Teraz jest niedziela, 15 marca 2026, 15:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ace 250 + nel tornado
PostNapisane: sobota, 21 listopada 2015, 19:24 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam
Mam pytanie... posiadam standardowy zestaw Ace 250
Czy wymiana cewki na nel tornado będzie korzystniejsza niż kupno 350 czy eurotek`a pro?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ace 250 + nel tornado
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 22:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Na pewno coś zyskasz ,choćby większe pole przemiatania :)
Używałem 350tki z cewka Detecha,testowałem cewkę Nel Atack i cewkę Nel Tornado.
Optymalna wg mnie jest Detech-a z uwagi na wagę
Przy cewce Nel Atack zasięg wzrasta do 30% i nie jest to wymysł ale przy machaniu stelaż czeszczy ,ręka odpada dość szybko a jej średnica umozliwia swobodne przemieszczanie,ale tylko po terenach równych jak stół.
Jeśli miałbym cos zalecic to sprzedaz 250tki i wymiana na 350 np z cewka Detech albo zupełnie inna marka wykrywaczy .Moge polecić Golden mask

Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 listopada 2015, 23:03 przez aleksoarg, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 23:01 
Kapitan
Kapitan

Zobacz jak ET Pro radzi sobie na zaśmieconym terenie - w tych pieniądzach szybki i skuteczny wykrywacz - z cewką 11DD dodatkowo głęboki.
https://www.youtube.com/watch?v=GO1R_jTNgWU

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 23:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ale co to ma wspólnego z tytułem założonego przez Panteon wątku?
Panteon!!!
Przez rok użytkowałem Ace 250. Przez 10 miesięcy biegałem z cewką DeTech Ultimate 13".
I powiem Ci, że nie było najgorzej - EuroAce wcale nie był lepszy - robiliśmy testy.
Na znanym Portalu YT jest gdzieś film porównujący obie cewki: NelTornado i DeTech Ultimate.
Poszukaj i obejrzyj. Ja po jego obejrzeniu postawiłem na DeTecha i nie żałuję.
Przejrzyj moje galerie "WILCZA KALETA" i wcześniejszą "Wśród tysięcy Polmosów".
Nie słuchaj wujków dobra rada (w tym i mnie :D) - obejrzyj film i sam podejmij decyzję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 23:27 
Kapitan
Kapitan

naked_wolf napisał(a):
Ale co to ma wspólnego z tytułem założonego przez Panteon wątku?
Panteon!!!
.

Autor wątku bierze pewnie pod uwagę możliwość zakupu ET Pro skoro o nim w swoim poście wspomina, prawda?
"Czy wymiana cewki na nel tornado będzie korzystniejsza niż kupno 350 czy eurotek`a pro?" - jak widać ma wątpliwości jakiego wyboru ma dokonać...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 23:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tak. Źle się wczytałem i zmyliło mnie nazewnictwo ET Pro zamiast AT Pro (ate pro). Sorry :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 23 listopada 2015, 23:40 
Kapitan
Kapitan

Wracając do pytania kolegi Panteon, to warto rozważyć zakup cewki DeTecha - sam miło się zdziwiłem jak dobrze sobie radzi w terenie, co prawda w konfiguracji z bułgarskim wykrywaczem. Zdecydowanie lepsza i stabilniejsza identyfikacja, lepiej radzi sobie z żelazem - ja używam 10x12cali SEF - fajnie wyważona, nie ma efektu ciążenia do dołu. Tą cewką podczas pierwszych testów wykopałem moją pierwszą złotą monetkę :) Po mimo sporych rozmiarów nie ma absolutnie problemów z prawidłowym namierzaniem. Większy rozmiar wcale nie przekłada się aż tak bardzo na znacznie większą wagę i gorsze wyważenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2015, 15:18 
Sierżant
Sierżant

