Teraz jest czwartek, 13 listopada 2025, 08:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: minelab x terra 705 czy rutus argo v3
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 21:49 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mogło tak być bo Optima jest bardzo czuła i szybka, ale nie zmienia to faktu że jest płytka w porównaniu z X terrą i Argo. Albo ktoś po prostu zygzaka zrobił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 21:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A może jest tak, że na śmietnikach tamte tak maskują żelazem kolor, że trudno go wyhaczyć? Dlatego testy mozna sobie robić, ale aby wiedzieć co ciągnie dobrze małe monetki to trzeba praktyki i osłuchania w terenie a nie testów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 22:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wopaw napisał(a):
Nie wiem jak wychodzi z gleby w teście 10 kopiejek, wiem natomiast , że te 10 kopiejek to ja optimą wyciągnąłem na starej drodze, a szedłem ostatni po argo na standardzie i gti 2500.

Wierzę Ci a nawet jestem pewny że było jak piszesz tylko.
Czy nie bierzesz pod uwagę że operator argo i gti po prostu ominęli ją bo nigdy nie pokrywamy idąc na miejscówce 100% powierzchni, ty po prostu najechałeś na nią cewką swojej optimy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 22:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Być może tak, być może nie :). Chodzimy razem długo, ja przesiadłem się na whites'a. Ale moja optima cały czas jest obok i nie widzę różnicy, prawie zawsze optima jest górą a nigdy nie odstaje. Piszę to jako już były właściciel optimy. Powinienem chwalić spectrę ale tak jak myślałem nie warto tyle kasy płacić za ten sprzęt. Jest genialny ale nie 3 razy lepszy od optimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 22:22 
Generał Broni
Generał Broni

Optima na drobnice spectra na wszystko :) cytat z twojego podpisu :D za wszechstronność się placi +40%za markę :)

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 września 2015, 22:28 przez tur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 22:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No na pewno żadna wykrywka nie wyczaruje fantów w ziemi. Spectry V3i nie miałem. Ale miał kompan z ekipy Opi a teraz ma Deusa z panelem i 11. Został niestety usunięty z forum ale dosyć solidnie poznał te 2 wykrywacze i twierdzi że z chęcią by do Spectry wrócił.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 23:35 
Generał Broni
Generał Broni

krzysiekb321 napisał(a):
To chyba Ty sam nie miałeś tych wykrywaczy w ręku kolego. Bo ja miałem wszystkie i to po kilka razy, albo naraz
i kilka innych jeszcze też. Na rutusowcu są testy niejakiego Regisa. Poza tym moje testy były robione jednego dnia i w tym samym miejscu więc nie wciskaj jakiegoś chłamu stanowczym tonem że tak nie jest.
Skoro nie dostrzegłeś różnicy to chyba Cie przerosły poważniejsze modele i ograniczyłeś się do wykrywacza typu włącz i szukaj. Poza tym temat był już rozstrzygnięty nie jednokrotnie.

Temat był i testy były, ale nie o tym piszę. Nigdy w polu z wykrywaczami różnej maści nie było tak, że Optima wyciągała 1/3 z tych pozostałych. Jeżeli tak odstawałeś od kolegów znaczy ten wykrywacz nie był dla ciebie, bo to ty właśnie nie umiesz go obsłużyć. I tobie potrzebny jest włącz i szukaj. Może za często zmieniałeś sprzęt zamiast doczytać jak się go obsługuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 23:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem na łące gdzie zasięg gra trochę większą rolę. Weź kogoś z optimą i sam pochódź chociaż by ze swoim Deusem to się przekonasz. Miałem ten sprzęt kilka razy i nie mam powodu żeby wystawiać mu taką opinie. Opisuje po prostu swoje doświadczenia, które nie raz inni potwierdzili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2015, 23:55 
Generał Broni
Generał Broni

krzysiekb321 napisał(a):
Na 10 kopiejek miedzy Optima a X terrą 705 było prawie 10 cm różnicy.

Tak z ciekawości - jakie cewki miały sprzęty? Bo to dość istotne jest, zarówno w przypadku Optimy, jak i X-terry. W ogóle podawanie takich rewelacji bez podawania konfiguracji sprzętu i softu jest kompletnie nic nie warte, i to niezależnie od tego, jakie sprzęty są porównywane.

I oczywistym jest, że Argo na Relikcie będzie w ogólności głębszy, czasami nawet dużo... już to kiedyś trenowaliśmy - przy chodzeniu po niekoszonej łące ma to podstawowe znaczenie.

