Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 18:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak Wam odmawiano zgody na kopanie
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 11:11 
Major
Major

Na pewno jest różnie, ale nie szalejmy. Łażę trochę po lasach i przez 3 lata nawet leśniczego nie spotkałem, a co dopiero leśniczego i SL w jeden dzień :) Zgadzam się jednak że nie ma co zasłaniać się kimś, bo w razie draki to i tak to nic nie da, bo druga strona się zaprze i powie, że kazał nam się zbierać do domu, bo niszczenie runa jest zakazane.. :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 stycznia 2014, 12:12 
Porucznik
Porucznik

Tu już nie chodzi o to czy się zaprze czy nie, ale żeby normalnemu, miłemu gościowi nie narobić problemów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 17:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Na polach zawsze zbieram wszystkie śmieci czasem jest to uciążliwe bo kieszenie wypchane
po brzegi ale gdy widzę biegnącego do mnie czerwonego ze złości właściciela pola wiem co mu za chwile błąd ortograficzny!!! ma być "pokaże"!.
90% rolników widzi że to śmieci i mięknie :lol:. Pozwalają kopać dalej a czasami podpowiadają gdzie jeszcze można coś znaleźć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 20:27 
Moderator
Moderator

A gdzybyś tak poszedł do gospodarza przed kopaniem i poprosił o zgodę? zaoszczędzisz chłopinie biegania-choć to zdrowo :D , a sobie nie potrzebnych tłumaczeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 23:15 
Major
Major

Niestety Selim w Małopolsce to bardzo trudne - rozdrobnienie pól jest ogromne - właściciele porozrzucani, dodatkowo pola są czasem jeszcze dzierżawione przez pieron wie kogo. Pytam zawsze , gdy rolnik jest na polu - nawet "na zaś", ale w niedziele o 6 rano bardziej ktoś się wkurzy jak mu będę truł tyłek niż łaził po zaoranym...Oczywiście przyznaje, że kulturalniej byłoby spytać, ale u mnie to nie takie proste .... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 9 lutego 2014, 23:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja przeważnie szukam pól gdzie ktoś na nich pracuje lub zajeżdżam do gospodarza i pytam się, czy można gdzieś pokopać. Oczywiście nie dobijam się rano w weekendy do drzwi tylko zaglądam tam, gdzie widać jakiś ruch w obejściu. Jak już te opcje się wyczerpią to wchodzę na pole bez pytania - choć w tym wypadku raczej gdzieś dalej od zabudowań.
Jak na razie raz mi się zdarzyło, że przeszliśmy z pola gdzie mieliśmy zgodę gospodarza na sąsiednie pole. Po jednym, czy dwóch przejściach zatrzymał się przy drodze samochód, z którego wyszła kobieta w wieku ok. 30-35 lat weszła kawałek w pole i wpatrując się w nas czekała aż do niej podejdziemy. Gdy to zrobiliśmy zapytała co tu robimy. Grzecznie powiedzieliśmy, że szukamy monet. Spytała, czy coś już znaleźliśmy. Jak jej pokazaliśmy ze dwa szroty wyciągnięte z kieszeni (nic innego nie znaleźliśmy do tej pory) to się przez chwilę zawahała i w końcu powiedziała, że to jej pole, nic jej nie obchodzi, że sąsiad pozwolił nam chodzić po swoim i ona sobie nie życzy naszej obecności.
Cóż było robić, przeprosiliśmy i zmieniliśmy lokalizację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 10 lutego 2014, 00:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

ostatnio trudno znaleźć właściciela pola tak na dzień dobry, najlepszy okres to żniwa, zawsze ich dużo, załatwienie sprawy po orce lub na następy rok po zimie i gitara :))
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 20:37 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Z dzisiaj :) .
Podchodzę do gościa który wycina krzaki na brzegu pola i pytam, czy jest właścicielem, bo chciałem pochodzić z wykrywaczem. Gość się wściekł, jak usłyszał o wykrywaczu i mówi:
Cytuj:
ni ma kopania, dwa lata tymu tyż tu taki łaził i tyż godoł, że bydzie dziury zasypywoł, ani jednej nie zasuł, potym musiołech je zasypywać, jo już nikomu ni dom wiary, a jak go jeszcza roz zobocza to mu do rzyci nakopia.
Potem zaczął wylewać swoje żale na trudną sytuacje w jakiej są rolnicy, że wszystkiemu winni są katolicy, prawicowcy, obecni komuniści, Ukraińcy, Niemcy, Czesi praktycznie wszyscy oprócz ...Rosji, chyba był to jakiś, dawny komunista. Ja w tym czasie obmyślałem, jak się wciąć w jego temat. Zajęło mi to 15 minut, pojechałem równo i ...byłem swój chop. Pierwszy raz spotkałem takiego „trudnego” rolnika. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2015, 18:30 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Odkopię trochę temat, bo ten najbardziej pasuje. Dzisiaj pierwszy raz spotkałem się z odmową na szukanie po polu. Najpierw rozmawiałem z niby współwłaścicielem, powiedział żeby na właściciela poczekać. Później rozmawiałem z pracownikiem, mówił że raczej nie będzie problemu. No ale przyjechał właściciel. Po zapytaniu go odpowiedział, że takich rzeczy nie wolno. Na nic zdały się dalsze próby rozmów, po prostu pojechał dalej. I tyle. W zeszłym roku nie mogłem go trafić na polu, więc chodziłem bez zgody, a jako że pole trochę fantów dało to chciałem na ten rok już uzyskać zgodę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 sierpnia 2015, 11:25 
Chorąży
Chorąży