Witam serdecznie może też wypowiem się na temat Ultimate DeTech posiadam tą cewkę wraz z Garrettem ace 250 powiem szczerze że nie kupował bym nic innego te połączenie jest porównywalne do wszystkich wykrywacz mieszczących się w tym przedziale cenowym. Objaśniam dla czego, ace 250 to nic innego jak euro ace 350 ponieważ różnią się tylko cewka i tym że jest euro ace ustawiony pod europejski standard (czyli tryby takie jak coins są ustawione pod europejskie monety). kupując czy to nela czy detecha zyskasz więcej niż zakup nowego euro ace 350. Miałem możliwość przetestowania euro ace z standardową cewka 11' DD a , ace 250 wraz z DeTechem DD 13' nie było żadnej różnicy a nawet ace 250 DD 13' lepiej sobie radził z monetami. Więc lepiej nie wydawać zbędnie kasy na to że na euro ace głębokość jest podana w cm a na 250 jest podana w calach. Jeżeli już coś kupić to AT pro moim skromnym zdaniem ale każdy ma swoje zdanie i swoje racje zrobisz i tak jak będziesz chciał. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2015, 17:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Czyli Kolega potwierdził moje obserwacje. Co do AT Pro to nie kupował bym za takie pieniądze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2015, 17:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja również jestem użytkownikiem:
- ACE250 ze standardową cewką
- ACE250 z cewką PROformance 9x12
- ACE250 z cewką Detech Ultimate
- Euroace ze standardową cewką
- Euroace z Detech Ultimate

Generalnie mogę się podpisać pod tym co koledzy napisali wyżej, główne zalety Detecha to:
- stabilność
- nieco większa głębokość w terenie (w testach w powietrzu znacząco większa)
- duża powierzchnia przemiatania
- duża precyzja namierzania fanta
- mała waga (w błotnistym terenie jest dużo lżejsza niż oryginalna cewka od ACE250)
- dobre wyważenie (wykrywacz fajnie leży w dłoni)

Wracają do Twojego pytania... Po założeniu Detecha do ACE250 różnica będzie spora. Nie będziesz pomijał fantów i znajdziesz je na większych głębokościach. Porównywanie tego zestawu z Euroace czy Euroteka nie ma większego sensu, bo każdy z tych wykrywaczy jest podobnie skuteczny, a różnią się jedynie przyjaznością obsługi. Efekt daje odpowiednia miejscówka i doświadczenie w obsłudze sprzętu, a czy będzie to Eurotek czy ACE250 + Detech, to już nie ma większego znaczenia.

PS. Nie sprzedawaj oryginalnej cewki. Dużo za nią nie weźmiesz, a jest najlepsza ze wszystkich na śmietniki. Warto ją mieć w zapasie na doczyszczenie miejscówki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2015, 20:22 
Sierżant
Sierżant

Tak jak Konrad napisał nie sprzedawaj oryginalnej cewki ja np używam jej w gęsto zarośniętym lesie nadaje się tam perfekcyjnie, z DeTechem są problemy ze względu na gabaryty :) :1

A co do AT pro to właśnie zastanawiam się nad kupnem używanego sprzętu i zespoleniem z cewką Nela BIG tylko najpierw musiał bym przetestować te zestawienie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 listopada 2015, 23:53 
Sierżant
Sierżant

W gruncie kanarek na cewce DD oryginalnej albo 13 '' rozwija żagle . zasięg rośnie sporo , wydaje sie że na cewce koncentrycznej 9" jest sztucznie dławiony , jak ktoś lubi prosty wykrywacz to na początek starczy .
https://youtu.be/WnJ2AAHUgR0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2015, 13:30 
Plutonowy
Plutonowy

Od dłuższego czasu jestem użytkownikiem ACE 250 z nel tornado, a mój kolega od wypadów standardowego ACE 350 (EuroACE).
Kilka obiektywnych wniosków z naszych wspólnych eskapad:

Na korzyść ACE 250 + nel tornado:
- większe pole omiatania niż w 350,
- dużo lepsza dyskryminacja - gdzie koledze 350 dzwoni kolorem, mi na tych samych ustawieniach pokazuje żelazo (niestety 250+tornado nie dzwoni już tak charakterystycznie na polmosach),
- sporo większy zasięg w glebie (bo o dziwo w powietrzu różnica na plus dla nel-a wyniosła tylko 3 cm),
- większa stabilność (da się ustawić czułość o jedną kreskę wyżej niż 350 bez utraty komfortu poszukiwań),
- stabilny pod liniami wysokiego napięcia (tu 350 miewało problemy),
- jakość wykonania cewki i kabla lepsza niż w standardowych produktach garretta (czy to 250 czy 350),
- centralny montaż cewki pozwala na stabilne postawienie wykrywacza na polu, zamiast kładzenia go na ziemi (duperel, ale tego najbardziej mi zazdrości kolega od 350-tki ;) ),
- bardzo sympatyczny i profesjonalny dystrybutor cewek nel-a z Gdańska :),

