Teraz jest piątek, 12 września 2025, 20:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GMP VS DEUS
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 22:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jacku a jak to się robi w Deusie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 22:14 
Generał Broni
Generał Broni

Tak to już jest, że coś siedzące głęboko, na granicy czułości detektora, czyli tam, gdzie sygnał od obiektu staje się porównywalny z sygnałem gruntu (a nie z żadnym 'żelazem') musi, czy się nam to podoba, czy nie, przypominać "żelazo". Kwestia jest tylko taka, jak dobry jest detektor, czyli jak szybko traci zasięg - w dobrych detektorach jest właśnie owo stosunkowo długie przejście z koloru w 'żelazo', w tych 'dobrych inaczej' jest kolor, a potem już samo żelazo, czyli nic.

Wiesz Prymek, nie miałem ani tego, ani tego, ale co to ma do rzeczy, przepraszam? Bo niestety - możliwości detektora to właśnie ilość jego ustawień, czyli stopni swobody w dopasowaniu go do okoliczności. Różnica w tym między GMP a Deusem jest właśnie ogromna - bo GMP ma bardzo ograniczone ustawienia z uwagi, że jest przeznaczony DO JEDNEGO CELU, a Deus ma ich dużo, bo jest konfigurowalny do okoliczności. I tyle, a może aż tyle. Deus może zastąpić GMP, GMP nie zastąpi zawsze Deusa.

Dalej jest jeden wybór w tym przypadku - dedykowany (prosty) czy uniwersalny (skomplikowany).

A gdyśmy dyskutowali wybór pomiędzy sprzętami tego samego przeznaczenia (klasy), np GMP, AT Pro, Optima, etc. - wtedy tak - znajomość obu sprzętów jest istotna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 22:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

To co powiesz na te testy :) :
https://www.youtube.com/watch?v=iEaQ8dnUiMY&feature=youtu.be

Można z nich jakieś wnioski wyciągnąć?
Pamiętajmy, że obecnie na rynku jest GMP v.4.
Jeżeli chodzi o warunki terenowe to raczej miarodajne... Przynajmniej to nie testy "powietrzne". Cewki te same...
Minusem, że testy na małych monetkach czyli to co uwielbia GMP, a Deus bardziej uniwersalny.

Mam nadzieję Prymek, że nie obrazisz się za podanie sznurka...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 października 2015, 22:46 
Główny Administrator
Główny Administrator

Testy są miarodajne gdy znasz bardzo dobrze porównywane sprzęty i dla różnych warunków glebowych.
Zapraszam na testy do Akrai gdzie wyjmujesz przedmioty ze sterty czerwonej ceramiki i gleby powulkanicznej, czyli takiej jakbyś na płycie stalowej szukał :666
Kończąc dyskusję podam jeszcze kilka wad GMP w porównaniu z Deusem bo wszystkie inne w tej klasie bije na głowę :666
1. Brak pin pointera
2. brak trybu motion czyli pracy z sygnałem wiodącym co eliminuje poszukiwanie tzw militarki /nie odróżnisz karabinu od małego odłamka.
3. Nie rozróżnisz łuski od klamry na pobojowisku Iww - oba przedmioty w GMP dają taki sam sygnał. W Bieszczadach zalegają miliony łusek.
4. Brak trybu statycznego

GMP to prosty w obsłudze /ustawieniach/ monetkowiec wymagający osłuchania się z dialektem jakim do nas mówi :)
Na początku użytkowania chciałem go wyrzucić.
Deus to wyższa półka wykrywaczy programowalnych działający na czterech częstotliwościach: 4; 8; 12; 18 kHz

Życzę udanych łowów :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 08:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Trochę z innej beczki piwa zadam pytanie - czy uniwersalność deusa nie powoduje tego że uzwojenie cewki jest "uniwersalne" tzn dostosowane do różnych częstotliwości, a np gmp ma jedno dobre uzwojenie do jednej częstotliwości? Nie znam się na fizyce prądów, ale zawsze trapiło mnie to pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 09:58 
Generał Broni
Generał Broni

Jest tak ogólna zasada, że to co specjalizowane może mieć bardziej dopracowane układy niż to co uniwersalne, z możliwością do adaptacji do konkretnych celów. Więc tak - zarówno cewki, jak i tory elektroniki / softu dla GMP mogą mieć bardziej wyśrubowane parametry niz odpowiednio Deus dla ustawień analogicznych do GMP.

Z tym, że Deus ma przełączane obwody w cewce, adaptujące ją do poszczególnych częstotliwości, zaś cały tor odbiorczy jest praktycznie softwareowy, więc może nie odstawać za bardzo od GMP, choć skłonny byłbym do uznania, że GMP może być 'lepszy' od Deusa w niektórych sytuacjach.

Ale, tak naprawdę, to tylko producent zna te niuanse. Ale skoro robią i Deusa, i GMP, to coś w tym jest...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 10:18 
Kapitan
Kapitan

_cheetah_ napisał(a):

Z tym, że Deus ma przełączane obwody w cewce, adaptujące ją do poszczególnych częstotliwości, ...