Kilka dni temu i ja spotkałem się z pierwszą odmową... Znalazłem ciekawe miejsce, od okolicznego mieszkańca dowiedziałem się, kto jest właścicielem, podjechałem, zapytałem grzecznie i otrzymałem zgodę (główny cel osiągnięty), człowiek na prawdę przyjazny. Gdy zacząłem przygotowanie do zabawy, przejeżdżał obok ciągnik z przyległego pola, postanowiłem i tego rolnika zapytać, czy mogę pośmigać na jego ziemi. Facet niewiele starszy ode mnie, głupio (jakoś tak szyderczo) się uśmiechnął, zacisnął usta i pomachał główką na NIE, po czym powiedział; "a może ja kiedyś coś tu znajdę", więc zapytałem (jak do kumpla "po fachu"); "ooo, to Pan także ma wykrywkę, a jaką?". Rzekł; "nie, ale może jak będę miał więcej czasu, to kupię". Pogadaliśmy jeszcze chwilę (trochę o historii miejsca), zaprezentowałem działanie zabawek (na skrawku jego łąki), wyciągając zardzewiały gwóźdź i kilka kapsli :D Po czym odjechał. Koleś niby w miarę OK, ale widać, że typ "ukrytego zazdrośnika" - nie chodzę (i pewnie nigdy nie będę szukał), ale nie dam też nikomu, bo może znajdzie skarb. :roll: Mówi się trudno, tak bywa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2015, 22:20 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Mniej więcej tydzień temu zajeżdżamy na pole było nas trzech. Dosłownie po przejściu dwóch kroków podjeżdża dostawczak wyskakuje właściciel pół (było ich chyba ze 100 hek.). Po przywitaniu się absolutnie nie możemy tu chodzić bo w razie (nie wiem czego kontroli, znaleziska) On będzie miał bardziej przerypane niż my a po drugie tu właśnie posadził rzepak! Po krótkiej rozmowie zmienił zdanie, powiedział że możemy iść na pole za "tym" rowem zaorane ale nie posiane, schować się i tam możemy pochodzić.
Jak powiedział tak zrobiliśmy ale niestety pola to była glinianka która przy tych upałach tak wyschła że nie dało się kopać. Trzeba było zwijać manatki i udać się na poszukiwania innej miejscówki.
W sumie wyszło po myśli rolnika nie kopaliśmy na jego polach. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 08:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Z jednej strony facet miał racje.
Jak kopniecie jakieś nieznane przez wkz stanowisko to wpadają mu na pole i ma po zbiorach przez jakiś czas.
Tak mi się przynajmniej wydaje ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

marcoon napisał(a):
Z jednej strony facet miał racje.
Jak kopniecie jakieś nieznane przez wkz stanowisko to wpadają mu na pole i ma po zbiorach przez jakiś czas.
Tak mi się przynajmniej wydaje ;)

Źle ci się wydaje, bez jego zgody nic nie mogą.
Poza tym myślałby kto, że archeo jest tak zainteresowane kopaniem nowych stanowisk.
Trzeba mieć za co.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

Musi wyrazić zgodę na założenie i sprawdzenie ewentualnego stanowiska?
Jesteś tego pewny?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 września 2015, 10:30 
Plutonowy
Plutonowy

Ja miałem w sumie trzy takie dziwne "rozmowy" , Raz dopadło do mnie trzech młodych gniewnych rolników z dostawczaka w którym dudniło "ale ale aleksandraa..." Lecą do mnie... drą się.. stoję deczko przerażony ale nic czekam.. dobiegają do mnie... widzą "wykrywacz".. kopara na dół i mówią "A kop se chłopaku, myślałem że ktoś mi sadzonki zaje.. przyjechał" (Obok były ze cztery pola) , chłopaki wskazali dodatkowo pole na którym "wyorali" jakieś tam rzeczy z wojny.

Syt 2 : Wracam w pełnym słońcu z pola, bez żadnych trafień, z chęcią "napicia się wody" którą miałem schowaną w aucie.. ale widzę że przy mojej furce, kręci się jakiś gruby typ.. więc idę szybciej.. dochodzę do niego i dostaje wykład "że to co robie jest nielegalne !! że jestem nierobem itp itd" więc tłumacze Panie to nie jest Pana pole więc nie wiem ocb.. a on mi na to że w "Sadach mu ktoś dołów nakopał" NIE ZASyPAŁ , i przez to uszkodził sobie jakąś tam maszyne rolniczą.. i że nie ma nic przeciwko żeby mu chodzić po terenie ale żeby chociaż zasypać dołki !!
Tak więc Pozdrawiam BARANA który na terenach przy pewnym Pałacu w okolicach Radomia nie zasypuje po sobie dziur i to w Sadach. Przeprosiłem Pana wyjaśniłem że ja chodzę po "Zaorańcach" do sadów nawet nie wchodzę i że jak spotkam kogoś z Kijem to mu przekażę.

Syt 3 : Kopie sobie na polu , widzę że jedzie traktor i kilku rolników.. jeden do mnie podszedł przywitał się jak człowiek, poprosił mnie o "wyszukanie " Mu kołka granicznego z innym polem, a w zamian za to wskazał miejsce w które po wojnie "Dziadkowie" znosili drugowojenne rzeczy z pól, aby im na ziemiach nie leżały, opisał stanowiska , oraz dokładne daty.. jednym słowem miałem co robić przez tydzień urlopu :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]