prokurator ograniczył to bardzo pojemne pojęcie do miejsc i przedmiotów kultu i jest to racjonalne podejście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 11:26 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

canabis.dw napisał(a):
robertposz napisał(a):
Faktycznie, subtelny jesteś jak jasna cholera. :lol: Sprawdziłeś w necie co to słowa znaczy? Wystaw sobie auto-psychoanalizę, to może będziesz miał jakąś auto-refleksję na temat mroków swojego umysłu, i jego subtelnych odczuć na temat symboli otaczającego Cię świata. :lol:

Dobra może już skończymy tą dyskusje dziewczyno bo łzy zalewają Ci oczy i coraz mniej sensu jest w tym co piszesz. A ja już na prawdę nie widzę jakiejkolwiek wartości dodanej z rozmowy z Tobą

Dziewczyno? Co ty się we mnie zakochałeś? :o Fakt, że onegdaj napisałeś do mnie wiersz i pewnie coś w Twoim mniemaniu to znaczyło, ale tylko w Twoim. :lol: Niestety, dziewczyną nie jestem, i żonę mam, osobą binarną też nie jestem, tak więc, sam rozumiesz, nie masz u mnie żadnych szans. :lol:
Cymbal się dalej, przynajmniej jakąś rozrywkę zapewniasz, bo za oknem zima i nuda. :lol: :lol:

A tak z ciekawości, canabis.dw, z jaką płcią z "tych" 56-sciu się identyfikujesz? :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 11:38 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

canabis.dw napisał(a):
zdzicho napisał(a):
canabis.dw napisał(a):

Ukradł lalkę z szopki;

Zgrabnie pominąłeś głupoty, które wcześniej napisałes
Prawo powinno być jak NAJMNIEJ intpretowalne i mieć ścisłe ramy
Cały czas powtarzasz ten sam błąd - Ja tak myśle wiec każdy tak myśli
oskarżony i jego adwokat np. na pewno beda wykazywac coś zupełnie innego a jak już pisałem, każda wątpliwość jest na korzyść oskarżonego

1. Koran możesz porównać do bibli, a nie do lalki
Jajko jest symbolem wielkanocy też będzie podlegac pod obraze uczuć? a Baranek? Palma taka szykowana na niedziele palmową? wizerunki świętych czy w ogóle obrazki religijne? osiołek i pastuszkowie? gdzie lezy granica tych symboli które podlegają pod obraze uczuć? no i przecież trzeba jezszcze inne religie i ich symbolike brać pod uwagę, wiec czy kobiety w Polsce mogą bez hidżabu chodzić? bo to też jakiegoś muzułmanina może uczucia obrazić.
Zasadniczo nad swastyką też trzeba by się zastanowić
rozumiesz już do jakich roszczeń może to doprowadzić ? bo prawo ma być równe wobec wszystkich a mamy konstytucyjną wolność religijną przecież.
Dlatego właśnie prokurator ograniczył to bardzo pojemne pojęcie do miejsc i przedmiotów kultu i jest to racjonalne podejście.

Canabisa.dw naj wyraźnie opętało, że takie brednie wypisuje. :lol: Proponuję zrobić rzutkę na egzorcystę, albo przynamniej nająć jakąś "babę", aby uroki odczyniła. :lol:
A doraźnie w necie znalazłem to, co osoba zauroczona może zrobić sama:
Cytuj:
Odczynianie uroków w domu: Zmiana pościeli, wietrzenie mieszkania i mycie rąk pod bieżącą wodą mogą symbolicznie odczynić uroki.
Te metody mogą pomóc w odczynieniu uroków i poprawie nastroju.
- proponuję zacząć od zmiany pościeli i dobrze wywietrzyć mieszkanie. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 12:19 

