Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 16:03 
Generał Broni
Generał Broni

FDJ napisał(a):
Porównywanie naszych działań w Iraku do hitlerowskich w Polsce to najłagodniej mówiąc debilizm w czystej postaci i nawet nie chce mi sie wdawać w polemikę z osłem, który takie bzdury pisze.

Dyplomatycznie z Irakiem żyliśmy sobie całkiem dobrze, kraj ten w żaden sposób nam nie zagrażał, kraj ten jest tysiące km od nas itd. a my ten Irak zaatakowaliśmy, staliśmy sie agresorem, dokonaliśmy współnapaści na ten kraj.

A czemu zdecydowanie jestem za tym aby nasi zołnierze nie dostawali VM ? - Bo nie walczą ani za nas ani za Polske, nie walczą w naszych interesach, tylko w interesie USA, więc nich im USA wręcza jakie tylko chce odznaczenia.

Takie jest moje zdanie. A jak się komuś tak bardzo podoba USA to nich idzie do kolejki po wize i liczy na to że ten przyjacielski nam kraj ją mu wyda :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 17:41 
Kapitan
Kapitan

Trudno nawet z Tobą rozmawiać Indiana Jones, ale zawsze zastanawiali mnie tacy ludzie jak Ty, więc może napisz coś jeszcze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 17:55 
Poczciwy Otto

Też uważam że w Iraku jesteśmy niepotrzebnie, żeby podlizać się jankesom
Ale pod 1812 też nie walczyliśmy za Polskę bo jej wskrzeszenie było już niemożliwe...
Myślę, że Virtuti Militari powinno być w Iraku przyznawane, ale tylko w szczególnych przypadkach, a na razie taki się tam nie zdarzył i pewnie długo jeszcze (Może nigdy) się nie zdarzy. W końcu w walce z partyzantami nie dojdzie raczej do takiej sytuacji jak straceńcza szarża na silnie bronioną pozycję czy samotna obsługa działa i zniszczenie kilku czołgów... Bohaterstwo pewnie tam jest i będzie, ale nie takie za które można nadać Virtuti Militari, co nie oznacza że kiedyś może się to zmienić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 18:01 
Główny Administrator
Główny Administrator

Pit Stary - a jaki sztandar obraziłem bo nie wiem za który mam przepraszać i kogo ???
Indiana Jones - oczywiście Korea Pn to też taki wzorowy kraj do, którego nikt nie powinien się wtrącać i pewnie jak twój sąsiad maltretuje żonę to też w imię niemieszania sie w wewnetrzne sprawy jego rodziny też nic nie robisz.
Explorer - jeżeli chodzi o sceptycyzm w odbiorze mediów to nie do mnie :) moje informacje na temat sytuacji w Iraku pochodzą od członka mej rodziny, który tam już na trzeciej zmianie służy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 18:57 
Generał Broni
Generał Broni

hans brawo, teraz pojechałeś po całości. Iście ułańsko. VM należy Ci się za ten post. Trzeba sie wykazać szczególna odwagą, zeby publicznie ogłosić takie głupoty. Nie mówiąc juz o tym, że jesteś po prostu chamski, porównując bohaterów z AK do zbrodniarzy z "partyzantki" irackiej (poczytaj sobie, ile w tej partyzantce jest Irakijczyków. I skąd pochodzi Al-Zarkawi, ich dowódca. Nie z Jordanii przypadkiem?). Jakoś nie przypominam sobie, żeby Ak podkładała bomby w kościołach, na bazarach itp. Zamachów bombowych na własnych obywateli też nie robiono. A w Iraku. Ci "partyzanci" jak na razie zabili więcej swoich niż Amerykanie. I to o wiele więcej. tam nie ma poczucia tego, że jest się Irakijczykiem. Tam jesteś Kurdem, sunnitą lub szyitem. Odłam religijny jest ważniejszy niż wpis w paszporcie. Oni się wzajemnie nienawidza i skoczą sobie do gardeł w najbliższej dogodnej sytuacji.
Wszyscy wjeżdżaja na FDJ za sztandar, ale nikt nie oburzył się, jak Hans porównał AK to tych zbirów z Iraku.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 19:36 
Podporucznik
Podporucznik

A moze to nie było całkiem serio ??

