Teraz jest niedziela, 9 listopada 2025, 20:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Optima czy Argo?
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 12:02 
Podpułkownik
Podpułkownik

Witam posiadam proxime 2.0,chciałbym teraz nabyć typowego moneciaka co byście doradzili argo czy optime,a może jakiś inny wykrywacz byście polecili,w takiej cenie jak rutus,może być używka?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Optima czy Argo?
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 15:17 
Major
Major

Jeśli typowy moneciak to optimka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 15:22 
Generał Broni
Generał Broni

Masz 136 stron o Optimie i zakładasz nowy temat ? A czego tam nie doczytałeś powiedz może.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 16 listopada 2015, 18:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

BRAT_MIH napisał(a):
Masz 136 stron o Optimie i zakładasz nowy temat ? A czego tam nie doczytałeś powiedz może.

Może zamiast optimy jakiś inny wykrywacz by ktoś polecił,może lepszy,lżejszy, może tańszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 12:40 
Major
Major

Lżejszy Deus, tańszy jakiś ace albo szukaj coś w stronę Golden Maska ewentualnie Vista jakaś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 13:30 
Generał Broni
Generał Broni

Nic tańszego i lepszego nie znajdziesz. Euroace kosztuje 1500 zł więc przynajmniej o 350 zł za dużo w stosunku do tego co sam płaciłem. Zostają europejskie wykrywacze, czyli analogi GoldenMaska, Deus (tu cena za wysoka) i Rutus. Z Optimy byłem bardzo zadowolony, jeżeli chodzi o monetki wymiata. Kolega chodzi z Argo i potrafi zaskoczyć, ale stare wioski i śmietniki bardzo go wnerwiają (a ma Argo w małym paluszku). Na czyste pola, nieużytki ja bym wziął jednak Argo (dla porównania, bo Opti już miałem), jak lubisz stare wioski i okolice współczesnych, gdzie dużo śmieci to Optima będzie lepsza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 15:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

BRAT_MIH napisał(a):
Nic tańszego i lepszego nie znajdziesz. Euroace kosztuje 1500 zł więc przynajmniej o 350 zł za dużo w stosunku do tego co sam płaciłem. Zostają europejskie wykrywacze, czyli analogi GoldenMaska, Deus (tu cena za wysoka) i Rutus. Z Optimy byłem bardzo zadowolony, jeżeli chodzi o monetki wymiata. Kolega chodzi z Argo i potrafi zaskoczyć, ale stare wioski i śmietniki bardzo go wnerwiają (a ma Argo w małym paluszku). Na czyste pola, nieużytki ja bym wziął jednak Argo (dla porównania, bo Opti już miałem), jak lubisz stare wioski i okolice współczesnych, gdzie dużo śmieci to Optima będzie lepsza.

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź,a jak ci sprawowała optima na polach czystych,dawała sobie radę z Argo,i czy to prawda że Optima ma słabszy zasięg niż Argo ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 15:47 
Podpułkownik
Podpułkownik

Mam jeszcze takie pytanie czy da się ustawić rutusy żeby się nie wzbudzały koło pstuchów czy słupów elektrycznych??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 16:27 
Generał Broni
Generał Broni

szukam na podlasiu napisał(a):
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź,a jak ci sprawowała optima na polach czystych,dawała sobie radę z Argo,i czy to prawda że Optima ma słabszy zasięg niż Argo ?

Ciągle nie napisałeś gdzie szukasz. Oczywiście, że Optima ma mniejszy zasięg, bo ma wyższą częstotliwość pracy. Ale jednocześnie jest czuła na małe monetki, szybsza, z lepszymi filtrami na śmietnikowe okolice. Coś za coś. Głębokość to nie wszystko. Przeszedłem ogródek rodziców z Optima, później wykręciłem maksymalny zasięg z Deusa i niewiele wyszło. Dopiero jak zwiększyłem w Deusie reaktywację, czyli duża szybkość mały zasięg zobaczyłem ile rzeczy leży pod cewką.

Za dużo się mieszasz w tym co byś chciał wiedzieć, Optima by była prostsza dla ciebie, z Argo będziesz się wkurzał, bo będziesz się musiał nauczyć innych trybów jak podstawowy jaki masz w Proxie. Weź usiądź porządnie dwa trzy wieczory i poczytaj dokładnie wątek o Optimie.

