Teraz jest sobota, 27 września 2025, 15:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 lipca 2005, 09:09 
Generał Broni
Generał Broni

Chyba bez sensu jest dawać więcej zwoi przy cieńszym drucie, choć może wtedy trochę czułość wzrośnie, a jak już, to warto by też chyba zwiększyć prąd w impulsie.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cewka
PostNapisane: poniedziałek, 1 sierpnia 2005, 22:32 
Sierżant
Sierżant

witam mam wykrywke PI samorobke z cewka taka ja w jabelq czyli 25cm., o ile mniejwiecej moze mi sie zwiekrzyc zasieg (w %) jesli bym zalozyl cewke o srednicy ok.35cm.? w tej chwili mam zasieg ok.23-24cm. dla luski od mausera. dzieki i pozdrawiam wszystkich piszczacych po lasach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 sierpnia 2005, 11:15 
Kapitan
Kapitan

Na łuske od mauzera jeśli się zwiększy, to najwyżej o pare cm, ale może nawet się zmniejszyć... To zależy jaki wykrywacz robiłeś. Jeśli powiększysz cewke, to "znacznie" wzrośnie zasięg tylko na duże rzeczy - Czołgi i inne duże kawałki żelaza, za to zmaleje na małe rzezcy( monety kapsle i mikroskopijne odłamki) co jest niewątpliwą zaletą przy poszukiwaniu militariów - automatyczne odzucanie śmieci. Niestety obawiam się że łuske od mauza można zaliczyć do małych rzeczy, ale musisz sam poeksperymentować. Pozdrawiam, miłych eksperymentów

Ps. Ja zrobiłem wiele cewek zanim znalazłem tą właściwą :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 14:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Sorry za odkopanie tematu :)

Polak napisał
Cytuj:
W jablu nie tyle ważne jest napięcie zasilania(oczywiście w rozsądnych granicach), co dopuszczalny prąd stabilizatora 78L05- 40mA. Wystarczy wymienić go na wersję 7805, mającą dopuszczalny prąd 1A i spokojnie mozna jabla zasilać wyższym napieciem.

Ja mam aku zelowy 12 V 5 Ah i działa . Ty piszesz ze do 1 A ? Czyli nic mojemu jabelkowi sie nie stanie ?? Bo jak naradzie do działa :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 września 2005, 16:21 
Generał Broni
Generał Broni

Nic mu nie bedzie, gdyż prąd sam w sobie nie ma określonej wartości- jego wartość jest skutkiem przyłożenia do pewnego napięcia pewnej rezystancju, wg prawa ohma, które to każda osoba która choc troche liznęła elektroniki powinna znać ;) . Takze mozesz podłaczyć nawet aku 200Ah i prąd nie popłynie ani troche większy niz ma płynąć...

Co do zasiegów przy róznych cewkach w moim jabelku przedstawiało się to tak:
[ img ]
Jak widać wieksza cewka ma również większy zasięg na nawet małe monety, a łuski mausera na pewno do drobnicy zaliczyć nie mozna. Natomiast żeby PI pomijało małe śmieci leżące na powieżchni to cewka musiała by mieć pewnie z pół metra średnicy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]