Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 11:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak to jest z szukaniem w Anglii
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 10:37 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jak to jest z tym szukaniem w Anglii czy mozna np szukac w parkach miejskich czy innych miejscach nalezacych do uzedu miejskiego z tego co rozmawialem z osobami tam bedacymi to opinie sa rozne

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 marca 2007, 21:34 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam

Od roku również przebywam w Anglii. W najbliższym czasie chcę kupić wykrywacz i mam w związku z tym kilka pytań:

- chcąc szukać na prywatnych polach pytamy się o zgodę właściciela jaka jest najczęściej ich reakcja?

- szukanie na terenach miejskich typu place parki czy wymagane jest jakieś pozwolenie?

- niecały kilometr od mojego domu przebiegał mur Hadriana czy można legalnie szukać w jego pobliżu?

pozdrawiam

kryst76

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 marca 2007, 02:59 
Radkoff Pierwszy Wielki

kryst76 napisał(a):
Witam

Od roku również przebywam w Anglii. W najbliższym czasie chcę kupić wykrywacz i mam w związku z tym kilka pytań:

- chcąc szukać na prywatnych polach pytamy się o zgodę właściciela jaka jest najczęściej ich reakcja?

- szukanie na terenach miejskich typu place parki czy wymagane jest jakieś pozwolenie?

- niecały kilometr od mojego domu przebiegał mur Hadriana czy można legalnie szukać w jego pobliżu?

pozdrawiam

kryst76

Reakcja - najczasciej nie wiedza o co ci chodzi z tymi poszukiwaniami - ale w wiekszosci pozwalaja - rowniez wazny jest jezyk - jesli w miare plynnie mowisz, tym lepiej - boja sie o dolki jesli wypasaja bydlo - chodzi o kontuzje, wiec najlepiej na wstepie wytlomaczyc, ze to kilka cali i nie ladowac sie na pole z lopata - najlepiej szpachla lub cos malego i zagwarantowac, ze zadnych dolkow nie bedzie.
A najlepiej zalatwic to po znajomosci lub zapoznac sie z lokalnymi kopaczami.
W Ulsterze rozmawialem z wlascicielka sporego wzgorza. Rozmowa przebiegala bardzo otwarcie, pomimo, ze oswiadczyla, ze... tu odpowiedz na pytanie o sasiedztwie muru - ze nie moze mi pozwolic, bo zabronilo jej Ulster Museum i Uniwersytet - na terenie posiadlosci znajdowal sie rath i kilka innych obiektow. , W Ulsterze mozna byc blyskawicznie aresztowanym za poszukiwania w poblizu takich obiektow.
Pozwolenie na szukanie w parkach itp - nie i jeszcze raz nie - nie ma takich pozwolen i jest to zabronione - w statusie parkow jest napisane, ze jakakolwiek ingerencja w glebe itd. bedzie karana a kary sa wysokie i jest to pilnowane i przestrzegane a policja wie jak reagowac.
A jesli bys przez przypadek wszedl na zabytek - najczesciej sie o tym dowiesz wyciagajac setki blaszek z koloru - rozsypuja to.
Wlasciwie jest bardziej - przej... niz w Polsce.
Dostalem od znajomego wojskowego nawet informacie - chodzi o Irlandie Polnocna, ze szukajac na dziko moge niezle oberwac - chodzi o miejsca, gdzie zostala ukryta lub pozostawiona bron lub nawet ciala.
TZW. cywilizowany kraj...
I wiem, ze bron sie znajduje przy roznych okazjach...

Zatem: polecam znajomosci lub zorganizowanych poszukiwaczy. Zapytaj swoich znajomych, czy maja pola oni lub z kolei ich znajomi...
Istnieje rowniez szczegolowe prawo co do poszukiwan - z pewnoscia znajdziesz je w necie przy stronach lokalnych poszukiwaczy - baaardzo zagmatwane...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 13:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

tak ale irlandia to nie anglia z tego co rozmawialem wczoraj z poszukiwaczami to mowia ze na terenach nalezacych do city council mozna smialo szukac jesli nie jest to jak wyzej jakis zabytek lub stanowisko ostatnio widzialem filmik o gosciu ktory szukal w poblizu stanowisk rzymskich i znalazl patere wiec chyba raczej wolno oraz wszystkie publiczne sciezki przejazdy i inne tam mozna z tego co wynika z moich rozmow z anglikami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 marca 2007, 14:43 
Radkoff Pierwszy Wielki

Oczywiscie, ze Ulster to nie Anglia ale, ze rowniez jest w Koronie roznice prawne sa nieznaczne.
A ludziom sie opowiada...
Mi powiedzieli, ze mozna nawet na zabytkach...

Najlepiej wyszukac w magicznej wyszukiwarce:
http://216.239.59.104/search?q=cache:-T ... =clnk&cd=1

jest tego sporo w necie...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]