Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 41  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pociąg ze złotem w Wałbrzychu.
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 11:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zeliwomuffin napisał(a):
Myślę, że problem jest jednak w tym, że głupie wypowiedzi generalnego konserwatora zabytków - jest pewny na 99%, widział zdjęcia georadarowe na których armaty, działa + rozdmuchanie sprawy przez media + postawienie różnych służb w stan gotowości + aspekt międzynarodowy spowodowały, że teraz jeśli nawet tego pociągu nie ma i już organy wiedzą o tym nikt z tych na górze tak szybko do takiej porażki się nie przyzna. Będzie mydlenie oczu przez kilka miesięcy, że nieopłacalne, że coś tam jest, że jednak chyba nie ma, że to wreszcie wagoniki kopalniane, że odbicie georadarowe źle zinterpretowane, aż wreszcie do takich haseł, że nikt z nas nie będzie wiedział o co chodzi itd. :)

Czego by nie mówić dziś ujawniono zrzuty z georadaru KS-700, którym posłużyli się dwaj panowie zwący się odkrywcami pociągu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 11:09 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Cattaraugus napisał(a):
Zeliwomuffin napisał(a):
Myślę, że problem jest jednak w tym, że głupie wypowiedzi generalnego konserwatora zabytków - jest pewny na 99%, widział zdjęcia georadarowe na których armaty, działa + rozdmuchanie sprawy przez media + postawienie różnych służb w stan gotowości + aspekt międzynarodowy spowodowały, że teraz jeśli nawet tego pociągu nie ma i już organy wiedzą o tym nikt z tych na górze tak szybko do takiej porażki się nie przyzna. Będzie mydlenie oczu przez kilka miesięcy, że nieopłacalne, że coś tam jest, że jednak chyba nie ma, że to wreszcie wagoniki kopalniane, że odbicie georadarowe źle zinterpretowane, aż wreszcie do takich haseł, że nikt z nas nie będzie wiedział o co chodzi itd. :)

Czego by nie mówić dziś ujawniono zrzuty znaleziska z georadaru KS-700, którym posłużyli się dwaj panowie zwący się odkrywcami pociągu.

podaj linki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 11:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

http://xyz-spolkacywilna.pl/?tag=zloty-pociag

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 11:11 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To stronka naszych odkrywców: http://xyz-spolkacywilna.pl/?p=31
Niestety używają georadaru KS-700 który opisał Robert:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 828&type=1
"wiarygodność równa zeru..." :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 11:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

kir napisał(a):

Dlaczego?
XYZ s.c. twierdzi, że pociąg wcale nie jest w żadnym tunelu - że jest tylko zasypany, a nie „otunelowany”.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 11:37 
Generał Broni
Generał Broni

Cattaraugus napisał(a):
kir napisał(a):

Dlaczego?
XYZ s.c. twierdzi, że pociąg wcale nie jest w żadnym tunelu - że jest tylko zasypany, a nie „otunelowany”.

Jak wyobrażasz sobie zasypanie czegoś tak wielkiego jak pociąg w warunkach zimowych i pod ciągłym zagrożeniem z lądu i powietrza? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 11:48 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Lipek napisał(a):
Jak wyobrażasz sobie zasypanie czegoś tak wielkiego jak pociąg w warunkach zimowych i pod ciągłym zagrożeniem z lądu i powietrza? :)

Wstrzymam się od odpowiedzi, ponieważ nie znam daty odjazdu tego pociągu, ani komunikatów meteorologicznych (w tym temperatur z rozpatrywanego okresu) z przełomu 1944/45 oraz z okresu oblężenia Wrocławia. Jednak... nie jest przecież tak, że zimą nie można czegoś zakopać ręcznie, czy mechanicznie (w tym przypadku raczej to drugie wchodzi w rachubę). Wtedy wprawdzie zmian klimatycznych jeszcze nie było, ale przecież nie jest tak, że było constans -20° C, bo tak nigdy nie jest.

Jako swego rodzaju odpowiedź zacytuję mój post z drugiego tutejszego wątku o mitycznym pociągu. Odpowiada ona na pytanie - skoro nie wiadomo kiedy odjechał, to nie wiadomo również jak twardy był grunt i pod wpływem jakiej temperatury?

Cattaraugus napisał(a):
Ja to jestem taki prosty empirysta-realista.

Mnie w baśni o złotym pociągu brakuje tak podstawowych informacji, że aż mnie śmiech ogarnia.

We wszelkich środkach transportu pisze się odpowiednio: chronometraż (w lotnictwie, sam go pisałem); dziennik okrętowy (w ruchu morskim); nie wiem, jak to się nazywa w kolejnictwie, ale też musi być coś takiego, co rejestruje ruch kolejowy w czasie.

I teraz spójrzmy: Tylu ludzi (w zasadzie wszyscy zainteresowani) twierdzą, że taki zaginiony pociąg był i że nigdzie nie dotarł. Tylko dlaczego ci wszyscy zdecydowanie twierdzący, że taki pociąg opuścił Wrocław nie podają daty (choćby przybliżonej) tego wydarzenia? Dlaczego nikomu nie chce się tej daty dociekać i skorelować jej z okresem oblężenia Wrocławia? Przecież tu się kłania elementarna logika. Skoro nie wiadomo, kiedy ten mityczny pociąg wyjechał, to skąd wiadomo, że zaginął? Co mogą wiedzieć o rzekomym zaginięciu pociągu ci, którzy wiedzą tylko tyle, że on skądś wyruszył? W ramach tajemnicy przecież nie dla nich byłaby wiedza na temat tego, gdzie ten pociąg jechał i czy do celu dotarł? A może ten pociąg wyjechał na tyle wcześnie, że oblężenie Wrocławia nie było jeszcze domknięte i pociąg jednak się przedarł? Takich rzeczy nikomu nie chce się komentować, a przecież to jest elementarz faktów.

