Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 16:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus wersja Lite
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 14:26 
Generał Broni
Generał Broni

Jest 140 stron na temat Deusa, poczytaj trochę. W panelu możesz sobie wpisać każdy program jaki ci się spodoba i zapisać. Żeby wgrać go do słuchawek musisz mieć kogoś kto panel posiada, następnie wystarczy nie dopuścić do całkowitego rozładowania słuchawek. Tylko jak wpiszesz program na którym np. ja chodzę to będziesz miał w słuchawkach dyskotekę i będziesz się wkurzał. Deus lite to półśrodek, dołóż 1000 zł i naucz się rozumieć ten wykrywacz, inaczej będziesz chodził z lekkim kijkiem i stwierdzisz, że analog był lepszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 16:09 
Kapitan
Kapitan

140 stron wpisów o deusie, z czego może konkretów uzbierało by się na jakieś 10 stron - reszta to wpisy nie na temat. Trudno czasami w natłoku sprzecznych ze sobą informacji odnaleźć odpowiedzi na nurtujące nas pytania.
To może już tylko na koniec z mojej strony - bo już zestaw zakupiony, czekam na przesyłkę.
Czy za pomocą słuchawek WS5 można każdy z osobna program zmodyfikować i napisać jako dodatkowy odrębny program. Jakich istotnych dla wykrywacza nastaw nie można zmieniać w 10-ciu fabrycznych programach? używając oczywiście samych słuchawek WS5?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 17:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

NP. Reaktywność która dość znacząco wpływa na głębokość. Możesz ewentualnie znalezc jakiś program z tym parametrem zaniżonym i go modyfikować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 17:16 
Kapitan
Kapitan

sieni napisał(a):
NP. Reaktywność która dość znacząco wpływa na głębokość. Możesz ewentualnie znalezc jakiś program z tym parametrem zaniżonym i go modyfikować.

Czyli teoretycznie można tak dobierać fabryczne programy, by zmieniając inne jego nastawy uzyskać to samo co za pomocą panela tworząc od podstaw interesujący nas program? Dobrze rozumiem? A co z tak zmodyfikowanym programem? Można go nadpisać, czy zapisać jako kolejny dodatkowy?
Jaki teoretycznie jeszcze inny istotny parametr nie da się bezpośrednio zmienić w panelu WS5, jednak jego różne wartości są w różnych fabrycznych programach i mamy do niego jednak dostęp?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 18:46 
Generał Broni
Generał Broni

Jeszcze raz wkleję moją tabelkę. Najczęściej chodzę na programach Pole i Śmietnik. Ważny w ich układniu jest tryb expert, który obejmuje: po pierwsze reaktywację czyli wykrywacz w przypadku wysokiej jest szybki i płytszy lub przy niższej wolniejszy i głęboki. Do tego wyciszacz - najlepiej wyłączyć, lepiej niech piska niż masz coś opuścić. Po drugie tony - w trybie deus szybki powinny być full tony, bo pozwalają właśnie na ucho rozpoznawać metale w śmietnisku. Trzecie TX czyli jakoby ilość prądu rzucana na cewkę, normalnie dwa, w czystym terenie możesz użyć 3, ale na śmietniku powinno być 1, żeby jak najbardziej ograniczyć zakłócenia.
Możesz np. obniżyć dyskryminację w programie fabrycznym z 10 do 2 lub 0, podnieść czułość, ale do ustawień expert nie masz "wejścia". Nie ustawisz tak jak w panelu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 19:26 
Kapitan
Kapitan

ok, dzięki za tabelkę - po uważnym przeczytaniu instrukcji będę eksperymentował z ustawieniami w terenie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 21:53 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

to co napisane tłustym drukiem regulujesz słuchawkami inne parametry dobierasz z programów to fabryczne programy wersji 3.2

