Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 01:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pora roku a poszukiwania
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 20:39 
Generał Broni
Generał Broni

szkoda fantów, takie kucie często źle się kończy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 22:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Byle do wiosny!

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2016, 01:16 
Szeregowy
Szeregowy

trombek napisał(a):
Kopałem wczoraj. O ile beton na polu nie dziwił, to beton w lesie już owszem... Do tego beton na polu był łatwiejszy do kucia, niż ten w lesie. Kucie takiej dziurki na 15-20 cm to jakieś 10-15 minut roboty, niecierpliwcom nie polecam, za to można się dobrze rozgrzać :D
Na końcu odwiedziłem jeszcze jeden las, gdzie pod ściółką było już miękkawo. Znaleziska jednak nie rokują dobrego roku - pole i pierwszy las dały kulki, łuski i pociski, drugi las, liźnięty jedynie, wydał 2 plomby rosyjskie... i oczywiście kilka łusek.
No cóż, trzeba chyba poczekać na małą odwilż :)

Masz zdrowie kopać zmarzliny taką saperką :-)
Ja też kiedyś z takim fiskarsem latalem, ale w końcu wybrałem pełno wymiarowy szpadel... Cięższy, ale łatwiej się kopie, szczególnie twarde podłoże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2016, 11:06 
Podporucznik
Podporucznik

To nie zdrowie, to raczej choroba ;)
Najgorzej, że najbliższa odwilż nie wcześniej, jak za 2 tygodnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 stycznia 2016, 14:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zima to dobry okres dla militarystów. Są lasy w których da się kopać bez problemów. Las musi być dosyć gęsty, gruba ściółka no i piaszczysta gleba. Nie trzeba nic kuć, struktura taka jak w lecie. Do tego dochodzi brak komarów, kleszczy i bujnej roślinności. W ruchu zimna też nie czuć. Trzeba jednak pamiętać o odzieży termoaktywnej i wysokich butach - najlepiej gumiakach z ocieplaczem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2016, 07:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jak napisał Saku w lesie kopie się cały rok. Większym problemem od mrozu są myśliwi. Polują gdzie chcą bez jakiego kolwiek ostrzeżenia. Dwa tygodnie temu znlazłem się w środku polowania. Miałem małą wymianę zdań z kolesiem ze sztucerem na temat wstępu do lasu. Twierdził że w niedziele jest zakaz . Ja pytałem go gdzie jest informacja o zakazie. On zaczął straszyć mnie nadleśniczym i policją. Nigdzie nie ma żadnego zakazu informacji A gdyby w mojej sytuacji znalazł się ,,zwykły" obywatel na spacerze (powiedzmy nawet że z rodziną) to co wtedy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2016, 09:32 
Generał Broni
Generał Broni

W sezonie polowań zbiorowych / listopad-styczeń /, po prostu nie jeździ się na wykopki do lasu w weekend :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 stycznia 2016, 21:49 
Podporucznik
Podporucznik

Nie ma takiego zakazu, a miejsce polowania powinno być oznaczone. Zakaz jest całoroczny, ale na wjazd do lasu np. autem czy motorem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 01:22 
Porucznik
Porucznik

Walbor nie pisał o zakazie, a o zdrowym rozsądku. I jak sobie wyobrażasz oznaczenie takiego polowania? Żółta taśma z napisem "polowanie" dookoła lasu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 07:19 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

mwmarcin1 napisał(a):
Jak napisał Saku w lesie kopie się cały rok. Większym problemem od mrozu są myśliwi. Polują gdzie chcą bez jakiego kolwiek ostrzeżenia. Dwa tygodnie temu znlazłem się w środku polowania. Miałem małą wymianę zdań z kolesiem ze sztucerem na temat wstępu do lasu. Twierdził że w niedziele jest zakaz . Ja pytałem go gdzie jest informacja o zakazie. On zaczął straszyć mnie nadleśniczym i policją. Nigdzie nie ma żadnego zakazu informacji A gdyby w mojej sytuacji znalazł się ,,zwykły" obywatel na spacerze (powiedzmy nawet że z rodziną) to co wtedy?