Ale z Hansem muszę się zgodzic może nie wszyscy jadą tam dla kasy ale to nie jest WOJNA !! To że Amerykański prezydent jest przygłupem jak nasz teraźniejszy to nie nasza wina.
A Takiego orderu nikt nie ma prawa hańbić.A Kaczorek już niech lepiej nie wprowadza swoich udogodnień !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:17 
Główny Administrator
Główny Administrator

Panowie wg środowisk kombatanckich a zwłaszcza AK Kaczyński jest odpowiednim prezydentem :) przecież go poparli :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:38 
Moderator
Moderator

Przeciez ten order ma swoją Kapitułę, nadanie też określają ustalone zasady:
http://www.udskior.gov.pl/pdf/ustawa_o_ ... eniach.pdf
Nie ma oficjalnej wojny, nie ma orderu.
Ukłony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 21:59 
Główny Administrator
Główny Administrator

Ale to właśnie chcą zmienić a kapituła wymrze za kilka lat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 22:17 
Lew morski

FDJ nie czepiaj sie slowek - powinienes przeprosic wszystkich tych, dla ktorych jakikolwiek sztandar jest swietoscia - gdybys przy mnie tak nazwal Polska flage lub sztandar naszych wojsk to musialbys zeby zbierac z klawiatury. Poza tym twoja argumentacja ma sporo racji tyle, ze styl jak zwykle - traci lewica...Co do porownania terorystow do partyzantow z AK to nawet mi sie nie chce gadac - rece opadaja.Tylko poco my sie tu wszyscy tak podniecamy? - albo trzeba wystosowac protest do Prezydenta albo jakis projekt np wprowadzenia innego odznaczenia a tak tylko bijemy piane.PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 22:22 
Generał Broni
Generał Broni

tojatomek napisał(a):
Trudno nawet z Tobą rozmawiać Indiana Jones, ale zawsze zastanawiali mnie tacy ludzie jak Ty, więc może napisz coś jeszcze.

A niby co chcesz abym napisał?
Szczerze mówiąc lepiej abym dziś nic nie pisał - mam b. kiepskli dzień :wq :mg: :mad: :sciana

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 kwietnia 2006, 23:58 
Kapitan
Kapitan

No, napisz coś ciekawego jeszcze.

W ogóle, to proponuję skończyć tą internetową napinkę, nikt z nas nie stał nigdy koło sztandaru(oj zaraz się zacznie), ani nigdy nie powąchał Virtuti Militari, więc o czym my mówimy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 01:38 
Porucznik
Porucznik

Jarema napisał(a):
Też uważam że w Iraku jesteśmy niepotrzebnie, żeby podlizać się jankesom
Ale pod 1812 też nie walczyliśmy za Polskę bo jej wskrzeszenie było już niemożliwe...
Myślę, że Virtuti Militari powinno być w Iraku przyznawane, ale tylko w szczególnych przypadkach, a na razie taki się tam nie zdarzył i pewnie długo jeszcze (Może nigdy) się nie zdarzy. W końcu w walce z partyzantami nie dojdzie raczej do takiej sytuacji jak straceńcza szarża na silnie bronioną pozycję czy samotna obsługa działa i zniszczenie kilku czołgów... Bohaterstwo pewnie tam jest i będzie, ale nie takie za które można nadać Virtuti Militari, co nie oznacza że kiedyś może się to zmienić.

heh ciekawa wypowiedź jak mozna okreslić bohaterstwo w sensie nadania medalu ???? jesli ratujesz kolege np : wyciagając go z plonącego transportera , ryzykujesz zyciem i to w dość makabryczny sposób to sadze ze nadajesz sie na VM . Co ma szarża do tego , inne czasy inne realia . Skad wiesz ze sie nie zdażył ?? Nikt z nas nie był w Iraku i nie wie jak tam jest , ale jesli na patrol jedziesz Honkerem który pancerz ma z blachy falistej to to juz jest spora doza bohaterstwa .
Co do Kasy to nie zgodze sie ze był to główny czynnik motywacyjny wielu zołnierzy nie miało wyjscia , jesli by odmowili stracili by pracę . A poza tym nie jest to zaden argument , jesli Policjian zginie na słuzbie ratując kogoś to nie jest bohaterem , albo strazak ? albo ratownik ?
A ofiary np Katynia to oficerzy czyli zawodowi czyli jak ktos tu okreslił najemnicy czyli nie sa bohaterami ?

Najlepiej radze wejść na forum www.nfow.pl i tam podzielić sie niektórymi opiniami , tam sa ludzie którzy tam byli i mogą coś wiecej opowiedzieć .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 11:12 
Główny Administrator
Główny Administrator

Pit Stary widzę, że odwaga staniała i niestety internet powoduje, że nawet ratlerki szczekają :) Zapraszam do dyskusji w cztery oczy.
ps. odwaga i odważnik to nie to samo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 kwietnia 2006, 11:42 
Lew morski

Coz FDJ - sam sie skomentowales...wesolych Swiat Ci zycze i wszystkim kolegom!

PZDR

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]