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 22:11 
Kapitan
Kapitan

zeppo035 - dzięki - teraz już mam jasność umysłu :) Teoretycznie więc bez panela i tak mamy dostęp co prawda okrężną drogą ale jednak do parametrów z trybu ekspert. I teraz pytanie, czy modyfikując któryś z programów mogę go zapisać jako odrębny używając słuchawek WS5? Czy tylko nadpisać program fabryczny? Po wyłączeniu i włączeniu zapamiętuje te zmiany?
Nie ma co na początku filozofować z ustawieniami, opanuję programy fabryczne i z czasem pomyśle o jakiś zmianach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 22:23 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

w wersji 3.2 zapisujesz w pozycjach 11 do18 samymi słuchawkami w wersji 2.0 nadpisujesz istniejące programy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 22:26 
Generał Broni
Generał Broni

No nie bardzo wszystko można, bo żaden program fabryczny nie ma reaktywacji 1 i wyciszacza -1 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 23:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

coś za coś labo lite labo 100% deusa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2016, 23:31 
Kapitan
Kapitan

Zeppo - właśnie o te możliwości zapisu mi chodziło. Nie ukrywam, ze mnogość ustawień mocno mnie irytuje wiec na pewno na początku będę chodził na dwóch trzech programach. Do początkowej nauki na pewno wystarcza, a czas pokaże czy będę czuł niedosyt, pożyjemy zobaczymy. O ile delikatne zmiany czułości, głośności jeszcze jestem w stanie zaakceptować w czasie kopania, to nie wyobrażam sobie, bym musiał na polu zachodzić w głowę czy takie albo inne nastawy bedą lepsze czy gorsze, czy już jest optymalnie ustawiony, czy jeszcze nie...nie wpadajmy w paranoje. Dla mnie wykrywacz ma być prosty, skuteczny i dający komfort w czasie chodzenia, a to czy sięga głębiej o 3 czy 4 cm nie jest dla mnie najważniejsze. Bo jak mamy coś trafić to i tak trafimy a zazwyczaj i tak się śmieci kopie...taka prosta i brutalna prawda. moze z czasem zmienię w tej kwestii zdanie, kto wie...ale teraz nie czuje takiej potrzeby by mieć milion rożnych kombinacji pod ręka...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2016, 21:35 
Kapitan
Kapitan

Deus dzisiaj rano dotarł. Jakość wykonania słuchawek WS5 rewelacyjna, idealnie leżą na głowie. Jakość dźwięków na bardzo przyzwoitym poziomie, dźwięki soczyste, wyraźne i czytelne - to chyba najważniejsze w każdym torze audio każdego wykrywacza. Nie chcę zapeszać ale wydaje mi się, że z czasem po intensywnej nauce będzie można wyłapywać wszystkie niuanse dźwiękowe.
Jutro wstępne testy w terenie, czeka mnie długa i żmudna nauka.
Sam wykrywacz banalnie prosty i intuicyjny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2016, 00:32 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam. Na początku tego wątku wymieniłem swoje wątpliwości związane z wersją Lite, były one zbliżone do twoich kolego benekpe. Po kilku tygodniach i zaznajomieniu się ze sprzętem uważam, że wersja z samymi słuchawkami jest w pełni funkcjonalna, a twierdzenie że tylko z panelem otrzymamy 100% Deusa a bez to tylko kijek do grzebania w nosie jest co najmniej śmieszne. Wybierając odpowiednie programy mamy dostęp do czterech nastaw reaktywności od 0 do 3, chodząc z dyskryminacją na 0 (co uważam za najbardziej optymalne, choć wymagające osłuchania) nie potrzebujemy ustawienia poziomu żelaza,. Pozostałe parametry ustawiamy wedle własnych preferencji i zapisujemy w wolnych slotach od 11 do 18. Jedynym ograniczeniem jest wyżej ustawiony wyciszasz (jedynie w fascie mamy -1), jednak uważam że jest to parametr mniej istotny od reaktywności szczególnie przy jej niższych nastawach, wykorzystywanych głównie na mniej zanieczyszczonych miejscach żelazem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2016, 00:43 
Kapitan
Kapitan

Ja zmodyfikowałem jedynie dwa programy P2 i P3 - dyskryminacja na 0 full tony i zapisałem je oddzielnie. Póki co będę na tych dwóch programach uczyć się dźwięków, poznawać możliwości tego wykrywacza. Myślę, że przyjdzie jeszcze czas by bardziej eksperymentować z ustawieniami...w końcu sezon tak w pełni zacznie się za kilka tygodni...monetki poczekają :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]