Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Teren monitorowany
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 13:57 
Specjalista
Specjalista

Załącznik:
ScreenShot016.bmp
Pojechałem sobie wczoraj na pewną miejscówkę(nieistniejąca karczma) .Teren widać sporadycznie odwiedzany przez rolników,dróżka zarośnięta obok lasu daleko od domostw .Powolutku zbliżałem się do punktu zero a tu taki znak ,myślę że nie postawiono go aby zapobiegać śmieceniu czy kradzieży drewna .Dalej nie poszedłem ,ale myślę że ktoś musiał tam niezłe dołki nakopać i nie zasypać skoro to postawili.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Teren monitorowany
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 14:04 
Podporucznik
Podporucznik

Niedawno rozmawiałem na imprezce z "leśnymi" i:
1. W naszej pasji są nadreprezentatywni
2. Jeśli zasypywane są doły i dołki to z ich punktu widzenia nasza aktywność im nie przeszkadza
3. Brak zasypywania ich wk...ia
4. Kamery są na śmiecących i złodziei drewna
5. Mówią, że jak wśród innych, również wśród nich są są pewnie "dziwni" ale oni ich nie znali
6. Są otwarci na różne info z terenu (świeże wysypisko, padła zwierzyna, kłusownictwo) i przez to można zapunktować
7. Zgłaszanie im fantów "wyrywnych" niemile widziane, bo to kłopot

To moje doświadczenie. Z

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 14:42 
Major
Major

Też się spotkałem z taką tabliczką . Uwaga teren monitorowany , aż wierzyć mi się nie chciało co to się dzieje by las monitorować . Może były kamery , a może tylko tablica na postrach . Nie ma co się dziwić nie spotkałem lasu w moich okolicach by nie było jakiegoś mini wysypiska . W tym roku miałem takie zdarzenie wjeżdża samochód do lasu , ja myślę może leśniczy może myśliwi ? wysiada gostek z babką i biorą się za wyrzucanie śmieci , eternit , cegły itp .
Jak mnie zauważyli wydarli aż się kurzyło . No i jak nie mają stawiać takich tablic czy nawet montować kamer w często zaśmiecanych miejscach .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 20:14 
Kapral
Kapral

Może konkurencja?
Jeśli masz antyradar starszej generacji ( na allegro za grosze) to w pobliżu kamerki będzie się odzywał. :666
lub w nocy przez aparat w komórce poszukaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 20:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

RR* napisał(a):
Jeśli masz antyradar starszej generacji ( na allegro za grosze) to w pobliżu kamerki będzie się odzywał. :666

jesteś pewny ??

kamerka którą ma moja gmina działa na GSMie - robi fotki na kartę a co któreś jak coś się poruszy śle do SM :cop myślę że antyradar tu psu na budę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 21:26 
Podporucznik
Podporucznik

Jest jeszcze inna opcja - ktoś upatrzył sobie miejscówkę lub nawet wyczaił, że wychodzą dobre fanty, więc postawił tabliczkę żeby przepłoszyć konkurencję :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 21:51 
Specjalista
Specjalista

TJM napisał(a):
Jest jeszcze inna opcja - ktoś upatrzył sobie miejscówkę lub nawet wyczaił, że wychodzą dobre znaleziska, więc postawił tabliczkę żeby przepłoszyć konkurencję :666
I żebyś wiedział że też mi to przyszło do głowy .Miejsce zaznaczone na mapie ,w pobliżu dużo lasków i łąk a znak akurat w miejscu gdzie była karczma.Jeżeli ktoś chciał by wyrzucić śmieci na pewno by tam specjalnie nie jechał a i drzewa opałowego tam nie widziałem.Myślę że znak związany konkretnie z miejscówką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 22:05 
Kapral
Kapral

kamerka którą ma moja gmina działa na GSMie - robi fotki na kartę a co któreś jak coś się poruszy śle do SM myślę że antyradar tu psu na budę
czyli posiada czujnik ruchu.
mój stary antyr. wyłapuje też czujki przy drzwiach automatycznych,kamerach i alarmach.co zresztą było wkurzające bo trzeba było filtr miejski włączać.No i pewnie nie wszystkie te ustrojstwa wyłapywał, ale jest szansa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 22:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

RR* napisał(a):
kamerka którą ma moja gmina działa na GSMie - robi fotki na kartę a co któreś jak coś się poruszy śle do SM myślę że antyradar tu psu na budę
mój stary antyr. wyłapuje też czujki przy drzwiach automatycznych,kamerach i alarmach.co zresztą było wkurzające bo trzeba było filtr miejski włączać.No i pewnie nie wszystkie te ustrojstwa wyłapywał, ale jest szansa.

