Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 02:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Powstanie sieć magazynów zabytków archeologicznych
PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 16:55 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Niech budują może jakiemuś głąbowi się ta góra skorup zawiali się na pusty łeb i jakiś pożytek z tego będzie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 kwietnia 2019, 22:16 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Wyprzedzają nasze czasy, myślą przyszłościowo, przecież te łyżki aluminiowe zabierane poszukiwaczom za kilkaset lat będą bezcennymi zabytkami. Będą je mieć w idealnym stanie, jak już dzisiaj o to zadbają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 07:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to niech ze stołówki wezmą, będą w lepszym stanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 10:38 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Robicie sobie żarciki, ale to genialny pomysł. Pomyślcie co by było jak byście dysponowali ogromnym darmowym magazynem i nawet śmiesznym budżetem, nawet nie tak dawno, bo w latach 80. To co dziś jest super fantem i ozdobą poważnych kolekcji, wtedy można było nabyć w cenie złomu. Może archeolodzy planują zrobić coś w rodzaju arki, kapsuły czasu, ale na skalę super gigant :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 11:40 
Pułkownik
Pułkownik

Takie pomysly swiadcza tylko o tym, ze kolejna grupa spoleczna oplacana z naszych pieniedzy urwala sie zdrowemu rozsadkowi z uwiezi i poszybowala w kierunku czarnej dziury intelektualnej i moralnej... To nie pierwsza grupa, juz ich kilka szybuje hen hen wysoko..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 14:46 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Aby kasa się zgadzała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2019, 16:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Faktem jest, że zabytki chroni się przed włamaniami, złodziejami i głównie przed odwiedzającymi muzea, a absolutnie nie chroni przed nieuczciwymi pracownikami muzeów i magazynów muzealnych, przy czym można zauważyć niepokojącą tendencją, że coraz częściej na ekspozycjach muzealnych oryginalne zabytki zastępuje się ich kopiami, a oryginały lądują w magazynie, niby dla bezpieczeństwa, niby, że ekspozycja nie gwarantuje odpowiednich warunków takich jak magazyn, niby, że np. w celach edukacyjnych kopię można wyjąć z gabloty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 21:33 
Pułkownik
Pułkownik

frank napisał(a):
Faktem jest, że zabytki chroni się przed włamaniami, złodziejami i głównie przed odwiedzającymi muzea, a absolutnie nie chroni przed nieuczciwymi pracownikami muzeów i magazynów muzealnych, przy czym można zauważyć niepokojącą tendencją, że coraz częściej na ekspozycjach muzealnych oryginalne zabytki zastępuje się ich kopiami, a oryginały lądują w magazynie, niby dla bezpieczeństwa, niby, że ekspozycja nie gwarantuje odpowiednich warunków takich jak magazyn, niby, że np. w celach edukacyjnych kopię można wyjąć z gabloty.

Zatem muzeum archeologiczne w Gdańsku.. ale jak coś to polecam i się nie czepiam :D
tak po łepkach..
pierwszy raz jak postanowiłem sobie zwiedzać powyższe muzeum krew mnie zalała.. po kupnie biletu wchodzę do pierwszej sali.... babka teoretycznie pilnująca może oprowadzająca( do tej pory się zastanawiam co one tam robią itd.) grała sobie na telefonie.. byle się na koniec miesiąca zgadzało... ;)
pięto wyżej WOW wycieczka szkolna z jakimś durnym archeologiem bawiąca się w podaj dalej posklejanym garnkiem glinianym...(ciekawe ile zapłacono za posklejanie tego garnka a właściwie szkoda, że nie został potłuczony przez dzieciaki :666 )
i oczywiście kolejna babka od czegoś ,pół żywa, chyba czekająca za dniem kiedy pierwsza emerytura wpłynie na konto..
kolejna sala.. kolejna kobieta :) tym razem posłuchałem sobie jak się kłóci ze swoim starym.. :ups:
zaś kolejna....... ta jestem pewien, że nie żyła.. no chyba,że sen zimowy czy coś na ten styl..
i kolejna.. ta nawet była żwawa, ale to zapewne bała się duchów.. ponieważ otaczały ją ludzkie kości.. po zadaniu jej pytania skąd, co, kto i jak.. ''a to ja nic nie wiem.. tam niżej jest babka która wie...'' :zb
o eksponatach gdzieś kiedyś na forum pisałem.. więc szkoda kolejny raz ręce męczyć o tym wszystkim..
podsumowując.. dla zwinnego i chętnego wszystko jego..

