Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 11:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 55  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 stycznia 2008, 23:57 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Tutaj mój neodymek:
Magnesik. Ten kawałek lini jest do mocowania innych lin dłuższych. Można ustawić magnes pionowo, jak i poziomo by szurał po dnie.
[ img ]

Po złożeniu
[ img ]

Tyczki
[ img ]

[ img ]

Tanio i dobrze :]. By zapobiec przypadkowemu rozłączeniu się tyczek do magnesu (tego oczka z liny) przywiązuję linę , i oplatam ją kawałek wokół tyczki. Pomocne to jest np. Ja wbijam magnes w muł i podczas wyciągania w celu sprawdzenia czy jest fant zwykle daję w góre magnes (nad wode) a to powoduje że tyczka się wygina, Dlatego kolega obok lub sam, ciągnę dodatkowo za linę, co właśnie pomaga w podnoszeniu :]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 01:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Widzę że kolega MHz wrócił, witamy :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 11:17 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

http://pl.youtube.com/watch?v=tNos9g1RH ... re=related
Fajny filmik o poszukiwaniach magnesem w Rosji

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 13:39 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Czy jesli zlaczyc dwa magnesy neodymowe to czy ich moc sie sumuje ? Nie mam tu na mysli magnesow ulozonych rownolegle do przyciaganego przedmiotu tylko prostopadle (jeden na drugim)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 23:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

blackmoore napisał(a):
Widzę że kolega MHz wrócił, witamy :666

Może rozwiniesz swój post ? :( jestem nie proszony na tym forum według Ciebie i tej twojej minki ? Człowiek się zmienia z czasem ... hehe :)

borys_x napisał(a):
Czy jesli zlaczyc dwa magnesy neodymowe to czy ich moc sie sumuje ? Nie mam tu na mysli magnesow ulozonych rownolegle do przyciaganego przedmiotu tylko prostopadle (jeden na drugim)

Z tego co wiem magnesy przyciągają się przeciwnymi biegunami czyli S do N, przez co zmieniają się linie pola magnetycznego, a to może powodować osłabienie ich siły.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2008, 23:23 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

apacer napisał(a):
jestem nie proszony na tym forum według Ciebie i tej twojej minki ? Człowiek się zmienia z czasem ... hehe :)

Z tego co pamiętam to z ostatniego bardzo ambitnego posta jaki napisałeś na tym forum można było wywnioskować że sam nie czujesz się tu najlepiej, a jego skutkiem był koniec kariery Dj'a , ku uciesze niektórych użytkowników.
Nie powiedziałem że nie proszony, to się dopiero okaże, jeśli mówisz że się zmienia... :)
Nie rozwijajmy tu tematu bo sie off topic robi.

apacer napisał(a):
Z tego co wiem magnesy przyciągają się przeciwnymi biegunami czyli S do N, przez co zmieniają się linie pola magnetycznego, a to może powodować osłabienie ich siły.

Oczywiście nie jest to prawdą, po złączeniu ze sobą dwóch magnesów następuje rearanżacja biegunów i ponownie po jednej stronie powstałego magnesu mamy N a po drugiej S. Pola magnetyczne magnesów stałych sumują się w prosty sposób, np. łącząc 2 identyczne magnesy uzyskujemy magnes dwukrotnie silniejszy.

Pozdrawiam
Krzysiek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 00:20 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

blackmoore napisał(a):
Oczywiście nie jest to prawdą, po złączeniu ze sobą dwóch magnesów następuje rearanżacja biegunów i ponownie po jednej stronie powstałego magnesu mamy N a po drugiej S. Pola magnetyczne magnesów stałych sumują się w prosty sposób, np. łącząc 2 identyczne magnesy uzyskujemy magnes dwukrotnie silniejszy.