A wytłumacz mi proszę w jaki sposób Twój stary antyradar może wyłapywać po części "rzeczy", które nie emitują nic... żadnego promieniowania :drap :zb . Pytam zupełnie z ciekawości bo pracuje w firmie, której jednym z produktów jest czujnik montowany w większości "detektorów ruchu" i podobnych aplikacjach.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 22:24 
Moderator
Moderator

Tez macie problemy ...jak sie boicie to kominiarka na głowe ( od kleszczy tez troche chroni), ubranie nie wyrozniajace sie i czesc ...co? po wykrywce was rozpoznaja ? :lol:
Przedmowcy slusznie pisali, kamery to głownie i przede wszystkim bat na śmieciarzy i złodziei drewna, stawiany zazwyczaj tam gdzie jest mozliwy wjazd do lasu ( smieci trzeba dowieźć a drewno trzeba wywieźć :666 ) , wystarczy poznac teren zeby bez pudła zorientować gdzie takowy monitoring się może potencjalnie znajdować, a gdzie jego zainstalowanie jest bez sensu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 czerwca 2012, 22:40 
Kapral
Kapral

saper3791 napisał(a):
wytłumacz mi proszę w jaki sposób Twój stary antyradar może wyłapywać po części "rzeczy", które nie emitują nic... żadnego promieniowania . Pytam zupełnie z ciekawości bo pracuje w firmie, której jednym z produktów jest czujnik montowany w większości "detektorów ruchu" i podobnych aplikacjach.

Pozdrawiam - Piotr
Witam, pozdrawiam

RR* napisał(a):

A wytłumacz mi proszę w jaki sposób Twój stary antyradar może wyłapywać po części "rzeczy", które nie emitują nic... żadnego promieniowania :drap :zb . Pytam zupełnie z ciekawości bo pracuje w firmie, której jednym z produktów jest czujnik montowany w większości "detektorów ruchu" i podobnych aplikacjach.

Pozdrawiam - Piotr

Antyradar raczej nie wyłapuje promieniowania a raczej fale określonych częstotliwości .Z instrukcji wynikało że nawet radary laserowe wychwytywał ale tego nie sprawdziłem. Zaznaczam że nie wszystkie tego typu sygnały ale sporo.Dysponuję tym urządzeniem i bez problemu udostępnię do testów :8) Jutro podam model bo zapomniałem.Po prostu stoje blisko drzwi do sklepu i na każde otwarcie drzwi jak ktoś wchodzi to reaguje..Czyli wnioskuje że na czujke ruchu ? Z tego co pamiętam to łapie 7 pasm częstotliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2012, 01:45 
Szeregowy
Szeregowy

Raczej "łapie" jakieś zakłócenia z silników tych drzwi. Najczęściej czujniki ruchu nic nie emitują, tylko analizują poprzez układ optyczny widmo cieplne poruszających się obiektów. I jeśli analizowany obiekt odpowiada zadanym kryteriom- "czujka otwiera drzwi, włącza alarm, zapala lampę, albo odpala aparat fotograficzny".
To tak w uogólnieniu i skrócie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2012, 02:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

4cytryny napisał(a):
Raczej "łapie" jakieś zakłócenia z silników tych drzwi. Najczęściej czujniki ruchu nic nie emitują, tylko analizują poprzez układ optyczny widmo cieplne poruszających się obiektów. I jeśli analizowany obiekt odpowiada zadanym kryteriom- "czujka otwiera drzwi, włącza alarm, zapala lampę, albo odpala aparat fotograficzny".
To tak w uogólnieniu i skrócie.

:1 :=

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 11 lipca 2012, 01:13 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

W automatycznych drzwiach sklepowych nie instaluje sie czujników pir ( tych co nic nie emitują) tylko złożone czujniki emitujące mikrofale lub wiązki podczerwieni i pir (analizujące widmo ). czujki te najprostsze są zbyt " głupie " i stosuje się połączenie tych metod .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 lipca 2012, 12:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Co do monitorowania - to podobno nad Puszcza Romincką niedawno latał jeden dron - i się "zapodział". Ktokolwiek widział - ktokolwiek wie... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]