varo napisał(a):
...Poza tym bez przesady, kilku moich kolegów starało się o pozwolenie na broń i dostało je bez większych problemów.
Dokładnie, po zmianie przepisów w 2011r (m.in zniesienie uznaniowości Policji w tej kwestii) uzyskanie w Polsce
pozwolenia, czy to do celów sportowych czy kolekcjonerskich, nie stanowi większego problemu. Trudno osiągalne pozostaje jedynie te do "ochrony osobistej", ale podobnie jest również w innych krajach europy (trzeba je po prostu konkretnie uzasadnić).
Dziś praktycznie każdy niekarany i zdrowy psychicznie obywatel po spełnieniu kilku dodatkowych wymagań (patent, licencja, itp) takie pozwolenie otrzyma. Pomijam już fakt iż broń Czarnoprochowa w Polsce nie podlega JAKIEJKOLWIEK rejestracji i jest dostępna dla każdego pełnoletniego obywatela (w innych krajach nie jest tak kolorowo). Polska ma na dzień dzisiejszy jedne z bardziej liberalnych przepisów w tej materii porównując je do innych krajów w Europie. W Polsce dużo łatwiej i szybciej na ten przykład uzyskamy pozwolenie (sport, kolekcjonerka) niż np. w Niemczech czy Holandii, a i dostęp do poszczególnych typów broni mamy w Polsce szerszy. W Polsce posiadacze pozwolenia do celów sportowych mogą np. swoją broń nosić na co dzień w kaburze, podczas gdy w innych krajach EU taka broń wolno jedynie transportować, często tylko w zamkniętych kufrach, pojemnikach, ect. Są też kraje w których np. broń krótka praktycznie w ogóle nie jest dostępna dla cywili (Patrz UK). Tak więc naprawdę w Polsce nie mamy (a raczej macie) tak źle. Wiem co mówię bo mam porównanie - sam pozwolenie na broń robiłem w Niemczech, mam też stały kontakt z innymi sportowcami z europy.
Pozdrawiam.