kryst76 napisał(a):
Witam
Od roku również przebywam w Anglii. W najbliższym czasie chcę kupić wykrywacz i mam w związku z tym kilka pytań:
- chcąc szukać na prywatnych polach pytamy się o zgodę właściciela jaka jest najczęściej ich reakcja?
- szukanie na terenach miejskich typu place parki czy wymagane jest jakieś pozwolenie?
- niecały kilometr od mojego domu przebiegał mur Hadriana czy można legalnie szukać w jego pobliżu?
pozdrawiam
kryst76
Reakcja - najczasciej nie wiedza o co ci chodzi z tymi poszukiwaniami - ale w wiekszosci pozwalaja - rowniez wazny jest jezyk - jesli w miare plynnie mowisz, tym lepiej - boja sie o dolki jesli wypasaja bydlo - chodzi o kontuzje, wiec najlepiej na wstepie wytlomaczyc, ze to kilka cali i nie ladowac sie na pole z lopata - najlepiej szpachla lub cos malego i zagwarantowac, ze zadnych dolkow nie bedzie.
A najlepiej zalatwic to po znajomosci lub zapoznac sie z lokalnymi kopaczami.
W Ulsterze rozmawialem z wlascicielka sporego wzgorza. Rozmowa przebiegala bardzo otwarcie, pomimo, ze oswiadczyla, ze... tu odpowiedz na pytanie o sasiedztwie muru - ze nie moze mi pozwolic, bo zabronilo jej Ulster Museum i Uniwersytet - na terenie posiadlosci znajdowal sie rath i kilka innych obiektow. , W Ulsterze mozna byc blyskawicznie aresztowanym za poszukiwania w poblizu takich obiektow.
Pozwolenie na szukanie w parkach itp - nie i jeszcze raz nie - nie ma takich pozwolen i jest to zabronione - w statusie parkow jest napisane, ze jakakolwiek ingerencja w glebe itd. bedzie karana a kary sa wysokie i jest to pilnowane i przestrzegane a policja wie jak reagowac.
A jesli bys przez przypadek wszedl na zabytek - najczesciej sie o tym dowiesz wyciagajac setki blaszek z koloru - rozsypuja to.
Wlasciwie jest bardziej - przej... niz w Polsce.
Dostalem od znajomego wojskowego nawet informacie - chodzi o Irlandie Polnocna, ze szukajac na dziko moge niezle oberwac - chodzi o miejsca, gdzie zostala ukryta lub pozostawiona bron lub nawet ciala.
TZW. cywilizowany kraj...
I wiem, ze bron sie znajduje przy roznych okazjach...
Zatem: polecam znajomosci lub zorganizowanych poszukiwaczy. Zapytaj swoich znajomych, czy maja pola oni lub z kolei ich znajomi...
Istnieje rowniez szczegolowe prawo co do poszukiwan - z pewnoscia znajdziesz je w necie przy stronach lokalnych poszukiwaczy - baaardzo zagmatwane...