Możliwe... Ale jakaś cząstka siły musi być używana by łączyć te magnesy ?
Cytuj:
Jedynym wygłumaczeniem, jest takie, że siła łącząca dwa magnesy jest tak ogromna jak np siła łącząca sztabkę metalu tylko dziwnie rozłożona. Ale wg tej teorii, magnesy straciłyby kiedyś swój magnetyzm.

lecz trafiłem na taki punkcik:
Cytuj:
Sęk w tym, że suma zużytej energii, kiedy np. dwa ciała się przyciągają magnetycznie jest równa zero. Dlaczego? Siła jest wielkością wektorową, tj. kiedy mamy dwie siły o tym samym kierunku lecz o przeciwnym zwrocie to te siły będą się znosić. Jeden ze wzorów na energię mechaniczną jest iloczynem siły i odległości przebytej przez ciało, toteż kiedy dwa ciała się przyciągają to przeciwne zwroty ich sił sprawiają, że zmiana energii w układzie jest równa zero.

:comp

Więc chyba przyznam Ci rację :spoko jeszcze wiele nauki przedemna :hmmm . Głupa jak zwykle ze mnie robicie... co ja tam wiem :nicnie :swiety

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 01:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Apacer, (dziwnie jakoś tak po nowemu mi się do Ciebie zwraca ;) ) nikt tu głupka z nikogo nie robi, po prostu stwierdziłem że nie masz w tym wypadku racji, każdy może się mylić... Magnesy do połączenia nie zużywają żadnej "siły", po zetknięciu zamieniają się właśnie w taką sztabkę - jakby jeden magnes, tworząc jedno wspólne pole magnetyczne.
Pozdrawiam
Krzysiek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Pozdrowienia.Poszukiwania neodymem.
PostNapisane: wtorek, 29 stycznia 2008, 19:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Na początku witam wszystkich Poszukiwaczy :)

Bardzo jestem rad ,że istnieje forum ,dla ludzi ,których interesuje odkrywanie przeszłości, jej skarbów i tajemnic. Bardzo zainteresowałem się szukaniem historycznych znalezisk za pomocą magnesu neodymowego i już jutro będę taki magnes miał (kształt walca ,rozmiar dokładny nie jest mi znany, ale wiem ,że dość duży ;) ).

Pochodzę z Pojezierza Kaszubskiego i jest tutaj mnóstwo wszelkiego rodzaju bagienek, rozlewisk,rzek,oczek wodnych ,stawów,jezior, więc z miejscówkami nie mam żadnego problemu :1 Tym bardziej ,że wiem ,że w tych okolicach szedł dość duży front podczas II W.Ś. Z rodzinnych opowieści ,które opowiadała np. moja prababcia ,można usłyszeć np. o tym jak rosyjskie czołgi przeprawiając się przez bagna i torfowiska ,zatapiając się, nie zważały na to co dzieję się z przodu lini przejazdu (zatapiał się czołg - następny za nim przejeżdżał po nim).To tak apropo ,bo przecież nie będę wyciągał czołgu na lince z magnesem :lol: :lol: :lol:

Jak tylko coś znajdę, to poinformuje Was o tym no i może jakieś zdjęcie wrzucę. Pozdrowienia ,no i mamy początek roku ,więc życzę wszystkim samych skarbów i cennych znalezisk :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 stycznia 2008, 22:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

coś ten wątek przygasł.. czyżby nikt nie wyławiał teraz niczego? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2008, 20:56 
Generał Broni
Generał Broni

Witam.Taki oblegany wątek,więc i ja coś dorzucę.
Próbowałem kiedyś szukać manesem,ale cała Ziemia się za mną ciągnęła,więc zrezygnowałem. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2008, 14:32 
Porucznik
Porucznik

Witam

Mam gdzies w domu taki magnes 45x15 i chcialem sie dowiedziec czy oplaca sie go zaadaptowac do poszukiwan bo mam w okolicy kilka miejsc do sprawdzenia. Czy taki mgnesik bedzie w stanie zlapac przynajmniej jakies luski itp? pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2008, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

maciek_b napisał(a):
Czy taki mgnesik bedzie w stanie zlapac przynajmniej jakies luski itp?

Niestety tylko stalowe. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2008, 16:19 
Porucznik
Porucznik

a jest jakis magnesik ktory bedzie lapal tez mosiezne?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 lutego 2008, 16:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No coś Ty ;) chłopie, masz 18 lat ;)

Ostatnio edytowano wtorek, 5 lutego 2008, 17:05 przez blackmoore, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 55  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]