Ale co do pól - nie wiem - ja przechodzę czasami pola wcześniej dokładnie przez siebie przechodzone i po głębokich orkach to mało co wychodzi - powiedzmy jakieś pojedynce procenty w stosunku do pierwszego, dokładnego czesania. A orki bywają bardzo głębokie - na pewno głębsze niż zasięg mojego sprzętu dla małej drobnicy. A, pola różne - i czyste od śmiecia żelaznego, i na maxa zaśmiecone... Tak to u mnie jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 00:17 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

_cheetah_ napisał(a):
Tak z ciekawości - jakie cewki miały sprzęty? Bo to dość istotne jest, zarówno w przypadku Optimy,

No fakt. X terra Nell Tornado(chociaż niech nikt nie myśli że Nell aż tak zwiększył zasięg, ). Był i Deus 11 z panelem. Optima DD29, Argo DD29.
No jak widzisz kolego sam. Jak ktoś miał do czynienia to nikt mu "wyczytanych" bajek nie wmówi pisząc wykrzyczane posty. Testy robiłem i na łące i na polu i w piachu i w ziemi. Zawsze przy spotkaniu w większym gronie. Raz ja z Optimą, raz kto inny. Zresztą z X terrą i sondą DD ta o niższej częstotliwości też... .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 00:23 
Generał Brygady
Generał Brygady

Co do orek to chyba każdy wie, że lepsze efekty są przed orką ;) . porównywanie, że ktoś obok wykopał więcej też nie ma sensu.... byłem na wypadzie z kumplem, ja opti on gmp ja 5 romów i kilka innych monet on dwie monety... na drugi dzień, to samo pole, dwóch znajomych, jeden z gmp 3 romki drugi OPTIMA 1 romek, a ja 8 romków i co można się pokusić o stwierdzenie, że optima miażdży gmp, no, ale przecież była jeszcze jedna optima z jednym romkiem.... O argo nie będę pisał, bo nie ma go co tu porównywać w tym wątku, ale co do teresy to się nie zgodzę, że jest lepsza od optimy ( mówię tu o 18,5 cewce) bo nie jest.... zakładając do teresy 7,5 cewkę i porównując ją z optimą na pozyskiwanie dużych monet nie ma sensu, bo to są już dwa różne wykrywacze.... Do autora wątku... jak chcesz szukać drobnicy ( i nie tylko) i nie masz dużo kasy to kup opti, jak masz parcie na zagranicznego, to kup sobie deusa, bo jak kupisz teresę to i tak zaczniesz kombinować z cewkami i dobijesz z kasą do deusa :)

I przestańcie pisać nieprawdę, że optima jest płytka !!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 00:34 
Generał Broni
Generał Broni

A, nie. Pisząc o orkach chodziło mi tylko o przeoranie, znaczy się - 'przewrócenie' pola - czyli o tym, że kolor zawsze jest przy powierzchni... ziemia go po prostu ciągle 'rodzi', podobnie jak kamienie...

Nie ma moim zdaniem większego znaczenia, czy przeorane, zabronowane czy odleżałe. Wyciągam porównywalnie. Oczywiście bezpośrednio po orce jest trudniej, bo trzeba się dostosowywać do profilu gleby, co znacznie utrudnia i spowalnia.
Dobra, z mojej strony koniec tego OT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 06:53 
Pułkownik
Pułkownik

Kilka lat używałem x-terry - przerobiłem kilka cewek, robiłem nią masę testów. Do tej pory mam ją jako sprzęt rezerwowy.
Na typowe sreberka jest płytsza od Optimy w zasadzie na każdej cewce - mówię tu o monetach w ziemi i testach w rzeczywistych warunkach. Do tego X-terra jest o wiele wolniejszym wykrywaczem.
Optima zasięgami jest porównywalna z osiągami Deusa na cewce 11" - piszę to jako osoba nie posiadająca optimy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 08:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

:ups: Nie wiem skąd wy wyciągacie takie wnioski. Chyba nie ma sensu nic dopisywać więcej bo nic to nie da. Optima i Deus... . :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 września 2015, 08:54 
Pułkownik
Pułkownik

krzysiekb321 napisał(a):
:ups: Nie wiem skąd wy wyciągacie takie wnioski. Chyba nie ma sensu nic dopisywać więcej bo nic to nie da. Optima i Deus... . :lol:

Mam obecnie Deus-a a sporo kolegów i osoba z rodziny Optimę. Robiliśmy testy zarówno na zakopki większej ilości monet jak i na pojedyncze monety. Na zakopek większej ilości monet udało mi się uzyskać przewagę nad rutus-ami (optima, argo) a na pojedyncze monety zasięgi były porównywalne. Oba sprzęty do testów były mocno wyżyłowane jeśli chodzi o ustawienia. W typowych warunkach wszystkie podobne sprzęty mają bardzo zbliżone osiągi. Nie ma możliwości aby dobry wysokoczęstotliwoścowy wykrywacz odstawał o 10 cm zasięgiem na typową srebrną monetę - albo operator nie wie jak sprzęt obsłużyć albo sprzęt jest popsuty. Wszystkie te deusy, gmp, gm, optimy,.. mają przybliżone zasięgi w normalnej glebie na normalne monety.
Różnice mogą być w trudnych warunkach - np pole fekaliowe z denarkami jagiellońskimi - gdzie np Deus z reaktywnością =3 i multitone może uzyskać przewagę skuteczności.

Co do X-terry - fajny wygodny sprzęt, bardzo spokojny nawet przy max ustawieniach ale nie jest to super głęboki wykrywacz na drobne srebro. Na miedziane monety i grubsze krążki ma dobre zasięgi.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]