Na niekorzyść w/w zestawu:
- waga cewki połamała mi podłokietnik (musisz być silny, żeby z nią chodzić),
- namierzanie pinpointem jest mniej dokładne (nakopiesz się większych i głębszych dołów, więc do siły potrzebna będzie też kondycja),
- ze względu na rozmiar cewki wykrywacz nie mieści się do standardowych toreb i musiałem nabyć pokrowiec na deskę snowboardową,
- rozmiar utrudnia też poszukiwania w zarośniętym terenie,
- nel-tornado nie przepada za glebami mocno zanieczyszczonym rudą żelaza (tu 350 wykazało się większą stabilnością),
- cewka jest dość droga, a podobno z niektórymi egzemplarzami były problemy.

Podsumowując, jestem zadowolony z wymiany. Zamiana 250-tki na 350-tke jest bez sensu, różnice są za małe według mojej opinii . Tak samo bez sensu byłoby dokupowanie nel-tornado do 350-tki (tu wolałbym zamianę na AT-pro).

Samo AT-pro to inna bajka. Chętnie nabyłbym zestaw AT-pro + nel attack+ ręczny pinpointer. Niestety brak wolnych środków na ten cel.

Pozdrawiam
Przemek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2015, 13:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

sulik84 napisał(a):
Podsumowując, jestem zadowolony z wymiany. Zamiana 250-tki na 350-tke jest bez sensu, różnice są za małe według mojej opinii.

Trzeba doprecyzować, że różnice są za małe jeżeli analizujemy same wykrywacze bez cewki :) ACE250+standardowa cewka VS EUROACE+standardowa cewka to jednak spora różnica na korzyść Euroace. A różnicę tę robi właśnie cewka, a nie dodatki w stylu wyższej częstotliwości pracy wykrywacza czy większej rozdzielczości dyskryminacji.

Moim zdaniem ranking skuteczności wygląda mniej więcej tak:
1. ACE250 standard (4)
2. Euroace standard (5)
2. ACE250 + Detech Ultimate lub Nel Tornado (5+)
3. Euroace + Detech Ultimate lub Nel Tornado (5+)
4. AT Pro (6)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 listopada 2015, 14:00 
Plutonowy
Plutonowy

konrad_wawa napisał(a):
sulik84 napisał(a):
Podsumowując, jestem zadowolony z wymiany. Zamiana 250-tki na 350-tke jest bez sensu, różnice są za małe według mojej opinii.

Trzeba doprecyzować, że różnice są za małe jeżeli analizujemy same wykrywacze bez cewki :) ACE250+standardowa cewka VS EUROACE+standardowa cewka to jednak spora różnica na korzyść Euroace. A różnicę tę robi właśnie cewka, a nie dodatki w stylu wyższej częstotliwości pracy wykrywacza czy większej rozdzielczości dyskryminacji.

Nieprecyzyjnie sformułowałem myśl, chodziło mi o różnicę w cenie jaką trzeba dopłacić do 350 :) W takim wypadku lepiej dokupić do 250tki cewkę NEL.
Oczywiście przewaga 350-tki na 250-tką wynika z cewki DD (bardzo dobrej), reszta to marketingowy bełkot co zgodnie z moim kolegą stwierdziliśmy praktycznie (nie ma żadnej odczuwalnej różnicy w dyskryminacji, chyba że na złocie bo jego nie testowaliśmy).

Cytuj:
Moim zdaniem ranking skuteczności wygląda mniej więcej tak:
1. ACE250 standard (4)
2. Euroace standard (5)
2. ACE250 + Detech Ultimate lub Nel Tornado (5+)
3. Euroace + Detech Ultimate lub Nel Tornado (5+)
4. AT Pro (6)

100% zgody, tylko co do AT-pro nie mam zielonego pojęcia. Zarówno 250 jak 350 z podłączonym NEL tornado osiągnęły identyczne wyniki głębokości (przynajmniej w powietrzu).

A ja i tak wolałbym AT-pro :D

Pozdrawiam
Przemek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]