Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 02:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanko do znawców prawa
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 16:36 
Generał Broni
Generał Broni

Witam. mam dosc nietypowe pytanko ... Załózmy że Pan X od kilku lat nie przebywa pod adresem zameldowania z dowodu osobistego. W lokalu gdzie jest zameldowany nikt nie kojarzy Pana X ani nie orientuje sie gdzie na dzien dzisiejszy przebywa ( Pan X mieszka gdzies sobie na miescie bez meldunku -co jest wbrew prawu oczywiscie). Pewnego dnia chodzac po polu z wykrywaczem Pana X zaskakuje policja , małe trzepanko kieszeni i znajduja pare monetek i jest podstawa do przewiezienia Pana X na komende w celu wyjasnien ( i nie tylko ). Na komendzie zapada decyzja o rewizji w domu Pana X . Ale Pan X podał adres z dowodu osobistego ( nie podawał adresu gdzie obecnie przebywa tylko dlatego zeby nie stracic kolekcji jakby nie patrzec przez pryzmat naszego prawa kolekcja jest "ukradziona naszemu państwu). Niestety wydaje sie ze Pan X nie podał adresu gdzie mieszka tylko adres gdzie miał kiedys mieszkał. Zastanawia mnie czy Pan X może byc dłuzej trzymany niz 48 godzin mimo tego ze nie podał adresu gdzie obecnie przebywa i z jakimi konsekwencjami moze sie to wiazac dla Pana X nie podanie adresu na komendzie przez co uniemozliwił przeprowadzenie rewizji w miescu gdzie przebywa ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 16:54 
Generał Broni
Generał Broni

Nie sadze by pan X mial obowiazek przebywac w miejscu zameldowania.Moze latami podrozowac, wloczyc sie,nocowac co noc u innej kochanki lub kochanka-co kto lubi. :cop :cop daje dowod osobisty i nie wydaje mi sie,by musial ulatwiac im prace i odpowiadac na pytania gdzie byl itp jesli nie ma ochoty ;) PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 16:58 
Generał Broni
Generał Broni

Owszem obowiązku nie ma, tylko czy nie bedzie to sie wiazało z jakimis konsekwencjami , np. ze tymczasowe zatrzymanie z 48 h zamienia sie w zatrzymanie do czasu ustalenia miejsca stałego pobytu Pana X.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 17:59 
Główny Administrator
Główny Administrator

Pan X nie musi ujawnić gdzie aktualnie "nocuje"
podczas zatrzymania policja lub prokurator musi go poinformować, że może odmówić odpowiedzi na zadawane pytania jeżeli może go to narazić na konsekwencje prawne, jeżeli oczywiście jest przesłuchiwany w charakterze świadka. Jezeli natomiast jest podejrzany o popełnienie przestepstwa to w swietle prawa może nawet kłamać w imię swojej obrony.
Policja musi dysponować twardym dowodem by złożyć wniosek do prokuratury o nałożenie aresztu tymczasowego na zatrzymanego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 18:45 
Generał Broni
Generał Broni

No i wsio jasne , dziekuje za rozwianie wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 21:03 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Jeżeli Pan X nie przebywa od kilku lat pod wskazanym adresem to
- jeżeli na tym miejscu miezka ktoś inny nowy właściciel to Pan X został wymeldowany decyzją administracyjną.
- Jeżeli tam gdzie Pan X ma meldunek mieszka nadal jego rodzina. Ale Pan X nie bywa w domu od dłuższego czasu / np rozwód itp / to Pana X można wymeldować decyzją administracyjną

Więcej na ten temat w odpowiedniej ustawie.

