Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 15:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Meteoryt?
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 21:27 
Specjalista
Specjalista

Przepraszam za jakość fotki , czy to wygląda na spadający meteoryt ?, miało to miejsce na Mazowszu w poniedziałek , ale nie znalazłem żadnej wzmianki w necie. Co najdziwniejsze towarzyszyło temu wycie psów :ups: ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Meteoryt?
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 21:49 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ktoś wyciągnął aparat i zrobił fotkę skały pędzącej z prędkością 50 tys. km /h? Dobre :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 września 2015, 22:59 
Specjalista
Specjalista

Nawet dwie fotki i telefonem, pierwsza to wcześniejszy etap , ale jej nie mam .Na tej to widoczny jest jej ognisty ogon, mimo że widać że spada za około 6-7metrowymi drzewkami to ciężko określić jak daleko to jeszcze odleciało , kilka, naście czy dziesiąt km. :? O autentyczność fotki jestem pewny, wykonała je moja szwagierka , nie rozstająca się z telefonem , zaniepokojona wyciem jej psa i wszystkich w okolicy wyszła przed dom . Zdarzenie to miało miejsce nad Grodziskiem maz. , zastanawia też zachowanie psów ,przecież one raczej tego nie widziały ? wyczuły? raczej nie na węch ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 11:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zdjęcie zostało wykonane raczej przez szybę, a nie na zewnątrz - widać odbicie osoby wykonującej fotkę.

Mieszkam blisko Grodziska Maz. i nie słyszałem żadnego wycia psów :D A tak bardziej poważnie, to zwierzęta wyczuwają różne rzeczy, których człowiek nie jest w stanie zarejestrować. Na przykład na kilka godzin przed tsunami uciekają w głąb lądu słonie i mniejsze ssaki - wyczuwają drgania tak słabe, że nie rejestruje ich aparatura sejsmograficzna. Być może spadający przedmiot jonizuje powietrze lub wywołuje jakiś inny efekt, który zwierze jest w stanie wyłapać swoimi zmysłami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 18:21 
Specjalista
Specjalista

Z uwagi że jestem mało techniczny :( a szwagierka to Niemka ,mój niemiecki jest mało techniczny ;) , tak jak jej polski , i nie mogąc się dogadać w jaki sposób ma mi przesłać fotki, zrobiłem zdjęcie z jej telefonu , więc to odbicie to niestety ja ;) :lol:
co do psów , jest to jak najbardziej rozsądne wytłumaczenie :1, pozostaje pytanie jak daleko to mogło odlecieć , matematyka :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 19:05 
Major
Major

Trzeba zacząć od tego że meteoryty a właściwie meteory "gasną" kilkanaście i wyżej kilometrów nad Ziemią ,
więc nie ma szans :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 20:22 
Specjalista
Specjalista

Tym to mnie zaskoczyłeś ROMULUS ,bo już myślałem że sobie wyskoczę za Grodzisk i będę szukał nie tylko monetek ale jednocześnie meteorytu ,a nawet jak mnie ktoś zaskoczy :cop ,będe miał gotowe wytłumaczenie ;) . Wychodzi na to ,że nie jest tuż za drzewkami a jeszcze bardzo wysoko i daleko :( , a jeśli to nie meteor to co u diabła :? Dodaje drugie zdjęcie , jak widać jest autentyczne , takie zaj...ste foty to tylko ja potrafię robić ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 października 2015, 21:55 
Moderator
Moderator

Zdjęcie faktycznie kiepskiej jakości żeby powiedzieć coś na pewno... ale może to być fotka tzw bolidu jak najbardziej.
Niestety na poszukiwanie metorytu bym się nie napalał... raz że zjawisko jak wspomniał Romulus miało miejsce wiele kilometrów dalej (zazwyczaj zjawiska te zachodzą na wysokościach 30-100km) co w połączeniu z kontem od powierzchni ziemi daje realną odległość jakieś kilkadziesiąt lub znacznie powyżej 100km
No i kolejna sprawa że te zjawiska są wbrew pozorom bardzo pospolite... a tylko nieznaczny % z nich kończy się spadkami.

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]