Ja bym napisał to tak - im dalej od ludzkich domów to Argo - przede wszystkim las, później nieużytki, łąki. Im bliżej - pola wokół wsi, wszystkie orne, stare wiochy, podwórka to Optima. A co do wzbudzania się nie zauważyłem na tyle by przeszkadzało.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 19:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jako ,że śmigałem rok z argo a teraz mam optimkę pozwolę sobie na jakąś podpowiedz.Tak jak koledzy wyżej pisali jeśli chcesz typowy wykrywacz drobnicowy/monetkowy to Twój wybór powinien skierować się na Optimę,jeśli zaś bedziesz czesał tylko lasy i miejsca w miarę czyste od żelaztwa a zależy Ci na głebokości(np.depozyty) to Argo powinnien być Twoim wyborem,przy czym "słabiej" bedzie on se radził na śmieciowych miejscówkach i z małymi sreberkami.
Jesli chodzi o drobnicę pomyślał bym jeszcze o stajni GM i modelach od 4 i nowszych, bo widziałem ich potencjał i głównie nie porównywalną szybkość w stosunku do mojej optimki.
Jeśli chodzi o pastuchy(oby nie na łąkach :cop ) i linie WN to nie błąd ortograficzny!!! problemów a często szukam pod taką linią. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 19:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Zamierzam chodzić koło zabudowań po starych folwarkach itp interesują mnie również plaże,po lasach lubię chodzić z moją proximą,już nie raz mnie miło zadziwiła :) Jeśli Optima się nie wzbudza pod słupami z wysokim napięciem to jeszcze lepiej bo mam dwa miejsca pod którymi próbowałem proxą i lipa nie da się wo gule chodzić tak wariuje,ale dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.Wykrywacz chcę kupić dopiero na wiosnę więc mam jeszcze troszkę czasu na przemyślenia.Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 20:16 
Kapitan
Kapitan

Ja mam Argo z 29DD. Nie ma jednych najlepszych uniwersalnych ustawień wykrywacza. Ustawienia dobiera się pod konkretne warunki terenowe. Ja mam swoje osobiste ustawienia i ciągnie nie źle dość głeboki 4-6 sprężyn od materaca tapczanu pokazywał cichutkie +88 i głośne-25 zacząłem kopać i gdy fiskars cały się schował w dołku dopiero dobiłem się do sprężyn, byłem w szoku. Długość fiskarsa 118cm
Na początek możesz spróbować tak:
Maskowanie 5,
Dyskryminacja -30, (-35 do -25)
Czułość 44 lub taka na jakiej Rutus będzie stabilny w razie co zejdź z czułości na 35-37.
Częstotliwość 6622,
Wzmocnienie audio 22,
Korekcja.kamieni -2 do -5 w razie popiskiwania, mam -3
Sygnał wiodący ustaw lekko słyszalny na słuchawkach,
Ton sygnału wiodącego ustaw tak żeby nie był dla Ciebie drażniący,
Filtr standard,
Szybkość 16.
Tony 20, ustaw sobie tak-
-90 do -72 ton 300
-72 do -54 ton 320
-54 do -36 ton 340
-36 do -18 ton 360
-18 do 0 ton 380
0 do 6 ton 480 - wyraźny odskok od wartość minusowych
6 do 12 ton 500
12 do 18 ton 520
18 do 24 ton 540
24 do 30 ton 560
30 do 36 ton 580
36 do 42 ton 600
42 do 48 ton 620
48 do 54 ton 640
54 do 60 ton 660
60 do 66 ton 680
66 do 72 ton 700
72 do 78 ton 720
78 do 84 ton 740
84 do 90 ton 800 kolejny wyraźny skok tonu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 17 listopada 2015, 22:59 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzięki za opisanie ustawień do Argo jak kupię to na pewno skorzystam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 15:33 
Major
Major

Ja z Argo dużo biegam po polach blisko domów i nie mogę na niego narzekać. Mam mega zaśmiecone pole i na mniejszej cewce Argo dużo wyciągnął. Dla porównania chodziłem z Cibolką po Argo i wyciągnąłem jedynie dwa guziczki. Także jeśli dobrze ustawi się wykrywacz to dużo można znaleźć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 18 listopada 2015, 22:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

To już sam nie wiem muszę pomyśleć poczytać i coś na pewno wybiorę,pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]