Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus wersja Lite
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 10:00 
Podporucznik
Podporucznik

Moim zdaniem trzeba poczytać w internecie na temat akumulatorów li-po i wyrobić sobie zdanie samemu. Było to już omawiane w wątku o deusie. Takie akumulatory nie znoszą całkowitego rozładowania (tracą pojemność) lubią być przechowywane naładowane i lubią być doładowywane. A ten zapis z instrukcji moim zdaniem to tylko dbałość o interesy producenta po roku lub dwóch co miesięcznego rozładowywania na pewno będą do wymiany i o to chodzi ale producentowi a nie nam. Poczytaj w internecie (lub w wątku o deusie) jak postępować z akumulatorami li-po. Doładowywać i się nie przejmować a na pewno aku będą w dobrej kondycji dłużej niż przechowywane z 40% naładowania (tak nawiasem pisząc takie przechowywanie im szkodzi). Poczytaj i wyrób sobie zdanie sam (starszego typu akumulatory wymagały formowania nowym wręcz ten proces szkodzi).
Edycja: Poczytałem jeszcze raz, Przechowywać najlepiej przy ok 70% naładowania, całkowite rozładowywanie i przechowywanie rozładowanego niedopuszczalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 11:24 
Generał Broni
Generał Broni

Akumulatory się rozładowują, to normalne, co miesiąc powtarzalny ma być cykl doładowywania, a nie rozładowywanie do zera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 stycznia 2016, 11:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Akumulatory w Deusie nie lubią rozładowania, ale za to można je ładować praktycznie w każdej chwili. Dla potwierdzenia podam fakt, że kupiłem kiedyś Deusa od kolegi z forum jeszcze z brązowym stelażem (więc 4-5 lat miał chyba). Gość nie pracował i przez kilka sezonów chodził albo dzień w dzień, albo co drugi . Baterię ładował co wypad czy miały 50 czy 80 %. Chodziłem z nim przez sezon i trzymały praktycznie jak nowe(porównywałem z nowo zakupionym Deusem).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 09:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam czy to normalne że osłona cewki nie dolega do cewki? jak by była za mała

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 10:19 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Pokarz zdjęcie tej cewki, ale jak ładujesz normalnie klipsem, to musi być ok.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 21:31 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

sylwek370 napisał(a):

jeżeli to cewka 9 to morze się tak zdarzyć bo były dwa modele cewek stara i nowa różnica nie znaczna a osłony nie pasują w innym przypadku muszą pasować idealnie :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 28 stycznia 2016, 23:15 
Podporucznik
Podporucznik

sylwek370 napisał(a):

Tak zgadza sie ma przestrzen miedzy oslona-cewka jakies 4-5mm moze (tak na oko... nie mierzylem dokladnie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 12:18 
Generał Broni
Generał Broni

Chodzenie w słuchawkach na wyśrubowanych programach to jak dla mnie mordęga dla uszu. Czy w słuchawkach jest coś takiego jak notch gruntu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 16:46 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

nie jak masz włączony panel w słuchawkach działa tylko glośność

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 17:12 
Kapitan
Kapitan

BRAT_MIH napisał(a):
Chodzenie w słuchawkach na wyśrubowanych programach to jak dla mnie mordęga dla uszu. Czy w słuchawkach jest coś takiego jak notch gruntu ?

Co kto lubi. Takie chodzenie na wiecznie ćwierkającym sprzęcie mija się dla mnie z celem - tym bardziej, że deus do cichych nie należy. Natomiast słuchawki to absolutna podstawa, nie wyobrażam sobie szukania bez nich bez względu na to jakim posługujemy się sprzętem - żaden głośnik nie odda nam niuansów generowanych sygnałów. Dobre słuchawki umożliwiają głębszą i bardziej szczegółową analizę sygnału - zdecydowanie więcej z takiego dźwięku dowiadujemy się aniżeli z uśrednionego wskazania ID cyfrowego. Stabilność i czytelne audio to dla mnie najważniejsze cechy wykrywacza - dla mnie chodzenie na tzw "eksperckich podkręconych programach" to lekkie nieporozumienie, bo po kilku minutach natłok fałszywych dźwięków przyprawia o ból głowy, trudno się skupić na delikatnych subtelnych ledwo wyczuwalnych sygnałach.
Muszę się przyznać, że wgrałem sobie dwa takie programy - i mówiąc szczerze nie korzystam z nich - ma je dla samego posiadania pewnych kombinacji ustawień, ale dla mnie są niestety niestabilne - dla innych mogą być one mega skuteczne ale nie dla mnie. To niestety potwierdziło jedynie moje przypuszczenia, że nie należy korzystać z czyiś ustawień - nie ma porównywalnych warunków terenowych, każdy powinien indywidualnie ustawić swój sprzęt w oparciu o intuicję, bagaż własnych doświadczeń i analizę aktualnych warunków glebowych. Podstawa to zrozumieć zależności poszczególnych parametrów, zmianę ich nastaw oraz wpływ na efekty poszukiwań. Tyle albo aż tyle. Żaden gotowiec nie sprawdzi się albo rzadko w większości przypadków. Wydaje mi się, że programy fabryczne są zoptymalizowane pod większość sytuacji jakie mamy w terenie, delikatne ich modyfikacje i zmiany nastaw podczas poszukiwań bardziej optymalizują finalne możliwości sprzętu.
Takie jest jedynie moje osobiste i bardzo subiektywne odczucie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 17:48 
Generał Broni
Generał Broni