kolejny wypad do tego samego muzeum..
kobieta sprzedająca bilety.. obok w niej witryna z kopiami fibul w srebrze , oczywiście pytanko o cenę wyrobu, odpowiedź 100 zł z hakiem.. więc jej odpowiedziałem, że wole sobie sam poszukać detektorem i kolejna odpowiedź takie hihyhihyhi....( szkoda, że nikt wspomniał, że zakazane, paka, itd...)
znudzony i nadal zniesmaczony wcześniejszym wypadem pytam z bomby o numizmaty, czy coś dodali na wystawy ponieważ ostatnio było coś tego mało jak na tego typu placówkę i w bardzo słabych stanach... odpowiedź, monet mamy miliony :o pytam,gdzie, chętnie pooglądam ... odpowiedź, w piwnicy, można się umówić, być może zobaczyć, zadać konkretne pytania.. normalnie :szu

podsumowując powyższe.. tego typu placówki nie powinny istnieć, szkoda kasy z budżetu na te twory... raczej nikt nie ma kontroli nad eksponatami.. zapewne sami do końca nie wiedzą co mają na stanie a co się niby zagubiło (myślę , że ta rozpierducha niektórym nawet jest na rękę).. więc powstanie magazynów muzealnych byłoby całkiem sensowne, jeśli ktoś by podszedł do tego z jajem.. skatalogował zabytki, porównał ze wcześniejszymi katalogami..o ile takie istnieją i na koniec tego przypilnował.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 21:58 
Główny Moderator
Główny Moderator

Mam podobne przemyślenia o "muzeum" Powstania Warszawskiego. Może mój pogląd jest spaczony tym że dziadek latał w postaniu z rewolwerem, może tym że prawdopodobnie wiedziałem w życiu sporo więcej niż 99,99% zwiedzających, ale tam przysłowiowy uj nocuje. Tam na ekspozycji jest zbieranina śmieci, a całość nie powinna nosić nazwy "muzeum" a raczej "wystawy multimedialnej". Przedmiotów na ekspozycji jest mało, a te co są, to ja pamiętam jak takie same "zabytki" zalegały po śmietnikach, bazarkach, opuszczonych domach i to nie tak dawno. W tle lecą albo filmy, albo kawałki audycji, problem w tym, że mam nieodparte wrażenie, że wszytko to jest do przesłuchania na jutubie :) Nie da się ukryć że mają kosmiczny rozmach, tyle że przy ich budżecie można by tam zrobić cuda, a tam cudów brak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 kwietnia 2019, 22:11 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Tu masz wątek o nowym Muzeum Śląskim: https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=79&t=156272&p=997622&hilit=%C5%9Bl%C4%85skie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 17:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Podobna kicha w Muzeum Państwowości Polskiej w Gnieźnie, za to mile zaskoczony byłem w Muzeum Przesiedleńców w Pławnej i mocno je polecam. Jest nawet wątek poszukiwawczo depozytowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 17:40 
Główny Moderator
Główny Moderator

Sowa, bo to prywatne muzeum. Komuś się chce i dba o nie jak o własne :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 18:30 
Pułkownik
Pułkownik

Kiedys bylem w jakims muzeum bodajze dotyczacym panstwa Zakonu Krzyzackiego w Dzialdowie, wyobraznia mnie tam pchala co by choc jakis monet i toporow z bliska doswiadczyc a po wizycie czulem sie jak po wyjsciu z kina...
Tyle, ze bylo dotkniecie historii w teorii i niewiele wiecej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2019, 18:31 
Chorąży
Chorąży

Temat trochę zszedł na muzea w Polsce , ciekawy wątek 5min 30s https://www.youtube.com/watch?v=p3tJmF_4yik&t=645s

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]