Na pewno? Są zdjęcia elektroniki cewki w necie i nie widziałem żadnych przekaźników na niej - w zasadzie było widać dwie końcówki drutu nawojowego - więc tam żadnej kombinacji chyba nie ma...ale może nie dość uważnie się wpatrywałem w te zdjęcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 11:44 
Generał Broni
Generał Broni

Na pewno, całą elektronikę tam ma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 13:23 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

benekpe napisał(a):
Na pewno? Są zdjęcia elektroniki cewki w necie i nie widziałem żadnych przekaźników na niej - w zasadzie było widać dwie końcówki drutu nawojowego - więc tam żadnej kombinacji chyba nie ma...ale może nie dość uważnie się wpatrywałem w te zdjęcia.
kol. benekpe, wystarczy spojrzeć na zdjęcia rozbebeszonej cewki od Deusa i od razu widać, że jest tam płytka z przekaźnikami. Podczas przełączania częstotliwości słychać w cewce ciche "pykanie". To właśnie słychać styki tych przekaźników.
http://xpdeusfan.free.fr/deusinside/

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 października 2015, 13:29 przez KrisssK, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 13:24 
Generał Broni
Generał Broni

Jedyne co mogę dorzucić na temat gałkowców xp to że praktycznie mają znikomy spadek zasięgów w gruncie co mi się bardzo spodobało :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 13:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam,
Cewka w Deusie ma pojedyncze uzwojenia w układzie DD (czytać 2 cewki z dwiema końcówkami każda co daje 4 wyjścia), natomiast to co pyka podczas przełączania częstotliwości to nic innego jak przekaźniki przełączające obwody generatorów danych częstotliwości (dokładnie dwa przekaźniki z trzema logicznymi możliwościami konfiguracji co daje więcej kombinacji niż jest to konieczne do przełączania między obwodami) - sama elektronika, która jest w taki sposób zestrojona by ściśle współpracować z w/w uzwojeniem cewek. Ponadto fakt, że uzwojenia cewek bezpośrednio podłączone są z płytką (dosłownie) wykrywacza, a dodatkowo nie ma w tej sytuacji takiego czynnika jak wychodzący z cewki przewód sygnałowy od uzwojenia do elektroniki - to powoduje lepsze zestrojenie cewek z elektroniką niż w innych konstrukcjach z kablem.
Gdybanie o zestrojeniu cewki z elektroniką w Deusie i porównywanie tego czynnika z innymi konstrukcjami jest po prostu bez sensu. Żaden wykrywacz z kabelkiem nie będzie lepiej zestrojony niż Deus. Chyba, że producenci będą produkować wykrywacze w których cała elektronika będzie zamknięta w cewce, a przewód wychodzący z cewki będzie przewodem sygnałowym idącym jedynie do wyświetlacza, akumulatorka i głośniczka.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 15:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jacek napisał(a):
Kończąc dyskusję podam jeszcze kilka wad GMP w porównaniu z Deusem bo wszystkie inne w tej klasie bije na głowę :666
1. Brak pin pointera
2. brak trybu motion czyli pracy z sygnałem wiodącym co eliminuje poszukiwanie tzw militarki /nie odróżnisz karabinu od małego odłamka.
3. Nie rozróżnisz łuski od klamry na pobojowisku Iww - oba przedmioty w GMP dają taki sam sygnał. W Bieszczadach zalegają miliony łusek.
4. Brak trybu statycznego

Brak pin pointera. Ok, tutaj mogę się zgodzić, ale czy jest potrzebny? Według mnie nie koniecznie, mając Vaquero, Optime, GMP nigdy nie korzystałem z pp. Trzy pozostałe podpunkty dotyczą głównie poszukiwania militarii, a GMP jest przecież monetkowcem z odpowiednią częstotliwością, także nie uznałbym tego za wady GMP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 16:09 
Pułkownik
Pułkownik

Miałem GMP, teraz mam DEUS-a - powody zmiany były takie - waga, pozbycie się kabli, możliwość dostosowania np takiego parametru jak reaktywność, wygodniejsza separacja śmieci w lesie (np deus ma możliwość ustawienia parametru przesterowania który ułatwia rozróżnienie foli leżącej w ściółce od monety leżącej pod ściółką)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 16:36 
Generał Brygady
Generał Brygady

I to się nazywa rzeczowa dyskusja :za
Szukałem powodów na wymianę GMP na Deusa...
Interesują mnie małe, cienkie, srebrne krążki... Mam u siebie w okolicy dosyć stabilne grunty... Nigdy nie używałem pin pointera. A żaden złom militarny mnie nie kręci.
Do tej pory nikt mnie nie przekonał do wymiany sprzętu ze względu na specjalizację w poszukiwaniach, a uniwersalność nie jest mi potrzebna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 października 2015, 19:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A jak z wymianą cewki w Deusie, powiedzmy z 11 na 9 podczas poszukiwań, czy z każdą zamianą trzeba je sparować z elektroniką?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]