Notch gruntu to możliwość wyciszenia zakłóceń od gruntu czyli wyciszenie Deusa. Chodzenie na ustawieniach fabrycznych to kastracja Deusa.

LG G4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 18:36 
Kapitan
Kapitan

Kolego BRAT_MIH - wiele osób świadomie wyłącza wszystkie filtry, minimalizuje dyskryminację praktycznie do zera - mając świadomość, że tak łatwo można coś ominąć. Czasami lepiej słyszeć o jeden dźwięk za dużo niż za mało. I nie porównujmy tutaj ćwierkania będącego wynikiem niestabilnej pracy wykrywacza z sygnałami generowanymi przez mikrokolorki, przedmioty leżące na granicy detekcji czy nawet będące wynikiem wpływu mineralizacji gruntu. Używając "selektywnego wycinania gruntu" wówczas tak naprawdę kastrujemy wykrywacz, powodując że pewne zakresy pomijamy. Nawet producent tego wykrywacza zaleca ostrożność w stosowaniu tego filtra, bo możemy przeoczyć naprawdę cenne przedmioty - jak np. drogocenne meteoryty :) których znalezienie nierzadko diametralnie zmieniło by życie nie jednego z nas :D
Jeżeli chcecie naszego deusa upodobnić do żółtego kanarka to powłączajcie wszystkie filtry - powodzenia!
No chyba że ktoś nastawia się wyłącznie na szukanie złotych krążków, aktywuje w panelu wszystkie tajne eksperckie filtry i kopie tylko złoto - można i tak - nikt nie twierdzi że nie.
Tylko pamiętać należy, że większość z nas tak naprawdę nie wie na co trafi i oczekuje by wykrywacz był tak samo skuteczny na złote monety jak i na duże klamry nie mówiąc już o maleńkich średniowiecznych cienkich srebrach.
No ale niech każdy chodzi jak mu się podoba - ja cenię sobie stabilność i jednoczesną skuteczność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2016, 20:04 
Generał Broni
Generał Broni

Ground Notch nie ma wpływu na wykrywanie metali, a jedynie kamieni magnetycznych. Jeżeli ktoś chodzi typowo na meteoryty nie powinien korzystać z tej funkcji w zakresie 84-89. Na wysoko zmineralizowanym terenie, z dużą ilością kamieni magnetycznych nie sposób korzystać z wykrywacza szukając metalu, bo sygnały od gruntu są silniejsze niż od metalu. Niektóre wykrywacze mają możliwość z tym sobie poradzić - w tym Deus i Rutusy.

Nie wiem skąd u ciebie taki moralizatorski ton, skoro jak widzisz chyba z podanych przeze mnie programów ja nie używam filtrów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2016, 20:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

BRAT_MIH napisał(a):

Mordęga dla uszu ?a ściszyć troszke nie idzie ? notch gruntu ?dyskryminacje ? oj ktoś kanarka tutaj z Deusa próbuje zrobić ,a później piszą że płytki ;-)NA dyskryminacji 20 to i kanarek będzie miał przewage.
Wyłączyć wszystkie filtry i w teren ruszać,po co kombinować ,wyciszając wykrywacz powodujesz mordęge nie dla uszu ,ale dla kieszeni co się wiąże z mniejszą ilością fantów.
Deus jest na tyle szybki że przebieramy w sygnałkach im więcej tym lepiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2016, 20:55 
Generał Broni
Generał Broni

Nie cytuj mnie jak chcesz pisać o dyskryminacji, bo słowem o tym nie wspomniałem. Chodzę bez słuchawek bo ich nie lubię więc ćwierkanie mi nie przeszkadza. Mniejsza liczba fantów nie jest mordęgą dla mojej kieszeni, bo fantami nie handuję jak niektórzy koledzy. Dziwne masz porównania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]