robertposz napisał(a):
Canabisa.dw naj wyraźnie opętało, że takie brednie wypisuje. :lol: Proponuję zrobić rzutkę na egzorcystę, albo przynamniej nająć jakąś "babę", aby uroki odczyniła. :lol:
A doraźnie w necie znalazłem to, co osoba zauroczona może zrobić sama:
Cytuj:
Odczynianie uroków w domu: Zmiana pościeli, wietrzenie mieszkania i mycie rąk pod bieżącą wodą mogą symbolicznie odczynić uroki.
Te metody mogą pomóc w odczynieniu uroków i poprawie nastroju.
- proponuję zacząć od zmiany pościeli i dobrze wywietrzyć mieszkanie. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A ja Tobie bym radził zbadać się psychiatrycznie, bo coraz mniej jasne jest do czego Ty nawiązujesz, cały czas tracisz kontakt z tematem, chyba juz nawet sam ze soba jakąś dysksje zaczynasz prowadzić, śmiejszesz sie z własnych żartów i nie za wiele do Ciebie dociera. Egzorcyzmy Ci nie pomogą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 12:49 
Generał Broni
Generał Broni

A propos inby z krzyżami - pytanie - jak to zakwalifikować. To obraza uczuć religijnych, czy już nie, czy jeszcze nie?

Na moim lokalnym cmentarzu parafialnym śladem działania firm nagrobkowych jest leżąca koło śmietnika sterta krzyży ze starych nagrobków, zarówno z lastriko jak i starszych wersji stalowych spawanych z rurek czy kształtowników. Krzyże są rzucone na stertę, a niektóre posiadają postacie Jezusa, głównie metalowe odlewy takowych. I te krzyże z Jezusem leżą koło śmietnika na kupie wywalone w błoto (nie teraz, bo teraz błoto pod śniegiem) obok sterty starych wiązanek i wypalonych zniczy.
Jak to kwalifikować? Czy to nie jest profanacja, na którą do tego zezwala miejscowy proboszcz jako administrator terenu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 13:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Zawsze przychodzi taki czas że takie symbole stają się zbędne na cmentarzu. Czy to likwidacja starych grobów, czy też remont lub wymiana nagrobka.
Kilka lat temu byłem na cmentarzu przy obozie koncentracyjnym na Bałkanach, gdzie zginął mój kuzyn.
Przyglądałem się stercie kamiennych krzyży ułożonych pod murem i budziło to we mnie mieszane uczucia. Jestem katolikiem więc symbole religijne mają dla mnie znaczenie.
Zdają sobie jednak sprawę z tego iż wszystko ma swój czas.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 13:51 
Generał Broni
Generał Broni

Nie są zbędne, tylko ktoś wymienił sobie akurat na nowy lansiarski model.

No więc krzyże z Jezusem w błocie pod cmentarnym murem są przegięciem, czy nie? Nie sądzę, by mój cmentarz był jakimś unikatem w skali kraju...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 14:42 
Generał Broni
Generał Broni

bjar_1, mylisz konteksty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 14:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Swojego czasu był gość który gromadził takie krzyże gdzieś na żwirowisku. Chyba Świtoń, o ile pamięć mnie nie myli.
Być może ksiądz dobrodziej w twojej parafii ( i każdej innej też oczywiście) mógł by wyjaśnić co zrobić żeby dobrze było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 14:50 

frank napisał(a):

Dlaczego niby? bo Ty tak ustaliłeś? na tym własnie polega problem subiektwnej oceny uczuć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 14:51 
Generał Broni
Generał Broni

frank napisał(a):

No ale co mylę? Miejscem Jezusa na krzyżu jest błoto koło śmietnika? Czym krzyż wyrzucony do śmietnika jest lepszy od krzyża w błocie pod śmietnikiem?

Ostatnio edytowano sobota, 10 stycznia 2026, 14:52 przez bjar_1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 14:52 
Pułkownik
Pułkownik

a szopka tez byla wyrzucona? niestety na prokuratora i sedziego nie masz predyspozycji.. nie powinienes takiego zawodu wykonywac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 stycznia 2026, 14:59 

nomennescio napisał(a):
a szopka tez byla wyrzucona? niestety na prokuratora i sedziego nie masz predyspozycji.. nie powinienes takiego zawodu wykonywac

Czyli co jeden krzyz jest symbolem religijnym, a ten pod śmietnikiem na cmetarzu juz nie jest? kto i kiedy ma to określiać? i jak ma być to oznaczone? zeby np. śmieciarza albo kamieniarza nie można było o obraze uczuć oskarżyć
To ile czasu lalka z szopki musić spędzić poza szopką żeby już symbolem religijnym być przestała

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]