porewit napisał(a):
Watek pięknie się rozrósł i cel edukacyjny został osiągnięty
Czyli jednak "nawracasz", uprawiasz propagandę" być może Twoje argumenty trafiły do kogoś o nie ukształtowanej opinii historycznej i patriotycznej.
Co do Finlandii w 1939 r. przypominam, że jej przykład doskonale zaprzecza teorii o niepodejmowaniu walki z najeźdźcą gdyż stawili oni skutecznie czoła w beznadziejnym, wydawałoby się, oporze Armii Czerwonej, która jak zwykle szła nieść wolność uciśnionym chłopom i wieszać na latarniach szlachtę z biskupami.
Natomiast Twoja tęsknota za upamiętnianiem, mówieniem o zwycięskich powstaniach (np. Wielkopolskim) jest czystą hipokryzją, gdyż właśnie ci "zamilczający pamięć o patriotycznych zrywach" dbają by o tych powstaniach nie mówić wcale i to jest najlepszy dowód na ich prawdziwe intencje.
Drogi kolego mi chodzi o odzyskanie niepodległości przez Finlandię w 1917 roku,a nie o wojnę zimową 1939-40
Nikogo nie nawracam i nie sieję propagandy.Skąd ta spiskowa teoria?Przez cel edukacyjny rozumiem to,ze ileś osób dowiedziało się trochę o tamtych latach po prostu.Z twoich postów i moich miedzy innymi.Co do hipokryzji to ze smutkiem stwierdzam,ze niczego nie zrozumiałeś.W skrócie:nie jestem przeciwnikiem walki o wolność.Uważam,ze jeśli trzeba ponieść ofiarę,to z sensem,Nie ma bowiem nic cenniejszego niż życie.Stąd pochwała powstań wielkopolskiego i śląskich i krytyka min styczniowego.Jakie natomiast wnioski z moich postów wysuwasz,to na to już nic nie poradzę
czanki napisał(a):
Szkoda czasu na dyskusję z osobą która twierdzi że tyle wie o powstaniu styczniowym a nie widzi w nim sensu i pożytku dla narodu. :n
czekam tylko na twój post przy okazji powstania warszawskiego, bitwy pod Wizną lub "bezsensownego i bez pożytku dla narodu" nie podjęcia współpracy z sowietami wielu oficerów Polskich którzy wybrali "bezsensowną śmierć".
I na koniec takie stare przysłowie "GDYBY CZŁOWIEK WIEDZIAŁ, ŻE SIĘ WYWRÓCI- TO BY SIĘ POŁOŻYŁ"
Wiem sporo,ale nie wszystko.Zamiast siać demagogię,to wskaż mi sens i pożytki dla narodu wynikające z powstania.Zawsze dobrze dowiedzieć się czegoś nowego
porewit napisał(a):
"-pięknie rozwijała sie gospodarka w oparciu o ogromny rynek rosyjski itp itd" bez komentarza...........
:? Też ci sie nie podoba?A w oparciu o jaki gospodarka miała się rozwijać?No chyba ,ze z pobudek patriotycznych nie miała się rozwijać i ludzie mieli zdychać z głodu.Przecież to co zbudowano,to zostało i pożytek wolnej Polsce przynosiło.
Okręg łodzki z Łodzią-wtedy powstała,kłania sie "Ziemia obiecana",zagłębie staropolskie i dąbrowskie,okręg białostocki.
Resztę doczytaj.Dzięki możliwości zbytu towarów na ogromnym rynku rosyjskim produkcja bardzo się opłacała
Czysta ekonomia.Tak jak dzisiaj,polityka Rosji sie nie podoba,ale wszyscy chcą tam sprzedawać.
Fortus napisał(a):
Odnośnie braku represji - proszę przeczytać w najłatwiej dostępnym, choć nie naukowym źródle
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powstanie_styczniowe . .
Odnosiłem sie do tych bzdur kol.vincenta o gwałconych żonach,palonych domach i życiu w głodzie.Nie twierdzę,ze szykan nie był,ale to był pikuś w stosunku do tego co działo sie PO powstaniu