Dyskryminacja - 0
W Deusie ma wpływ na osiągi (głębokość detekcji), ja zostawiam 2, żeby mieć jeszcze możliwość spojrzenia na podkowę na monitorku. Gdyby zero dawało jednak za dużo sygnałów to między 0, a 2 jest w sumie niezauważalna różnica w zasięgu, a dźwięków mniej. Generalnie jak najniżej.
Pełne tony (expert)
Niektórzy nie mogą się przyzwyczaić, ja chodzę od samego początku i dają największą możliwość rozpoznawania co jest pod cewką "na słuch".
Czułość - 96
Wyższa niż w programach fabrycznych (85-90), a jeszcze możliwa do wytrzymania, bez dyskoteki. Jak bardzo hałasuje można zniżyć.
Tx - 2 (expert)
Tak jak już pisałem 2 to standard, 3 na czyste pola (dużo prądu na cewkę ciut większy zasięg), 1 na zaśmiecone miejscówki. Nie jest zalecane jednoczesne podnoszenie TX i czułości. Czyli jak wyższy TX to decydujemy się na sięgnięcie głębiej po większy kolorek, należy zmniejszyć czułość. Wysoka czułość i TX3 wzajemnie sobie przeszkadzają i jest gorzej zamiast lepiej.
Częstotliwość - 12 kHz na normalne poszukiwania, 18 na drobnicę gdzie naprawdę występują jakieś mini monetki, generalnie mam koło siebie kilka podobnych programów z rożnymi częstotliwościami, jak na wyższej sygnał jest niepewny schodzę na 8 lub 4 kHz, wykrywacz pewniej odrzuca żelazo od koloru. Kilka programów koło siebie wystarczy tylko ruszyć strzałką w bok, nie wchodząc głębiej w menu.
Pozycjonowanie żelaza - 0 - na niskiej dyskryminacji wyłączamy, ponieważ wykrywacz i tak działa w trybie all metal i żelazo słyszymy.
Reaktywacja - 1 - wykrywacz sięga głębiej, reaktywacja 1 to tyle co normalna szybkość w innych wykrywaczach. Zwiększamy ją na zaśmieconych miejscówkach, ale na normalnym polu nie ma sensu wykrywacza spłycać zyskując szybkość, bo i tak daje radę jak inne wykrywacze.
Wyciszacz (expert) minus 1
Wyciszacz wyłączony oznacza, że nie wycisza różnych zakłóceń od gruntu, przez co wykrywacz sobie gada, ale lepiej słyszeć więcej jak mniej.
Sygnał akustyczny - 5 nie za głośno, bo przy wyłączonym wyciszaczu dosyć głośno pierdzą też fałszywe sygnaliki, zakłócenia itp.
Balans gruntu to najlepiej śledzenie. Generalnie przy strojeniu ręcznym i odcięciu kilku punktów w kierunku zera czyli np z 84 na 81 zyskujemy jeszcze na zasięgu, ale zwiększa się liczba zakłóceń i wykrywacz cały czas pierdzi, co w słuchawkach może doprowadzić do wścieklizny.
To jest mój podstawowy i bardzo skuteczny program. Małe poprawki wykonuje od czasu do czasu, ale to już sam się musisz nauczyć. I poczytaj to:
http://www.metaldetectingworld.com/xp_d ... ined.shtml Chociaż tłumaczem google przetłumacz, a już coś tam zrozumiesz.