Teraz jest czwartek, 7 sierpnia 2025, 05:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fisher f75 LTD v1 a F75LTD v2
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 18:40 
Podporucznik
Podporucznik

Trochę dziwne te wyniki ,nie jestem zwolennikiem testów ale raz tak dla jaj zakopałem sobie 1/24 talara w lesie na głębokości łopatki około 29-30 cm bo tyle ma łopatka i miałem sygnał powtarzalny na kolor przy F -75 także przy LTD i jeszcze dodatkowym trybie powinno być głębiej :ups: pozdrawiam Marek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 6 listopada 2015, 18:49 
Plutonowy
Plutonowy

Może słynny problem z Fisherową cewką.

Tutaj test głębokości w glebie, wyniki są bardzo dobre, i trzeba zaznaczyć, że do każdego wyniku spokojnie można dodać 4cm+, bo był używany tryb PF, a nie najgłębszy CL albo BP.

https://www.youtube.com/watch?v=tTwmqf5radU

Co innego kiepskiej jakości gleba, którą można np. spotkać na południu polski, bardzo mocno kastruje wszelkie wykrywacze z osiągów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 16:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja jestem przekonany, że cały problem firmy Fisher, tkwi w przerzuceniu produkcji do Azji.
Posiadam F75 z czasów, gdy nad jakością wyrobów czuwał amerykański rozum i ręce.
Główną ich bolączką, stała się jakość wyrobów, porównywalna z tandetnym chińskim chłamem.
Czarę goryczy, dopełnia fakt, kopiowania ich flagowych produkcji, przez dalekowschodnie firmy.
Ktoś inteligętny w zarządzie firmy wpadł, na super pomysł, wprowadzając nowy model, pozostający w starej obudowie, który miał załatwić wszelkie wpadki związane z jakością.
Nowe wykrywacze, z prawidłowo zestrojonymi sondami, wróciły w postaci nowego modelu z dodanymi zmianami software.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 17:48 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

a twój fisher jakie głębokości ? bo tu ludzie podają rozbieżności do 50% różnicy albo taka różnica w wykonaniu albo operatorzy nie douczeni :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 18:07 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kolego chyba sam przyznasz, że w teście F75 LTD ciągnie prawie tak samo boratynkę co trojaka Stacha, to coś jest nie tak. :lol:
Tym bardziej że są wykonane z podobnych stopów metali. :ups: . O średnicy i masie już nie wspomne.
Mój F, ciągnie monety na poziomie tego w teście z monetami na patyku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 20:06 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

seimitar napisał(a):
Kilka miesięcy wstecz,robiłem test głębokości dla f75 ltd,w wysuszonej,lekkiej piaskowej ziemi kl.5
Celowo nie ubijałem mocno ziemi,gdyż miało to raczej za symulować sytuację na świeżo obrobionym polu,gdzie gleba jest wzruszona,i mocno napowietrzona,bo w takich warunkach najczęściej szukam tam monetek.
Test zrobiłem wyłącznie dla zaspokojenia własnej ciekawości,i nie ma on nikomu,niczego sugerować,ani udowadniać.
Pomiary zrobiłem bardzo dokładnie,i jest to graniczny zasięg na dane monetki,jaki mi się udało w tych warunkach uzyskać,przy normalnej szybkości przemiatania cewki.
Centymetr więcej ziemi,i zaczynał się sygnał jednostronny na kolor,a tak dodatkowo 2-3cm ziemi więcej- stabilny sygnał na żelazo,12-13 ID cyfrowe.
Ustawienia sprzętu takie na jakich zawsze chodzę:

F75Ltd/cewka 11"DD
czułość -99
dyskryminacja- 0
disc level -0
notch -1
tryb pracy -BP
2 tony dźwięku

Wyniki:

denar krzyżowy -16cm
denar B.Kędzierzawego -15cm
szeląg M.Korybuta Wiśniowieckiego-15cm
boratynka -15cm
1 grosz 2RP -18cm
2 grosze współczesne -18cm
5 groszy współczesnych -20cm
1 silber groschen -20cm
rzymski denarek M.Aureliusza -22cm
półtorak -21cm
trojak Z.Wazy -21cm

Monety o większej średnicy:

