Teraz jest sobota, 14 marca 2026, 15:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garrett ace 250 9x12'' czy Euroace (350) ?
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 09:04 
Generał Broni
Generał Broni

Poxa bez wątpienia ma największe możliwości z grupy wymienianych tu tańszych sprzętów, bo ma tryb statyczny (średnio przydatny do drobnicy) i mix (ten bardzo przydatny do drobnicy), kompresję sygnału audio czy korekcję kamieni magnetycznych.

Ale, mówiąc prawdę - jako klasyczny 'drobnicowiec' to już nie jest tak różowo - ma standardowy filtr gruntowy, więc 'nie jest szybka', a dodatkowo ma w związku z tym ma takie, a nie inne maskowanie żelastwem (Garretty będą miały podobnie). Więc na zaśmieconych miejscach nie poszaleje z kolorem.

Dodatkowo, one są standardowo kompletowane w cewki koncentryczne CC24, wiec pas przemiatania jest znacznie mniejszy niż przy cewkach DD, i trzeba się namachać. Przy chodzeniu w dynamiku znacznie zmniejsza się szansa na dorównanie w ilości fantów do drobnicowca z DD. Aby temu zaradzić, trzeba łazić w mix-ie, a to nie każdemu odpowiada, i nie wszędzie się da.

Sumując, dla mnie Proxa jest OK jeśli ktoś głównie łazi na militarkę, a do tego przy okazji na kolor. Na sam kolor to, jeśli już, z którąś z cewek DD, albo tak na prawdę coś innego, typowego pod kolor, np. wspominany wyżej EUROTEK Pro z jakąś większą cewką DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 09:56 

W mojej okolicy w zasadzie same monety, odznaki czy też inna drobnica. Militarka tutaj to raczej rzadkość choć też spotykana... I w tym wypadku wydaję mi się, że Eurotek może być lepszy niż proxima (czy się mylę ?).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 10:43 
Moderator
Moderator

Jezeli chodzi o mobilnosc i prostote sprzetu uwazam , ze Eurotek Pro byl by dla Ciebie dobrym rozwiazaniem , to typowy drobnicowiec , ale ... potrafi pokzac rozki :666

W ekipie jest kolega ktory posiada w/w detektor + Detecha 13" i ... nie raz wlasciciel Deusa czy Fishera F75 ze zdumienia przecieral oczy :D

Reasumujac : jezeli juz ... to kupowac z cewka 11" lub 13" (Detech jest duzy , ale solidny i lzejszy niz Nel)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 11:12 
Generał Broni
Generał Broni

Lepszy, gorszy... to pojęcia względne - tak naprawdę liczą się dwie rzeczy - relacja pomiędzy operatorem a detektorem oraz skuteczność detektora. Inaczej pisząc, musisz mieć przekonanie, że to co kupujesz najlepiej ci pasuje (podobnie, jak z samochodem), bo ma dla ciebie odpowiedni poziom obsługi i po prostu 'przemawia do ciebie'.

Nie oglądaj przypadkiem filmów i testów na YT, bo jest ogromna szansa, że sfrustrujesz się przed kupnem na maksa, a potem latami będziesz pluł sobie w brodę... Zamiast tego przeczytaj POWOLI ze trzy razy instrukcje obsługi upatrzonych sprzętów i zastanów się, którą lepiej rozumiesz.

Bo najgorsze, to kupić sprzęt, którego potem nie potrafi się optymalnie wykorzystywać. Lepiej czasami kupić sprzęt mniej 'wypasiony', ale za to taki, z którym będzie się latało bez stresu. A jak się dobrze zna możliwości swojego sprzętu, to faktycznie, nawet najprostszym można w wielu sytuacjach stawać na równi z tymi 'wypasionymi'...

Poza tym, to ma być przyjemność z chodzenia przede wszystkim...

EUROTEK to, jak to się mówi, żadna rewelacja, ale w tej klasie cenowej to mnie on się akurat podoba. Tylko nie przesadzaj z wielkością cewki, za duża też nie jest dobra. Myślę, że 11" to takie względne optimum, choć tak naprawdę powinno się mieć przynajmniej dwie - dużą DD na płaskie pola i tereny oraz coś mniejszego 8...10" na śmietniki i w tereny ciasne, jak lasy. Ale to przyszłość dla ciebie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 14:07 

Wydaję mi się, że z proxima mogę sobie nie dać rady z dostrojeniem itp. Mój starszy wujek chodzi z jakąś chinszczyzną za 350zł i wyciąga sporo monet a poderzewam, że ok.60% fantów omija. Doszedłem do wniosku po przeczytaniu kilkunastu tematów ze garrettów nie kupywać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 14:44 
Moderator
Moderator

Nikt za Ciebie decyzji nie podejmie :) , wiesz mniej wiecej na co mozesz sobie pozwolic za kwote , ktora dysponujesz i obojetnie co kupisz , bedziesz potrzebowal czasu na osluchanie sie ze sprzetem ...

Jezeli wujek ma dobre rezultaty chinczykiem , to ... teraz bedziesz dla niego spora konkurencja :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 14:46 

I chyba z proximy też zrezygnuje skoro za bardzo pod drobnice nie podchodzi (a głównie o nią mi chodzi). Poszukam jakiegoś taniego Euroteka Pro i dokupię cewkę DD 11''/13'' albo jak się trafi już z ową cewką to wezmę takiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 15:26 

Jeszcze mam jedno pytanko czy nowe EuroTeki Pro sprzedawane są tylko z cewką 11''DD ? Jak ma się ta cewka po dłuższym czasie ? Warto ją wymieniać ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 16:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Euroteki Pro są z sprzedawane cewkami koncentryczną 8" lub DD 11". Ja chodziłem z cewką 11DD i dla mnie było ok. Na drobnicę większa cewka mija się z celem.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 16:04 

W takim razie decyzja podjęta zamawiam Euroteka Pro z cewką 11''DD. Dziękuję za pomoc i życzę wyjątkowych fantów. Pozdrawiam :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 21:14 
Moderator
Moderator

Kopi napisał(a):
Na drobnicę większa cewka mija się z celem

Bzdura , Garrett-ciarz - nie boj sie duzych cewek , jezeli miejsce nie jest uslane skorodowanym zelazem zobaczysz co potrafi Detech :) , swojego czasu byly zestawy z Detechem na rynku wtornym , ale widze , ze ... dostepne sa juz tylko z cewkami 8" lub 11"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]