Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 16:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Minelab CTX 3030 krótka recenzja
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2015, 19:54 
Major
Major

Ja tam nie mam problemów ze szczelnością w swoim CTX nie raz wyładował w wodzie i nic sie nie dzieje , podstawa to zawsze sprawdzić uszczelkę pod bateria bo zdarza sie ze dostanie sie mały kamyczek i może być problem. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2015, 20:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Shelton napisał(a):

O to właśnie chodziło. Nikt nie neguje, że fabryczne rozwiązanie nie działa. Jest poprawne, ale w pewnych warunkach może nas po prostu zwieśźć. Chodzi o świdomość. Wybór jest zawsze po naszej stronie.

Shelton, masz rację. Pewne warunki sprawiają, że zawodzą pewne części. Przyklad.
Zdjęcia przedstawiają gwint nakrętki zamykającej port mojego CTX`a.

Lekko zjechany, co nie?!
Uszczelka w nakrętce chronić ma port USB. Niestety gwint w naakrętce nie posiada żadnej ochrony-np. przed piaskiem. Odkręcając nakrętkę zapiaszczoną(nie ma oczywiście możliwości jej wcześniejszego "odpiaszczenia"), niszczymy tym samym gwint. Zniszczony gwint, nie trzyma dokładnie uszczelki przy porcie USB.
Tym samym cofam wszystko, co napisałem o szczelności portu USB. Jeśli chodzi o mocniejsze dokręcenie nakrętki.

:/

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2015, 21:05 
Major
Major

Piasek jest najgorszy , on dostanie sie wszędzie i wszystko przed wejściem do wody trzeba wyczyścić , np w zegarkach jest podobnie są najbardziej szczelne zegarki na świecie z najwyższych półek wystarczy z nimi pojechać na pustynie i po powrocie oddać zegarek do zegarmistrza. Piasek w nich tez bedzie. Trzeba po prostu tego pilnować i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2015, 21:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pilnować?
Nie wchodząc do wody, w której piasek się znajduje? ;)
Wysyłać detektor do serwisu, zanim odkręcę nakrętkę portu USB? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2015, 21:30 
Major
Major

A czy tylko chodzisz z CTXem w wodzie i nie używasz go nigdzie więcej ? Jeśli tak to spoko nie musisz tego pilnować ale jeśli ludzie chodzą wszędzie a sporadycznie wchodzą do wody to tak oczywiście trzeba tego pilnować ( sprawdzić uszczelki itp )jak napisałem powyżej , filtrów powietrza w samochodzie tez nie wymieniasz ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2015, 21:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

TomaszM, poczytaj posty wcześniejsze. W tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2015, 00:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Może w zdrowia do tych flaszek zabraknąć bo wątek dopiero się rozwija :666 wracając do tematu szczelności to ja osobiście się tym nie przejmuję do puki mam gwarancję producenta. Oczywiście sprawdzam co jakiś czas czy wszystko jest ok i utrzymuje w czystości przedział bateri oraz złącze USB. Mam nadzieję że zanim mi się skończy gwarancja problemy zostaną rozwiązane przez producenta. W ostateczności rozwiązanie proponowane przez Sheltona też jest dobrym rozwiązaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2015, 14:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kolega ma rację przed tym się nie ustrzeżemy. Mycie po każdym wyjściu w wodę może trochę pomoże, ale trzeba by czyścić cholerny gwint. To już zaczyna być chore. To nie jest karabin wyborowy.

Myślę, że po prostu powinni zrobić inny rodzaj gniazda, bo ta cholerna nakrętka jak widać na zdjęciach powyżej to żart.

Wracając do Excalibura 2 to on także ma wady, poza krótko trzymającą baterią i słuchawkami niskiej jakości oraz trwałymi połączeniami tych akcesoriów nie ma innego wyboru... na koniec dochodzi kiepski stelaż gięty w S z przodu zamontowaną elektroniką. Na dłuższą metę potrafi wykończyć...

Także nie ma sprzętu bez wad. Amen.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:03 
Major
Major

Hej , mam pytanie czy ten film też jest twojej produkcji ?

https://www.youtube.com/watch?v=X3QeEruvKIA ??

Czemu używasz przy tych testach w CTXie cewki 17 a w viscie 10 ? Celowo chciałeś pokazać że CTX sobie z tym nie poradzi ?

Zrób ten sam test z cewką 11 polecam :1

Dla udowodnienia pierwsza to cewka 11 a druga to 17

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:06 
Major
Major

A tu cewka niestety tylko z tej perspektywy ale widać

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:26 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W tym teście wielkość cewki nie miała żadnego znaczenia. Chodziło o reakację na żelazo i jego maskowanie i efekt jest ten sam w Minelabie czy będzie to cewka 6 czy 10 cali. Bez różnicy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:28 
Major
Major

Nie prawda ma bardzo duże znaczenie wręcz ogromne , jakby tak było jak piszesz to po co były by cewki snajperki ? Nie można porównywać cewki 17 do cewki 10 i chyba każdy sie ze mną zgodzi. Im większa cewka tym mniejsza separacja. Poza tym jeśli nawet piszesz ze nie ma różnicy to dla czego nie zrobiłeś testu z takimi samymi cewkami tylko z wielka cewka w przypadku CTXa ?

Ostatnio edytowano czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:35 przez TomaszM, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Nie masz racji chodzi o coś zupełnie innego. Chodzi o rozpoznawanie żelaza. Uwierz mi, że na 10 i 6 cali w tym wypadku jest tak samo. Mam obie maszyny od dłuższego czasu i komplet cewek do każdej.

Różnica polega na ilości sygnałów do przetwornika. Duża cewka zbiera więcej i przy dużym zaśmieceniu po prostu się przeładuje, mniejsza nie będzie miała tego problemu.

Są na to sposoby, poza zmianą cewki na mniejszą... po prostu wolniej przemiatać i wtedy łatwiej wyseparować sygnały, a przetwornik ma więcej czasu na reakcję i obróbkę filtrami sygnału.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:37 
Major
Major

Ok to ja zrobię film z cewka 11 i dam na forum. Udowodnię ze sie mylisz. Mi przy '11 pokazuje Bardzo ładnie i nie mam z tym problemu. Pozdrawiam

Ostatnio edytowano czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:51 przez TomaszM, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2015, 09:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Niestety nie udowodnisz. CTX maskuje sygnał dobrego fantu. Jedynie w opcji Moneta - żelazo ferrous to coin nie ma maskowania na wyświetlaczu, tonalnie sygnał maskuje lub jest łamany. O to chodziło w tym filmiku. Ta przypadłość jest znana użytkownikom CTXa, ale właśnie po to jest ta opcja, żeby nie było wątpliwości. Tak to rozwiązał producent. Natomiast w modelach DeepTecha Vista po prostu maskowanie po prostu praktycznie nie występuje.

Tobie chodzi o separowanie obiektów i mniejsza cewka wyseparuje obiekty leżące gęsto przy sobie, ale przykrytych już nie. Duży gwóźdź czy kawałek stali przykryje zupełnie monetę. I jeśli będzie naprawdę duży to i analog Visty sobie nie poradzi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]