1 grosz S.A.Poniatowski -15cm
3 grosze S.A.Poniatowski -16cm
ort bydgoski Z.Wazy -19cm
szóstak J.Kazimierza -20cm
sesterc rzymski -21cm
5 marek pruskich -26cm

Myślę,że w przypadku zbitej,wilgotnawej gleby,można by po ok.3-5 cm jeszcze dodać.
Z fisherem biegam 3 lata,i nie zamierzam już się przesiadać na inny sprzęt,choć były pewne wątpliwości,co właśnie skłoniło mnie do tych pomiarów,i wypróbowaniu dodatkowo dwóch innych wykrywaczy,pozdrawiam :)

czyli te pomiary są zaniżone a na filmie rzeczywiste :? ty masz f75 czy f75ltd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 20:39 
Generał Broni
Generał Broni

A ja nadal twierdzę,że Fisherek jest lepszy od etracka...i głębszy i szybszy etc.
Porównanie razem kopalismy na tej samej łączce w tym samym czasie...zdjęcie samo wszystko oddaje ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 21:35 
Plutonowy
Plutonowy

Fisher wygrywa z minelabami szybkością reakcji, z tym wykrywaczem dosłownie można biegać po polu, i żaden sygnał nie zostanie pominięty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 22:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Gdy kupywałem, fishera był on nowością i jeszcze w wydaniu złotym.
Mam oryginalną sondę 11 i do tego dokupiłem nela 9,5x5,5 i nic więcej nie potrzeba mi do szczęścia. Pozdrawiam wszystkich użytkowników F75.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 listopada 2015, 23:02 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Zawsze byłem ciekaw, która jest lepsza; Nel SHARPSHOOTER czy mniej znana detech wss 10x5"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 00:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Edd napisał(a):
Kolego chyba sam przyznasz, że w teście F75 LTD ciągnie prawie tak samo boratynkę co trojaka Stacha, to coś jest nie tak. :lol:
Tym bardziej że są wykonane z podobnych stopów metali. :ups: . O średnicy i masie już nie wspomne.

to masz wyjątkową wersje test robiony jest na f75ltd v2dts a on powinien być sporo głębszy od f75 :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 14:55 
Pułkownik
Pułkownik

Jak pisałem wcześniej,mój teścik nie ma niczego,nikomu sugerować,zrobiłem go wyłącznie dla własnych potrzeb,i chciałem w nim za symulować warunki zbliżone do świeżo obrobionego pola,czyli luźny,nieubity,wysuszony na pieprz piach.Nawet ziemie przywiozłem z ulubionej polnej miejscówki :lol:
Jak widać warunki które stworzyłem,nie były idealne do bicia rekordów głębokości,ale nie o to w tym chodziło.W ten sam sposób,na tych samych monetkach,porównałem sobie jeszcze GM4WD Dual 8-18 kHz,oraz argo z 2 cewkami.Oba na wyżyłowanych ustawieniach,i oba okazały się nieznacznie głębsze,w szczególności na większe monetki(argo).Fisher natomiast,bił je na głowę np.na cienkich monetkach zakopanych pionowo,lub w otoczeniu zardzewiałych gwoździ,nie wspominając już nawet o szybkości,czy precyzji w namierzaniu :)
Ustawiając w f75 tylko 1 ton dźwięku,gdzie żelazo i kolor dają taki sam ton,można spokojnie do moich wyników dodać jeszcze po ok.10 cm do każdej monetki,tylko kto na takich ustawieniach szuka w terenie kopiąc każdy zardzewiały gwóźdź.Można jeszcze wtedy zmontować fajny filmik na youtube,najlepiej jeszcze z testami w powietrzu :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 15:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

czyli w realnych warunkach lepiej spodziewać się twoich osiągów niż wierzyć w cuda

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 listopada 2015, 16:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

zeppo035 napisał(a):
Edd napisał(a):

to masz wyjątkową wersje test robiony jest na f75ltd v2dts a on powinien być sporo głębszy od f75 :?

Kolego przez całe życie wiem co mówie i piszę, czuję się w pełni odpowiedzialny za wypowiedziane słowa i napisany tekst.
Przestawiony test, został wykonany w trybie PF i czułości 99, czyli na najczęściej używanych ustawieniach w F75.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2015, 23:02 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

przepraszam za zamieszanie ten z filmu to faktycznie f75 a nie f75ltd

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]