Po pierwsze, myśliwi nie są żadnym problemem. Po drugie:

- sposób wykonywania polowań zbiorowych zawarte są w regulaminie: http://www.pzl.waw.pl/13-dokumenty/akty ... -polowania
- ustawa jest tutaj - http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9951470713

No to teraz małe wyjaśnienie. Koło Łowieckie jest dzierżawcą obwodu łowieckiego. Polowanie odbywa się w tym obwodzie łowieckim, co jest raczej oczywiste. Koło Łowieckie działa w porozumieniu z zarządcą gruntów (w przypadku lasów są to zazwyczaj Lasy Państwowe). Innymi słowy, polowanie odbywa się zgodnie z zasadami i za zgodą zarządcy gruntu. Co za tym idzie:

- myśliwi nie polują gdzie chcą, bo mają stricte wyznaczony obwód łowiecki
- plan polowań zbiorowych wysyłany jest do instytucji administracyjnych, więc jeśli ktoś ma ochotę przebywać na terenie, gdzie przeprowadzane są polowania zbiorowe, powinien zapoznać się z planem polowań
- o ile nie ma prawnie sformułowanego zakazu wchodzenia do lasu, to podczas polowania nie mogą na terenie tegoż przebywać osoby przypadkowe
- informacja o polowaniach jest tam, gdzie ustawowo (odsyłam do linku wyżej) powinna się znaleźć
- jeżeli zdarzy się, że w rejonie polowania pojawiają się osoby postronne, to należy z myśliwymi kooperować i w sposób bezpieczny niezwłocznie opuścić teren polowania

Doprawdy nie wiem, czemu rzeczy tak oczywiste trzeba tłumaczyć. Może warto zdać sobie sprawę, że w lesie jest się gościem i zwyczajnie nie należy utrudniać jednostkom do tego przeznaczonym realizowania gospodarki łowieckiej? Zwłaszcza że prawnie nic nie stoi po stronie poszukiwacza i efektem awantur może być tylko i wyłącznie powiadomienie Służby Leśnej (albo jednostki Straży Leśnej) lub policji. Skończy się w najlepszym przypadku na upomnieniu, choć Straż Leśna dla "klientów mocno awanturujących się" przewiduje zazwyczaj mandat w oparciu o art. 163 k.w. (Kto w lesie rozgarnia ściółkę i niszczy grzyby lub grzybnię, podlega karze grzywny albo karze nagany).

Podsumowując, jeśli chcemy być traktowani w lesie jako użytkownik, nie szkodnik, zachowujmy się jak użytkownik, nie szkodnik.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 stycznia 2016, 20:22 
Podporucznik
Podporucznik

Kuuba napisał(a):
Walbor nie pisał o zakazie, a o zdrowym rozsądku. I jak sobie wyobrażasz oznaczenie takiego polowania? Żółta taśma z napisem "polowanie" dookoła lasu?

a ja odpisywałem Marcinowi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 13:53 
Chorąży
Chorąży

saku napisał(a):
... Do tego dochodzi brak (...) kleszczy ...

Nie jestem tego taki pewien (wyczytałem, że ludziska nadal "łapią" te dziadostwo :x ), z resztą de facto sam też wspomniałeś, iż...

saku napisał(a):
... Trzeba być czujnym cały rok

viewtopic.php?f=1&t=97106

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 17:42 
Podporucznik
Podporucznik

u mnie śniegu już nie ma, trochę jeszcze ziemia zmarznięta

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 18:47 
Generał Broni
Generał Broni

Eksploratorium.eu napisał(a):
Podsumowując, jeśli chcemy być traktowani w lesie jako użytkownik, nie szkodnik, zachowujmy się jak użytkownik, nie szkodnik.

Wspaniałe zdanie. Powinno wisieć w każdym kole łowieckim. A najlepiej wszyscy myśliwi powinni je sobie wytatuować.

O zawłaszczaniu PUBLICZNYCH lasów przez wąską grupkę hobbystów nawet nie warto pisać. Państwo w państwie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 18:53 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Lipek napisał(a):
Eksploratorium.eu napisał(a):

Wspaniałe zdanie. Powinno wisieć w każdym kole łowieckim. A najlepiej wszyscy myśliwi powinni je sobie wytatuować.

O zawłaszczaniu PUBLICZNYCH lasów przez wąską grupkę hobbystów nawet nie warto pisać. Państwo w państwie.

Nic nie jest zawłaszczane. Dzierżawa kosztuje, zwierzyna własnością nie jest, plan zagospodarowania obwodów wychodzi z ministerstwa, nie z myśliwskiego "widzimisię". Lipek - trzymajmy się faktów, nie uprzedzeń prowadzących do bezsensownej demagogii. Tego i tak mamy za dużo dookoła.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]