Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 15:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dwa w jednym
PostNapisane: piątek, 23 października 2015, 23:47 
Generał Broni
Generał Broni

Witam
Tego dnia po uzyskaniu "informacji" udałem sie na pewne pole.I okazało sie że prawdopodobnie zaliczyłem "dublet" :)
Trafilem tu na dwa artefakty; krzemień intencyjny i fragment ceramiki pradziejowej oraz dwa magnetyczne kamienie.Niby nic sczególnego ;) ale dopiero gdy wrócilem do domu i rozpoczełem analizę nowej mmiejscówki na podstawie map i badań magnetyków okazało sie ,że nie koniec przygody z tym polem. B+
Ale dopiero gdy rozpocząłem analizowanie obszaru za pomocą dostępnych map i zdjęć lotniczych doszedłem do wniosku ,że to jest coś więcej niż te kilka artefaktów. Na mapce Geoportalu tego obszaru zobaczyłem charakterystyczne owalne kształty sugerujące ,ze pod ziemi znajduje się kompleks grobów kurhanowych . Na załączonym obrazie wyraźnie widać te nietypowe kształty.

Opis zdjęcia
1- tzw rów pierścieniowy o średnicy ok 29 m i szerokości ok 2,5m nachodzący na obiekt nr 2/ o jasnym kolorze/ o średnicy ok 17,5m
3- fragment obiektu jasnego leżącego na skraju drugiego rowu pierścieniowego
4-zarysy czworokątnego rowu
5- jasny owalny obiekt z kolistym centrum
6- zarysy prostokątnej budowli lub lasu

Ciemniejszy kolor niż kolor tła sugeruje obecność rowu obwodowego tak charakterystycznego dla kurhanów pierścieniowych . Natomiast w przypadku obiektu nr 3 jasny obszar sugeruje obecność kamiennego jadra/ komory grobowej?/

Okrągły jasny obiekt nr 2 sugeruje kamienny grób lub jego jądro i wg mojej oceny jest dużo starszy i większy niż obiekt nr1 , ponieważ zarysy obiektu nr 1 leżą na obiekcie nr 2 Podobnie dotyczy to także obiektu nr 3 i5
To odkrycie pozwoli w przyszłości zbadać być może kompletna komorę grobową wraz z jej wyposażeniem i niekoniecznie ciałopalną /dotyczy to szczególnie obiektu nr2/
Myśle że w tym miejscu na przestrzeni tysiecy lat rózne kulturu umiesciły miejsca pochowkow dla swoich zmarłych.
Zgłosiłem to odkrycie do dalszych badań tym bardziej ,że na pewno nie było tutaj notowane żadne stnowisko archeologiczne.
Przodkowie tu spoczywający pozwolili :8) mi odnalezć coś co byc może łączy ziemie z niebem.
Jak juz wspomniałem, także dwa magnetyki trafiły do mnie . Jeden jest tylko bryłką rudy żelaznej,natomiast drugi okazał sie bardzo interesujacy.
Już zewnetrzny wygląd stanowił anomalie , cześć powierzchni jest pokryta warstwą obtopieniową częściowo juz uszkodzoną, widoczne są także regmality/ ciemniejszy kolor/ a pod spodem widac jasniesza skałę . Obiekt jest magnetyczny ale dopiero wykonanie piętki i zgładu pozwoliło uwidocznic wewnetrzną strukturę.
Pojawiły sie błysczące kuliste elementy metaliczne/ nikiel?/ oraz ciekawa struktura o charakterze kulistych obiektów. , co przypomina strukturę chondrytu węglistego.
Obiekt ten mógł dotrzec do ziemi stosunkowo niedawno bo pozostala jeszcze spora skorupa.
"Kamień" waży 249 gram i ma gestość ok2,56g/cm3 co w przyblizeniu odpowiadałoby gęstości tego typu meteorytów
Odmiennie to wygląda w swietle naturalnym i sztucznym.
W załączeniu fotki
Jeżeli sie potwierdzi,ze znaleziony obiekt jet meteorytem nadam mu nazwę JPIIna cześć naszego najwiekszego rodaka sw.Jana Pawła II ,/22.10 -jest obchodzone Jego swięto/

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dwa w jednym
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 00:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Szczerze mówiąc nie rozpoznał bym meteorytu nawet jak by mi spadł na głowę :) Ale wiadomo nie od dziś że miejsca gdzie nasi przodkowie zaobserwowali ich upadki były dla nich święte. Może tym razem chowali tam zmarłych ? Bliżej nieba i świętości ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 03:20 
Specjalista
Specjalista

Bardzo ciekawie to wygląda. Czy tam widac chondry ? :o Wrzuć to do działu meteorytowego, Kenny pomoże w rozwiązaniu zagadki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 03:42 
Specjalista
Specjalista

Nie zdążyłem edytować. Jako ewentualny odkrywca meteorytu nie masz możliwości nadania mu nazwy. Meteoryty maja nazwy własne od miejsca spadku lub znalezienia, i jest to żelazna reguła przestrzegana na całym świecie. Ciężko oceniać ze zdjęc ale wygląda to dobrze. :o. Trzymam kciuki by to było To.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 24 października 2015, 23:24 
Generał Broni
Generał Broni

Podsyłam kilka fotek z "pola kurhanów" z artefaktami ,które zapoczatkowały te przygodę :)
Krzemień nosi slady ingerencji człowieka i jest forma półproduktu - może wiertła
Natomiast ceramika - przypomina ceramikę z okresu wczesnej epoki żelaza

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 25 października 2015, 10:53 
Moderator
Moderator

Nie tym razem... kamień wygląda na żużlobeton dość powszechnie spotykany szczególnie na wschodzie kraju.

Co do stanowiska to obawiam się że o ile nie jest zagrożone (inwestycje, inne roboty ziemne) wraz z zasadą zachowywania dla następnych pokoleń nie zostanie przebadane aby nie zniszczyć zawartości.
Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 00:47 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny napisał(a):
Nie tym razem... kamień wygląda na żużlobeton dość powszechnie spotykany szczególnie na wschodzie kraju. .

Ale miejsce znalezienia to okolice Strzelce Opolskich inny rejon Polski :lol:
i co to jest żużelbeton :? :que bo to nie wyglada mi na twór sztuczny jeżeli dobrze Cie zrozumiałem

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 października 2015, 10:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Żużlobeton to taka mieszanka betonu z żużlem paleniskowym albo wielkopiecowym. Robią z tego np. pustaki budowlane.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]