Pisze się i mówi, ze mityczny „złoty pociąg” opuścił Wrocław w roku 1944. A przecież oblężenie Wrocławia to okres mniej więcej 13 lutego - 6 maja 1945 r. No więc dlaczego rzekomy „złoty pociąg” nie mógł sobie spokojnie dojechać do jakiegoś celu, a legendę o „zaginięciu” dorobiono, bo dorobiono, bo tak komuś było potrzebne i tak pasowało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 12:30 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Chciałem jeszcze dodać, że na bazie samej tylko logiki i niskiej jakości informacji o ruchu rzekomych „złotych” pociągów opuszczających Wrocław na przełomie 1944/1945 roku większości przypadków widać, że wszelkie osoby wypowiadające się na takie tematy nie bardzo wiedzą, o czym mówią. Dlatego rację mogę mieć ci, którzy twierdzą, że „złotych”, czy nie złotych, ale innych ciekawych pociągów ewakuujących różne cenne rzeczy (niekoniecznie w sensie materialnym) mogło być od dwóch do czterech, a jedynie obecnie zachodzi kompletne pomieszanie tego, który jest którym i z jakim ładunkiem.

Nieszczęście polega na tym, że kolejnictwo nie ma takich wnikliwych badaczy, jak lotnictwo. Skoro chronometraże Luftwaffe są rozpracowane do tak niebotycznych szczegółów, że nieraz można ustalić, który pilot niemiecki zestrzelił którego alianckiego, i vice versa, to dałoby się zrobić to samo z ruchem kolejowym, tylko nikomu nie chce się tego badać, bo lotnictwo jednak o wiele bardziej fascynuje przeciętnego konsumenta informacji historycznej. Gdyby istnieli tacy pasjonaci hitlerowskiego chronometrażu kolejowego, jak lotniczego, to dziś sprawa rzekomego „złotego” pociągu z Wrocławia (czy może pociągów?) byłaby o wiele prostsza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 12:37 
Kapitan
Kapitan

Jeszcze jeden materiał z TVP INFO z oświadczeniem "potencjalnych znalazców":
http://www.tvp.info/21500976/potencjalni-znalazcy-zlotego-pociagu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 12:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Panowie Odkrywcy zalozli społkę XYZ. Pod jej adresem zarejestrowana jest także... Dolnośląska Grupa Badawcza. Starzy znajomi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 13:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Lipek napisał(a):

Jeszcze słówko, bo coś mi się przypomniało. Jak raz piszę pewien tekst o przełomie 1944/45 tylko z innej (ale nie tak odległej) części Europy. I muszę się wspierać dokładnymi danymi meteorologicznymi.

Otóż ostry mróz w tej części Europy, dochodzący do -16° C panował w trzeciej dekadzie grudnia 1944 gdzieś tak do pierwszej dekady stycznia 1945, czyli przed oblężeniem Wrocławia. Koniec stycznia i luty '45 oraz dalsze miesiące były już relatywnie ciepłe, wręcz z lekkimi temperaturami dodatnimi. Jeśli więc wtedy mityczny „złoty pociąg” opuścił Wrocław to grunt nie był już taki zły do zakopania pociągu. Tak mi się przynajmniej wydaje, nikt nie musi się z tym zgadzać. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 13:28 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Akurat tak się składa, że mój znajomy należy do DGB i obaj odkrywcy są członkami DGB.

Podobno w posiadaniu Niemca jest georadar o wartości setek tysięcy zł, ale to mi się kłóci z KS-700 który warty jest jednyne kilkadziesiąt.
Sam pan Niemiec jest prawnikiem z zawodu i ma dostęp do archiwów niemieckich (ma dość nietypowy zawód gdyż zajmuje się odnajdywaniem spadkobierców).

Chłopaki w DGB nie są w ciemie bici i wg. mnie na pewno coś jest na rzeczy z tym pociągiem. Za daleko pojechali, żeby teraz wystawić swoją reputację na pośmiewisko. Założe się, że wyniki z KS-700 to nie jest jednyny dowód-poszlaka którym się kierują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 14:06 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Andrewin napisał(a):
Sam pan Niemiec jest prawnikiem z zawodu i ma dostęp do archiwów niemieckich (ma dość nietypowy zawód gdyż zajmuje się odnajdywaniem spadkobierców).

Ha, ciekawe. A wiesz może o nim coś więcej, jakieś jego wcześniejsze sukcesy, jakieś spektakularne sprawy, które prowadził? Wiadomo coś?

Ciekawy zawód. Powinien pracować na pograniczu spraw niemieckich i amerykańskich. Tyle co Amerykanie nagrabili na Niemcach to nie wiadomo kto więcej - czy ruscy, czy Amerykanie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 20:22 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Niestety nic na razie więcej nie wiem. W poniedziałek spotkam się z kolegą to może będę znał więcej szczegółów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 21:28 
Podporucznik
Podporucznik

Tu zdanie Maxa jak zwykle komentarz odpowiedni, zresztą zobaczcie sami https://www.youtube.com/watch?v=qp345xkzZfI

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 606 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 41  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]