A wię w tym przypadku mamy do czynienia chyba z bezdomnym / bez stałego miejsca zameldowania / i już nie jest tak wesoło :) . Ale nie wiem czy dobrze myślę

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Założmy że Pan X nie przebywa pod wskazaym adresem od paru lat i że nikt tam tego pana nie widzial na oczy (mieszka tam ktos inny) , mimo tego Pan X nadal ma meldunek pod wskazanym adresem gdyż niedawno wymienial dowód osobisty i pytal się czy jest nadal zameldowany pod wskazanym adresem i jest tam nadal zameldowany na co zreszta wskazuje dokument wydany przez odpowiedni organ aministracji. Nie w tym jest problem co masz na mysli. Jak wczesniej pisalem zastanawia mnie kwestia zatrzymania na polu Pana X z wykrywaczem i fantami podpadającymi pod nieszczęsną ustawe o zabytkach. Co wiąże sie z rewizją u pana X ale że Pan X nie mieszka pod adresem z dowodu i nie chce ujawnic obecnego miejsca pobytu (zeby nie stracic kolekcji paru boratynek wygrzebanych z Błąd-nie "ziemii" a "ziemi"), :cop nie moga przeprowadzic rewizji (czynnosci operacyjnych inaczej ;)) co w tym przypadku ? Przeciez nie moga trzymac człowieka w nieskonczoność (Pan X jest uparty) , jakie konsekwencje może poniesc Pan X z powodu nie podania miejsca pobytu co wiąże sie z utrudnianiem :cop przeprowadzenie rewizji ? Jaśniej już nie potrafie.... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 22:52 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Jako bezdomny z wieloletnim starzem ja tez sie wypowiem :)
W naszym pieknym kraju dalej obowiazuja przepisy z PRL o zameldowaniu i teoretycznie wszyscy pownni miec zameldowania, nawet jak jedziemy na wczasy to kazdy pobyt ponad 3 dni (moze wiecej) poza miejscem zameldowania powinien byc odnotowany i powinnismy miec zameldowanie czasowe, za nie spelnienie tego obowazku z tego co pamietam grozi grzywna lub cos tam .....
Bycie bezdomnym ma wiele zalet i kilka wad, bezdomny nie moze miec samochodu (przerabialem to i nie ma takiej mozliwosci), jezeli chcemy spelnic swoj obywatelski obowiazek i oddac glos w wyborach musimy udac sie do gminy po zaswiadczenie pozwalajace glosowac, z innym wadami bezdomnosci sie nie spotkalem przez 15 lat bezdomnosci :) Ja bylem w tej dobrej sytuacji ze mialem pismo z sadu ze o dom w ktorym mieszkam toczy sie proces i przeciwna strona nie godzi sie na meldunek i jak juz musialem to pokazywalem to pismo, dla bankow i wiekszosc urzedow to bylo OK. A jak chcialem byc calkiem bezdomny to zapominalem o pismie :)
Tak z ciekawosci czemu pan X nie moze wskazac miejsca gdzie domownicy potwierdza ze on tam mieszka ??? oczywiscie innego miejsca niz tego gdzie przebywaja boratynki :) jak juz i tak przebywa poza miejscem zameldowania. Ja bym sie obawial ze nie wskazanie jakiegokolwiek miejsca pobytu sprowadzi klopoty na obecnych mieszkancow z adresu z dowodu i oni z wrodzonej uprzejmosci stana na glowie zeby dopomoc wladzy w znalezieniu pana X :)
ps.
od 2 lat jestem zameldowany

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 00:34 
Generał Broni
Generał Broni

Tez słyszalem że ma ten przepis być zmieniony, chociaz jako tako i tak to niczego nie zmienia bo praktycznie nikt go nie przestrzega (choć raz dzielnicowy wlepił mi mandat za brak meldunku , ale jedyna konsekwencja tego bylo że mu drzwi nie otwierałem ;) ). Co do wskazania przez Pana X miejsca pobytu rodziców to chyba by nie przeszlo na komendzie że Pan X przyjechal z Hamburga troche pokopać w Polsce ;). W każdym badz razie wiem na czym stoi Pan X i że jego boratynki moga spokojnie leżec w albumie a nie w szufladzie w muzeum :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]