Teraz jest niedziela, 1 lutego 2026, 15:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 21:17 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja z proboszczem załatwiłem sprawę podczas dogadywania szczegółów chrztu (płacenia) mojej córeczki. Po wszystkim, tak od niechcenia, zagadnąłem, czy mogę z wykrywaczem metali po kościelnych polach pochodzić - wcześniej zapytałem się ile lat plebania w tym miejscu stoi i takie tam. A kościółek ma coś koło 750 lat!!!. Zainteresowany zapytał czego tam chcę szukać - a ja na to, ze takie tam, klamra wojsk napoleońskich czy podobne. Warunek - nigdy nic nie wolno wspomnieć o monetach - bo prze....ne. Zgodził sie bez problemu, byle dogadać się z dzierżawcą. U dzierżawcy - buca - wziąłem go na sposób. W pierwszym zdaniu od razu wypaliłem, że proboszcz się zgodził i czy on nie ma nic przeciw. No a jeżeli ksiądz proboszcz i owszem, to on również. Dziś w nocy idę pod kościół (miejsce dość uczęszczane, oświetlone, widoczne z estakady) - zdam relację jak było - jeśli chcecie.
m.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 21 grudnia 2006, 22:05 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

zdaj realcje , ja cały czas czekam jak ksiądz sie oddali :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 01:10 
Generał Broni
Generał Broni

Podobają mi się te Wasze rady....
W Pomiechówku pod Warszawą wpadłem do Księdza i zagadałem. Nie wpuścił mnie nawet do zakrystii a jedyne słowo, mimo że powiedziałem " szczęść Boże" było NIE!!!

W innym miejscu Podjechałem do Kościoła i zapytałem identycznie jak w Pomiechówku, pokazując przepiękne medaliki, że kolekcjonuje dewocjonalia i że chętnie bym połaził. Oczywiście jak cos ciekawego znajdę to mu oddam.
Pokazał mi cały teren, opowiedział kilka historii i legend miejscowych i powiedział gdzie szukać a u siebie ...... pozwoli jak najbardziej.
jeszcze jak mu połozyłem na stole wszystkie fanty to poczęstował herbatką z ciastem i naleweczką - niestety wozem byłem więc tylko jeden kieliszek spróbowałem. ale póżniej wpadłem ze swoją nalewką i z kierowcą i załatwił mi u kilkunastu właścicieli ziemskich zgodę na łażenie. Efekt? Cho cho cho cho!!!!! Jak mówi aktualnie Mikołaj....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 grudnia 2006, 08:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cześć Wam,
żyję po nocnych wykopkach.
efekt: metry drutu aluminiowego i miedzianego, nabite kieszenie folii oraz 2 (słownie: dwie) współczesne pięciogroszówki - pewnie pozostałość po nowożeńcach. aluminiowych fantów wielkości puszki po piwie nawet później nie kopałem.
a taką miałem nadzieję...
m.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]