mirko100 napisał(a):
To może jeszcze coś z Litwy.
1 - Szeląg litewski 1615 - mennica Wilno, herb Bogoria, Podskarbiego Wielkiego Litewskiego Hironima Wołłowicza 1605-18
2 - Szeląg litewski 1623 - mennica Wilno, pod tarczami herb Wadwicz Podskarbiego Wielkiego Litewskiego - Krzysztofa Naruszewicza 1618-30
I jeszcze dwa szelągi z z 1620 roku z Rygi - znakowane Liszką (Lisem) - mincmistrza Ottona v. Meppen 1609-22 - jeden w prawo a drugi w lewo.
Większość choć nie wszystkie monety z mojej kolekcji można ogladać na mojej stronie. Zapraszam.
http://miroslawkozdron.jimdo.com/monety ... -iii-wazy/Co do datacji Krzysztof Naruszewicz był ministrem skarbu nie w latach 1618-1630 a od 24 marca 1618 z nominacją od 4 kwietnia tegoż roku do 13 września 1629 r. [HU s. 254, p. 405]
co do szelągów litewskich z herbami Bogoria i Wadwicz są bardzo niedoceniane a ukazują w różnych latach jak te herby przemieszczały się wobec ograniczonej powierzchni stempla i wielu ciekawych zabiegów ich rytownika:) Akurat ten 1615 bardzo mi się podoba :) gratuluję!
Co do ryskich bardzo ciekawe zestawienie z tym znakiem :) Nie widziałem takiego w nasze prawo :)