@
opi - ja nie mam Deusa, ale pewne kwestie są w miarę uniwersalne. Nie bardzo wiem, co ci przyświeca w robieniu tego zestawienia, bo przecież dla każdej wartości VDI będzie nieomalże nieskończona ilość różnych obiektów, które w takich a takich warunkach dadzą taką wartość i nie ma możliwości stwierdzić, czy to szrapnelówka, złoto czy jakaś moneta albo czy to polmos, moneta lub srebro...
opi napisał(a):
Zauważyłem, że złote 5 rubli i złoty dukat węgierski (a być może i inne złote monety jak np: dukat powstańczy) wchodzi w zakres szrapneli i łusek, których jak wiadomo jest od groma.
Ktoś potwierdzi powyższe?
Tak.
Weź pod uwagę, że w ogólności "
złoto" to tak naprawdę
złoto +
jakieś dodatki. Tylko złote rzeczy o próbie 24 karaty to faktycznie praktycznie czyste złoto. I stąd prosty wniosek, że VDI wyrobów ze "złota" zależy na początek od próby tychże wyrobów. Jeśli większa moneta jest ze stopu niskiej próby, to i pójdzie w VDI w okolice mosiądzu czy stopów ołowiu (zależy, co było dodatkiem do "złota").
Więc tak naprawdę VDI "złota" może oscylować od folii do mosiądzów...
Analogicznie będzie również z monetami srebrnymi, tyle, że one w zależności od próby, wielkości i warunków terenowych mogą się bujać od folii po prawie max VDI.
opi napisał(a):
Dodam, że testowałem z kolegą 5 rubli i w ziemi dawało sygnał powyżej 65 a po wyjęciu sygnał spadł do około 62. Czy to normalne, że sygnał w ziemi był wyższy dla złota?
Może tak być, bo wszystko
na początek zależy od struktury gleby i poszycia oraz ułożenia i głębokości zalegania monety, czyli VDI monety może się zmieniać czasami w bardzo szerokich granicach, i to zarówno w górę, jak i w dół od pierwszej namierzonej wartości.