pablo11 napisał(a):
witam
pytanie moje dotyczy mianowicie tego,ze po przeprowadzeniu przeszukania w moim domu,zabraniu wielu przedmiotow do ekspertyzy nie dostałem kopi protokołu.teraz chciałbym sie zwrocic z pisemna prosba do panów z :cop o wydanie kopi takiego protokołu wraz z dokladnym opisem miejsca znalezienia,opisem przedmiotu i dokumentacja fotograficzna.jednak nie wiem na jaka podstawe prawna sie powolac??chodzi mi o to zeby mi ktos podal dokladny numer paragrafu,artykułu? w ktorym wyrazie pisze,ze mi sie taki protokól nalezy.za wszelkie info bede wdzieczny.
pozdr.
Witam.
Należy zacząć od początku, czyli :
-na jakiej podstawie zgodnej z kpk zostało dokonane przeszukania w twoim mieszkaniu - czy jest to związane z prowadzonym postepowaniem przygotowawczym, /lub śledztwem - czy też były to czynności w tzw. niezbędnym zakresie z z tego co pamiętam art. 308 kpk - różnica polega na tym iż czynności można wykonać na podstawie : postanowienia prokuratorskiego- kopia postanowienia dla zainteresowanego, nakazu wewnętrznego policji lub legitymacji policyjnej - wtedy ta czyności musi być zatwierdzona przez prokuratora, lub też była inna przyczyna
- jesli pod twoją nieobecność dokonano czynności przeszukania - jaki dokument okazano Twojej Matce???
- czy pozostawiono Twojej Matce spis i opis rzeczy - który jest integralnym załacznikiem do protokołu przeszukania, powinny być w nim wpisane wszystkie zabezpieczone rzeczy, oraz ich cechy indentyfikacyjne, np, nr, symbol, długość, itp.
- czy f-sze pouczyli Twoją Matkę o mozliwości zgodnie z kpk otrzymania odpisu zatwierdznia czynności przeszuknia przez właściwego prokuratora??? - nie dotyczy to sytuacji kiedy postanowienie o przeszukaniu wydał sam prokurator
-uzyskanie odpisu dokumentów procesowych, zgodnie z kpk mogą otrzymać strony postepowania, czyli podejrzany lub poszkodowany - a Twoja rola jest jaka - musisz pilnie to ustalić - gdyż stronom postępowania przysługują zgodnie z kpk pewne prawa
-jesli chodzi o czas wykonania wszelkich specjalistycznych ekspertyz- żaden kodeks nie reguluje żadnych terminów - mowa jest o konieczności niezwłoczności wykonania takiej ekspertyzy - ale w rzeczywistości może to zamknąć się w granicach kilku lub kilkanastu miesięczy - słyszałem także o latach
Tak czy inaczj życze wytrwałości i powodzenia.
Darglo44